Scăderea în greutate reprezintă o prioritate pentru persoanele supraponderale care au de-a face cu durerile lombare, sugerează medicii. Prin regim alimentar și sport se poate reduce greutatea, astfel încât presiunea de pe zona lombară să fie treptat redusă.
Durerile lombare apar adesea că o urmare a obezității. Greutatea excesivă pune presiune sporită pe coloana vertebrală, mai ales în zona lombară și sacrală, și astfel apar durerile de spate.Statistic vorbind, dacă în cazul unei persoane cu o greutate normală riscul de a avea dureri în zona lombară este de 2,9%, în cazul unei persoane obeze riscul ajunge până la 7,7%. Obezitatea nu crește numai riscul de durere în zona lombară, ci și pe cel de dezvoltare a unor afecțiuni precum osteoporoza, artrita, stenoza spinală sau hernia de disc.
Regiunea cea mai vulnerabilă atunci când vine vorba despre efectele obezității este zona lombară. Coloana vertebrală poate susține greutatea corpului, însă atunci când apar kilogramele în plus, coloana vertebrală preia greutatea suplimentară, încât pot apărea daune la nivelul structurii acesteia. Pacienții care suferă de obezitate prezintă risc crescut pentru anumite afecțiuni ale spatelui, care pot cauza dureri lombare: hernie de disc, fracturi prin compresie, boală degenerativă a discului intervertebral.
Obezitatea accelerează procesul natural de îmbătrânire a structurilor osoase și nu numai, de aceea boala degenerativă a discului intervertebral este mai des întâlnită la persoanele care au probleme cu greutatea.
Lordoza lombară apare atunci când curbură spatelui din zona lombară este accentuată. Depozitele de grăsime de la nivelul abdomenului trag zona pelviană în față, ceea ce înseamnă că este accentuată curbură coloanei vertebrale în zona lombară. Multe persoane obeze suferă de dureri de spate din cauza lordozei lombare.
Schimbările în stilul de viață al pacienților care suferă de obezitate sunt importante pentru ameliorarea durerilor lombare, ne reamintesc specialiștii. Prin regim alimentar și exerciții fizice se poate reduce greutatea și presiunea asupra regiunii lombare. Ideal ar fi să se lucreze în paralel cu un nutriționist și cu un instructor de sport.
Practicarea exercițiilor fizice nu numai că ajută la reducerea numărului de kilograme, însă sporește și flexibilitatea coloanei și întărește musculatura care susține coloana vertebrală. Lipsa mișcării fizice ce face parte din stilul de viață sedentar poate cauza rigiditatea coloanei vertebrale, a zonei lombare, a zonei pelviene și nu numai. Astfel, curbură coloanei vertebrale se poate modifica, cauzând postura incorectă și accentuând astfel durerile lombare.
Poți începe cu mici transformări, nu e absolut necesar ca schimbarea stilului de viață să se petreacă peste noapte. De pildă, persoanele cu obezitate avansată pot practică cel puțin 17 minute de exerciții de intensitate moderată, precum mersul în ritm alert, înotul, dansul, mersul pe bicicletă, grădinăritul.