Mulți copii și părinții lor cred că se pot descurcă să meargă singuri la școală, pe jos sau cu autobuzul, încă din clasa a doua sau a treia.
Cu toate acestea, mulți experți în domeniul siguranței copiilor, cum ar fi Academia Americană de Pediatrie, afirmă că școlarii nu sunt cu adevărat capabili să facă față situațiilor de urgență sau situațiilor neprevăzute, până la o vârstă cuprinsă între 9 și 11 ani.Ce trebuie să-ți înveți copilul înainte de a-l lasă să meargă singur la școală?
– Să acorde atenție traficului în orice moment când traversează stradă și să lase deoparte telefonul mobil sau alte dispozitive electronice, care contribuie la distragerea atenției.
– Să traverseze întotdeauna prin intersecțîi unde există semafoare; să nu traverseze prin locuri nemarcate.
– Să se uite în partea stânga, în partea dreapta și apoi din nou la stânga înainte de a trece; în timp ce traversează să fie atent la trafic.
– Întodeauna să fie atent la mașinile care întorc, atunci când traversează stradă.
– Amintește-i că se poate întâmplă că șoferii să nu-l vadă, chiar dacă el poate vedea șoferul.
– Să poarte haine deschise la culoare sau accesorii care îi vor crește vizibilitatea, cum ar fi o banderolă reflectorizantă.
– Să nu meargă niciodată cu o persoană necunoscută. Dar nici cu o persoană pe care o cunoaște, dar care nu este desemnată un adult „sigur”. Un adult sigur este o persoană care a fost în prealabil agreată de tine și de copilul tău pentru a avea grijă de acesta, cum ar fi un bunic sau un vecin de încredere.
– Dacă ar fi să se rătăcească, chiar și după ce a exersat ruta cu tine de mai multe ori, spune-i să roage o femeie – de preferință o femeie cu un copil – să-l ajute.
Numai părinții pot ști cu adevărat dacă copilul lor se poate descurca. Dacă ai un copil de 10 ani care este precaut și acordă atenție lucrurilor din jurul sau, el poate fi pregătit să meargă singur la școală. Dar dacă micuțul tău este ușor distras și este posibil să uite să se asigure de fiecare dată când trece o stradă, atunci poate dorești să mai aștepți. Ca și în cazul altor aspecte legate de siguranță și sănătate, ai încredere în instinctele tale; tu îți cunoști copilul mai bine decât oricine.