Chimiștii americani au stabilit o listă a celor mai bogate alimente în antioxidanți. Câștigătorul absolut pare să fie fasolea boabe roșie care învinge coacazele sălbatice la destul de mică distanță.

Lista produselor de mai jos a fost publicată în “Journal of Chemistry and Food”.
Iată topul celor mai bogate alimente în antioxidanți:
- Fasolea roșie cu bobul mic
- Coacazele sălbatice
- Fasolea boabe roșie
- Coacazele de grădină
- Afinele
- Anghinarea (chiar fiartă)
- Murele
- Prunele
- Zmeura
- Capșunile
- Merele roșii – soi Delicious
- Merele – soiul Smith
- Nucile
- Cireșele
- Prunele uscate
- Cartofii (și fierți)
- Fasolea verde păstai
- Merele – soi Gala
Specialiștii nu pot explica de ce unele produse au mai mulți antioxidanți decât altele.
Chimiștii au stabilit că principalul component care stă la baza antioxidanților este antocianina, care, de altfel, dă culoarea roșu-închis la marea majoritate a acestor produse. De altfel, culoarea produselor pe care le consumam este un indicator foarte de important al cantitatii de antioxidanți pe care acestea le conțin. De exemplu, culoarea galbenă indică prezenta luteinei, culoarea portocalie indica prezenta carotenoidelor (pepene galben, mango etc), culoarea roșie indică prezența licopenului (roșii și pepene roșu) și cele mai închise culori (mure, prune uscate etc), înseamnă antocianina.
De asemenea, contează foarte mult și felul în care consumăm fiecare dintre aceste produse: de exemplu, coacazele trebuie consumate exclusiv proaspete, nu coapte în prăjituri sau congelate sau sub oricare altă formă. Sfatul cel mai important pe care ni-l dau cercetătorii este acela de a nu ne limita la câteva produse, ci acela de a ne colora efectiv farfuria: cu cât farfuria este mai viu colorată, cu atât mai mulți antioxidanți vom consuma și asimila în organism.