S-a dat start admiterii la singura școală din Moldova cu instruire Cambridge: Cum poţi deveni elev al şcolii Heritage

În mod tradiţional, la începutul lunii aprilie Şcoala Internaţională Heritage îşi deschide larg uşile pentru părinţii şi elevii care sunt în căutarea unor opţiuni mai bune în domeniul educaţiei internaţionale. Biroul de admitere a anunţat disponibilitatea unui număr limitat de locuri pentru anul de studii 2019-2020 la singura şcoală din Moldova care oferă calificări/certificate Cambridge, recunoscute în întreaga lume.

separator

Biroul de admitere
Biroul de admitere Heritage recepţionează dosarele candidaţilor pentru clasele 1-8, la adresa Bd. Dacia 45A, Chişinău. Biroul de admitere va funcţiona conform programului obişnuit de muncă (9:00 – 17:00) şi va accepta solicitări inclusiv în perioada vacanţei de Paşte a elevilor.
Părinţii interesaţi sunt invitaţi să se înscrie pentru un tur de prezentare, apelând la numărul 062022210 sau prin email la info@heritage.md. Un dosar de start este oferit tuturor părinţilor care intenţionează să urmeze admiterea la Şcoala Internaţională Heritage. Acesta include toate documentele necesare, precum şi informaţii privind politicile şi practicile şcolii. Informaţii suplimentare: www.heritage.md/ro/admitere.

Evaluarea cunoştinţelor de limbă engleză
Toţi candidaţii (clasele 1-8) vor fi evaluaţi pentru a stabili nivelul lor de înţelegere şi utilizare a limbii engleze, în cazul în care aceasta nu este limba lor maternă. Heritage aplică recunoscutul model de instruire şi evaluare WIDA, prin care sunt apreciate abilităţile specifice de ascultare, citire, scriere şi vorbire. Elevii care nu au studiat engleza anterior vor fi acceptaţi pentru testul de plasare şi vor beneficia de susţinere prin programul intensiv de engleză, până când vor atinge nivelul necesar curriculumului Heritage.

Testul de plasare
Pentru a studia la Heritage, elevii care urmează a fi admişi clasele 2-8 vor susţine un test academic de plasare (elevii care merg în clasa întâi sunt scutiţi). Testul este gratuit şi cuprinde două probe – de cunoaştere a limbii (rusă sau română) şi de matematică. Baremul minim pentru admitere este de 70% la fiecare test; candidaţilor care nu întrunesc minimul academic le poate fi refuzată admiterea.

Ce studiază elevii Heritage?
Şcoala Internaţională Heritage este singura din ţară aprobată în calitate de Şcoală Cambridge de către Cambridge Assessment International Education (Cambridge International) şi în prezent oferă învăţământ primar şi secundar inferior conform programului Cambridge.
Curriculumul Şcolii Internaţionale Heritage reprezintă o abordare vizionară a procesului de studii, cu două opţiuni:

  1. Parcursul bilingv (dedicat în special, dar nu exclusiv, elevilor din ţară), care combină curriculumul naţional cu International Primary Curriculum (în clasele primare) şi curriculumul Cambridge International.
  2. Parcursul Cambridge (dedicat în special, dar nu exclusiv, elevilor originari din străinătate), care combină curriculumul Cambridge International şi International Primary Curriculum (în clasele primare).

Astfel, la absolvire, elevii vor obţine atât diploma naţională de Bacalaureat, cât şi calificările internaţionale Cambridge, solicitate de universităţile de top ale lumii.

În afară de programul academic, activităţile extracurriculare ocupă un loc important în procesul educaţional la Heritage, oferind elevilor numeroase beneficii şi ajutându-i să-şi dezvolte abilităţile academice, artistice, sportive, sociale şi personale. Cluburile pentru toate nivelurile se desfăşoară în a doua parte a zilei, majoritatea fiind gratuite. Elevii pot frecventa: cluburi de limbi străine, clubul cinefililor, clubul voluntarilor; educaţie STEM, robotică; volei, baschet, fotbal, înot şi alte sporturi; artă dramatică, balet, muzică şi formaţie şcolară, dans modern, percuţie, interpretare vocală şi multe altele.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

La ce preț se vor vinde strugurii și merele la Târgul de duminică din Parcul Catedralei?
Articolul anterior
Gestul lui Keanu Reeves, aflat într-un avion care trebuia să aterizeze de urgență. Cum i-a ajutat pe pasageri
Articolul următor