Mama este comoara sufletului său. De fiecare dată, când are ocazia, artistul se mândrește cu cea care i-a dat viață, iar ziua de 8 Martie este una specială în familia lui Ionel Istrati pentru că mama interpretului este născută chiar în această zi de primăvară.
Cum e mama lui Ionel Istrati? Artistul îi aduce cele mai sincere felicitări și ne vorbește despre mama sa, Valentina Istrati.
,,Mama e contabilă de profesie. Dacă ar fi să vorbesc despre cele 5 calităti care o descriu pe mama, acestea ar fi: Frumoasă, Sinceră, Serioasă, Corectă și Bună la suflet.
Mama este cea care a contribuit la dezvoltarea mea ca artist, încă din copilărie. Mi-a descoperit talentul și m-a ajutat să cresc, să fac muzică. În copilărie eram animatorul petrecerilor de familie. Atunci când ne adunam laolaltă, cu prietenii, rudele, improvizam rapid o scenă și făceam actorie, cântam, recitam poezii”.
,,Țin minte că la vârsta de 8 ani, de 14 februarie, am avut un succes extraordinar când am interpretat pe scena de la școală piesa ,,Doi ochi căprui”, iar de atunci părinții au înțeles că vocea mea este deosebită și merită valorificată”. ,,Ziua de 8 Martie a fost până nu demult o sărbătoare triplă în familia mea. De fapt, mai este și acum. Pentru că de 8 Martie a fost născută atât bunica, cât și mama. Bunica a plecat în lumea celor drepți, dar în fiecare an de 8 Martie ne amintim de ea și o sărbătorim pe mama.
Îi doresc mamei sănătate, fericire, tinerețe în suflet și în privire, să fie înconjurată de oameni buni și sinceri. Mama împlinește 59 de ani și mă bucură faptul că, pentru ea, anii sunt doar o cifră în calendar. Și mai știu că ea își dorește mult să aibă nepoței, iar mă voi strădui să nu o dezamăgesc :). Te iubesc, mamă!”
Republica Moldova își propune să semneze Tratatul de aderare la UE în 2028, mai devreme decât se anticipa
Premierul Dorin Recean stabilește un nou obiectiv ambițios de politică externă pentru Republica Moldova, acela de semnare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană în anul 2028, adică peste 3 ani. Termenul avansat anterior era anul 2030, potrivit moldova1.md
ANTALYA, TURKIYE – APRIL 11: Moldova’s Prime Minister Dorin Recean attends the „Leaders’ Panel” as part of the 4th Antalya Diplomacy Forum (ADF2025) in Antalya, Turkiye on April 11, 2025. The 4th edition of the Antalya Diplomacy Forum (ADF2025), hosted by the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Turkiye, under the auspices of Turkish President Recep Tayyip Erdogan, will take place on 11-13 April 2025, in Antalya, Turkiye. This year’s theme “Reclaiming Diplomacy in a Fragmented World” reflect
Recean confirmă astfel discuțiile neoficiale din cancelariile europene potrivit cărora țara noastră ar putea beneficia în următorii ani de un culoar favorabil, mai rapid decât cel rezervat anterior, pe drumul său de aderare la Uniunea Europeană.
Aflat în Turcia, la o conferință diplomatică, Dorin Recean a declarat pentru un site românesc specializat în politici europene că Republica Moldova se așteaptă să avanseze mai rapid pe calea sa europeană.
„Alegerea strategică a Republicii Moldova este una foarte clară: să devenim membru al marii familii europene. Pentru asta muncim pentru ca până la sfârșitul acestei decade, mă refer către 2028, să putem deja să semnăm tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Este un termen foarte ambițios”, a declarat Dorin Recean.
Premierul Recean a amintit în context că Republica Moldova a finalizat screening-ul pentru mai mult de jumătate din capitolele acquis-ului comunitar, iar procesul de negocieri avansează într-un ritm susținut.
Oficialul a arătat că progresele obținute pînă în prezent de Republica Moldova se datorează, pe de o parte, sprijinului financiar și politic fără precedent din partea Uniunii Europene, iar pe de altă parte, echipelor guvernamentale și tehnice implicate în proces.
Potrivit unor surse de la Bruxelles contactate de Teleradio-Moldova, Uniunea Europeană pregătește în prezent liberalizarea comerțului și adoptarea de către țara noastră a sistemului vamal unic comunitar, care ar permite, între altele, fluidizarea transportului de mare tonaj la frontiera Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
Dorin Recean a precizat, în interviul acordat site-ului Calea Europeană.ro și condițiile de bază care ar permite Republicii Moldova să-și atingă principalele obiective de politică externă: protejarea țării noastre de influența rusească și un rezultat pozitiv la alegerile parlamentare de anul acesta.
Lavrov îl laudă pe Trump pentru „eliminarea cauzelor profunde” ale războiului din Ucraina: „A fost primul și singurul”
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a lăudat sâmbătă pe președintele american Donald Trump pentru că a înțeles mai bine conflictul din Ucraina decât orice alt lider occidental, scrie Reuters, preluat de hotnews.ro
„Când vorbim despre eliminarea cauzelor profunde ale oricărui conflict, inclusiv conflictul ucrainean, aceasta este singura modalitate de a rezolva problema și de a stabili o pace durabilă. Eliminarea cauzelor profunde”, a declarat Lavrov la Forumul diplomatic din Antalya, în sudul Turciei.
„Președintele Trump a fost primul și până acum, cred, aproape singurul dintre liderii occidentali care a afirmat în mod repetat, cu convingere, de mai multe ori, că a fost o greșeală uriașă să tragă Ucraina în NATO. Și aceasta este una dintre cauzele profunde pe care le-am menționat de atâtea ori”, a continuat șeful diplomației ruse.
Președintele Vladimir Putin, care a lansat invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, a considerat mult timp îndreptarea Ucrainei către Occident, inclusiv dorința acesteia de a adera la NATO, drept o amenințare la adresa Rusiei.
Întâlnirea trimisului lui Trump cu Putin
Declarațiile lui Lavrov au urmat discuțiilor purtate vineri la Sankt Petersburg între Putin și trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, cu privire la căutarea unui acord de pace.
Witkoff a apărut ca o figură-cheie în apropierea între Moscova și Washington. Cu toate acestea, discuțiile de vineri au avut loc într-un moment în care dialogul dintre SUA și Rusia, menit să convină asupra unei încetări a focului înaintea unui posibil acord de pace, pare să fi stagnat din cauza dezacordurilor cu privire la condițiile pentru o pauză completă a ostilităților.
Președintele Donald Trump l-a îndemnat pe omologul său rus Vladimir Putin să acționeze mai rapid pentru a pune capăt „războiului fără sens” declanșat de Rusia în Ucraina, notează The Moscow Times.
Kremlinul a declarat ulterior doar că întâlnirea a avut loc și „s-a axat pe diverse aspecte ale reglementării ucrainene”, fără a oferi detalii.
Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov spunea anterior că nu se așteaptă la „progrese” diplomatice în urma discuțiilor, a treia întâlnire a lui Witkoff cu Putin din februarie. De asemenea, el a spus „poate” când a fost întrebat dacă se va discuta despre o posibilă întâlnire între Putin și Trump.
Putin „nu este un tip rău”
După ultima lor întâlnire, Witkoff – un aliat vechi al lui Trump care a lucrat cu președintele american în domeniul imobiliar – a declarat că Putin este un „mare lider” și „nu este un tip rău”.
Lauda trimisului față de un președinte considerat de mult timp de Statele Unite drept un adversar autocrat evidențiază schimbarea dramatică a abordării Washingtonului în relațiile cu Kremlinul de când Trump a preluat funcția pentru un al doilea mandat.
Laudele pentru Trump vin la o zi după ce Lavrov a subliniat că „niciodată şi pentru nimic în lume” Rusia nu se va întoarce la graniţele din 1991, când Ucraina şi-a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică.
„O revenire la graniţele din 1991, aşa cum continuă să ceară Zelenski, este imposibilă”, a mai spus ministrul rus a cărui ţară a anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014 şi alte patru regiuni ucrainene în 2022.
Rusia a făcut apel la comunitatea internaţională să accepte ceea ce numeşte „realitatea de pe teren”, iar Lavrov a criticat liderii europeni că refuză să înțeleagă cauzele conflictului ucrainean.
Acuzații în privința morotariului mediat de SUA
Comentând acordul între Ucraina și Rusia de a întrerupe loviturile asupra instalațiilor energetice ale celeilalte părți, Lavrov a declarat că Moscova s-a ținut de cuvânt și a acuzat Kievul că lovește infrastructura energetică rusă aproape în fiecare zi.
„Le-am dat colegilor noștri din Turcia, ministrului (de externe, Hakan, n.r.) Fidan, ceea ce am dat americanilor, ONU, OSCE – lista faptelor care enumeră atacurile Ucrainei din ultimele trei săptămâni împotriva infrastructurii energetice ruse”, a subliniat Lavrov.
Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat sâmbătă despre eforturile de a asigura o încetare a focului în războiul Rusia-Ucraina, a declarat sâmbătă o sursă diplomatică turcă pentru Reuters.
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că Ucraina a efectuat cinci atacuri asupra infrastructurii energetice rusești în ultima zi, o încălcare a moratoriului negociat de SUA privind astfel de atacuri.
Ucraina și Rusia au convenit luna trecută să întrerupă atacurile asupra instalațiilor energetice ale celeilalte părți, însă ambele părți s-au acuzat în mod repetat reciproc de încălcarea moratoriului.
Forțele Moscovei au atacat Kievul și alte regiuni ucrainene
În schimb, forțele Moscovei au lansat o rafală de drone într-un atac nocturn asupra Ucrainei, rănind patru persoane și avariind clădiri rezidențiale și comerciale în Kiev și în alte zone ale țării, au declarat sâmbătă oficiali ucraineni. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 56 din cele 88 de drone rusești, au declarat forțele aeriene ale Kievului. Sursa citată a adăugat că 24 de drone au fost bruiate și nu și-au atins ținta.
Primarul Kievului, Vitali Klitchko, a declarat că trei persoane au fost rănite în capitală ca urmare a atacurilor dronelor.
De asemenea, resturile de drone au distrus o casă și au deteriorat mai multe clădiri comerciale, provocând incendii mari în diferite părți ale Kievului, au declarat oficialii orașului.Încă o persoană a fost rănită în orașul Harkov din nord-estul țării, a declarat primarul orașului Harkov, Ihor Terekhov.
Oficialii regionali au declarat, de asemenea, că clădiri rezidențiale și comerciale au fost avariate în regiunea centrală Dnipropetrovsk, iar armata a raportat pagube în regiunea Odesa din sud.
Tarifele lui Trump nu se aplică smartphone-urilor. Care alte produse sunt exceptate de la taxele vamale impuse Chinei
Produsele electronice pe care le importă SUA vor fi exceptate de la taxele vamale pe care le-a anunțat președintele Donald Trump, conform notificării publicate vineri de autoritatea americană de frontieră, relatează sâmbătă CNN.
Printre produsele exceptate se numără smartphone-urile, monitoarele de computer și diverse componente electronice. Potrivit notificării, excepția se aplică produselor care intră în SUA sau au fost scoase din depozite nu mai devreme de 5 aprilie.
Bloomberg notează că măsura este valabilă și pentru laptopuri, hard disk-uri, procesoare și carduri de memorie.
Este vorba despre produse electronice populare care în general nu sunt fabricate în SUA, iar crearea unor mijloace de producție pe plan intern ar putea dura ani de zile.
Decizia vine în contextul tarifului minim de 145% pe care l-a introdus administrația Trump pentru mărfurile chinezești importate de SUA. Taxele ar avea un impact major pentru giganți ca Apple, care își fabrică iPhone-urile și alte produse în China.
Printre produsele care nu vor fi supuse noilor tarife impuse de Trump se numără și mașinăriile folosite pentru fabricarea semiconductorilor. O astfel de măsură este importantă pentru Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., care a anunțat o nouă investiție majoră în SUA, precum și pentru alți producători de cipuri, notează hotnews.ro
Riposta Chinei la tarifele lui Trump
Ca reacție la măsurile administrației Trump, Beijingul a majorat la 125% tarifele vamale pentru importurile din SUA, dar a indicat că nu intenționează să treacă dincolo de acest nivel.
„Impunerea succesivă a unor tarife excesiv de mari asupra Chinei de către SUA a devenit doar un joc al numerelor, fără o semnificație economică reală”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului din China, vineri, potrivit CNN.
El a acuzat SUA că folosește tarifele ca „instrument de bullying și coerciție”.
Despre războiul comercial dintre principalele economii ale lumii a vorbit și președintele Chinei, vineri, la Beijing, în marja vizitei efectuate acolo de prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez.
„Nu există câștigători într-un război comercial, iar a merge împotriva lumii nu va duce decât la autoizolare”, a declarat Xi Jinping.
„De peste 70 de ani, dezvoltarea Chinei s-a bazat pe autonomie și muncă asiduă – niciodată pe pomană din partea altora și nu se teme de nicio represiune nedreaptă”, a mai spus Xi, citat de postul de televiziune de stat CCTV.
„Indiferent de cum se schimbă mediul extern, China va rămâne încrezătoare, focusată și se va concentra pe gestionarea eficientă a propriilor afaceri”, a mai afirmat liderul chinez.
Trump l-a lăudat pe Xi
După cea mai recentă ripostă a Beijingului, președintele american a spus că se simte „foarte confortabil” cu situația actuală a tarifelor vamale.Într-o declarație oferită vineri seară pentru reporterii din aeronava prezidențială Air Force One, Donald Trump a lăudat din nou relația sa personală cu Xi Jinping.
„Este un lider foarte bun, un lider foarte inteligent”, a declarat președintele SUA. „Întotdeauna m-am înțeles bine cu președintele Xi, am avut o relație bună, foarte bună”, a continuat el.