Luna Femeii este una specială în care ne amintim mai cu seamă de ființele dragi care ne sunt alături și ne bucură inimile. Din acest punct de vedere, femeia de afaceri Angela Iurcu se consideră o norocoasă. Pe lângă faptul că fiul și cele două fiice, Ilinca și Iustina, îi dau un sens vieții, la nevoie nu lipsesc nici povețile pline de înțelepciune ale bunicii Marița și mamei Raisa.
Cam așa cele trei generații de femei din familie sunt o fortăreață și nu se plictisec niciodată atunci când au ocazia de a fi împreună. Şi pentru că cea mai fericită copilărie este cea în care ai și bunici, femeia de afaceri Angela Iurcu a rememorat cele mai frumoase amintiri din copilărie și învăţăminte primite de la mama, dar și de la bunica Marița, care iată a împlinit 95 de ani.
- Angela I.
Bunica Marița toata viața a trăit în satul ei de baștină, Colicăuți, raionul Briceni. Și ceea ce mereu îi plăceau sunt dulciurile. Iar mămica mea cel mai mult adoră călătoriile, ieșirile la teatru sau la concerte. Mă strădui, în măsura posibilităților, să o alint nu numai cu parfumuri și delicii, dar și cu ieșirile noastre împreună și timpul prețios petrecut alături.
Dragostea și grija lor, a bunicilor, am simțit-o mereu. E cel mai puternic și frumos sentiment – să știi că esti iubită, așteptată mereu și dorită.
- Angela I. Bunica este persoana căreia îi place ca totul să fie gustos, frumos aranjat și cel mai important gătit proaspăt, mâncarea pregătită astăzi, mâine, nu o mai găsești pe masa ei. Bunica a fost cea care pentru prima dată m-a învățat să coc pâine. Să împletesc colăcei în 2 și în 4. A fost mereu o gospodină în toată firea și foarte ospitalieră, așa cum poți vedea pe la oamenii din nordul Moldovei.
- Angela I.
Fiind singurul copil în familie, am fost mult așteptată, prima nepoată, atât la buneii de pe linia maternă, cât și la cei din partea tatălui. Verile mereu le petreceam la Colicăuți sau la Cornești. Sâmbetele, bunica cocea câte un cuptor plin de pâine și plăcinte. De vineri seară se frământa aluatul. În covata de lemn creștea exact ca un organism viu și apoi, la cuptor la rumenit! Îmi amintesc cum deseori aduceam apă și scăpam căldarea în fântână, erau niște momente atât de inocente… Vara, în vacanțe, nu erau gadgeturi și nici televizorul nu te alinta cu atâtea posturi. Ce pot să spun? Copilarie fericită, cu cartea la umbra unui copac păscând boboci… Astăzi puțini copii mai au o astfel de experiență, copiii mei, din păcate, nu știu cum e să alergi vara prin ploaie desculț…
- Angela I.
Pentru fiecare om, mama este persoana cea mai apropiată și iubită. Pentru ca bogăția sufletului e atunci cand zici : “Mama!? … și ea îți răspunde: ,,Da, puiul mamei”. Și în acest caz chiar nu contează vârsta pe care o ai. Iar familia în viața omului este cea mai importantă verigă. Este locul unde poți fi tu însuți, cel adevărat, și tot ce am în acest moment se datorează Domnului și celor mai apropiate persoane, cărora le mulțumesc. Continuitatea neamului este ceea ce rămâne și cheia este dragostea necondiționată. Acest lucru îi învăț și pe copiii mei.