Este lucru deja știut, dacă vrei să ai energie întreaga zi, atunci nu trebuie să sari peste micul dejun. Mai mult, prima masă a zilei trebuie să conțină: atât proteine și carbohidrați, cât și grăsimi, și fibre. Este important să alegi carbohidrați nerafinați, cum sunt cerealele integrale sau pâinea integrală – care conțin multe vitamine, minerale și fibre benefice pentru funcționarea normală a organismului.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Lista alimentelor cu un indice glicemic scăzut / moderat care pot fi consumate la micul dejun:
- grapefruit
- piersici
- caise
- lapte
- mere
- portocale
- fasole boabe
- struguri
- ovăz
- banane
- stafide
- paine integrală
Ce tipuri de cereale ar trebui să alegi?
Anumite tipuri de cereale, în special cele destinate copiilor, au un conținut ridicat de zahăr. Acestea ar trebui evitate, deoarece vor ridica nivelul de zahăr din sânge foarte mult, după care îl vor scădea brusc, lăsându-te înfometat și fără energie. În plus, au o valoare nutritivă foarte mică, zahărul îți va strica dinții și va cauza schimbări de dispoziție, deoarece nivelul de energie nu este stabil.Cele mai bune cereale pentru micul dejun sunt cele cu un conținut scăzut de zaharuri, grăsimi și calorii, dar abundente în fibre. Acestea sunt nerafinate, formate din carbohidrați complecși. Verifică întotdeauna eticheta cerealelor. Alege-le pe cele cu bob întreg, cum ar fi cerealele integrale sau fulgii de ovăz. Evită cerealele rafinate sau parțial hidrogenate. De asemenea, verifică etichetele pentru zaharuri adăugate și un nivel ridicat de sare.
Fructe
Îți poți începe ziua cu un pahar cu suc de portocale proaspăt stoarse, cu o limonadă sau cu un suc de grapefruit. Consumul fructelor întregi, spre deosebire de sucurile naturale, este benefic pentru corp, datorită conținutului suplimentar de fibre din coaja fructelor.
Ouă
Studiile au demonstrat că proteinele consumate la micul dejun stimulează concentrarea și memoria. De asemenea, cresc capacitatea de învățare și performanțele. Ouăle sunt foarte versatile. În plus, acestea sunt cele mai nutritive proteine pentru micul dejun. Poți mânca omletă, ouă poșate sau ouă fierte. Un ou fiert tare are un conținut scăzut de calorii și grăsimi saturate și un aport ridicat de vitamina A, B, D și E și minerale precum calciu, fier, potasiu, seleniu și magneziu.
Ai grijă de ceea ce pui în farfurie. Fii sănătoasă!