În amintirea lui Viorel Mardare! Mărturisirile regizorului despre lupta cu boala crâncenă

Regizorul moldovean Viorel Mardare a pierdut lupta cu cancerul în luna martie 2019, la vârsta de doar 37 de ani. După trecerea în neființă a talentatului regizor, pagina sa de socializare, de pe facebook, Viorel Posmotrel, a devenit un colțișor de amintiri prețioase în memoria tânărului cineast.

separator

Într-un interviu realizat de către echipa de la Tv8.md, la câteva luni de la aflarea diagnosticului, Viorel mărturisea, răpus de boala cumplită, dar totodată cu un suflet atât de senin:

,,– Ziua în care ai aflat că ești bolnav, ți-o amintești?
– Mi-o amintesc (zâmbește sarcastic). Era o zi frumoasă de vară, eram la o clinică din Germania, am plecat într-acolo cu domnul Sergiu Prodan pentru a obține un diagnostic, și diagnosticul a venit cam târziu, pentru că primul lucru pe care l-au făcut nemții a fost să mă izoleze în carantină presupunând că am tuberculoză”.

,,Și atunci eram într-atât de prost, încât mă rugam să n-am cumva tuberculoză (zâmbește) – atât de strașnică părea această boală tratabilă. Și m-au izolat într-atâta, că Sergiu Prodan trebuia să intre să mă viziteze îmbrăcat ca un cosmonaut, ca în filmele science fiction, când apar extratereștrii pe pământ și oamenii de știință merg echipați să-i verifice, într-un fel de semiscafandru – într-atât de eficient, într-atât de serios se luptă în Germania cu tuberculoza. După două zile au descoperit că nu o am. Am mai așteptat câteva zile diagnosticul final, pentru ca „într-o bună zi”, ziua despre care vorbim, să intre Sergiu Prodan împreună cu doi doctori în salonul în care eram… Domnul Prodan avea ochii plânși. Atunci mi-a fost clar care este diagnosticul (zâmbește).
Evident, primul lucru pe care-l faci este să te superi pe Univers, să te întrebi: De ce eu? După care te calmezi puțin și începi să analizezi cam ce-ai făcut ca să ajungi la asta…
Eu cred că boala asta este o loterie, doar că eu am cumpărat cam multe bilete ca să particip la dânsa.
– Te-ai supărat pe el? Pe Bojica, așa cum obișnuiești tu să-i spui?
– Eu l-am supărat de mult mai multe ori.
– De ce crezi că ți-a trimis această lecție?
– Nu pot decât să sper că este una dintre lecțiile când profesorul își dojenește elevul favorit. Pentru că până acum Bojica a fost prea bun cu mine și cred că m-am cam relaxat. Și precum un profesor la școală îi dojenește mai cu seamă și este mai dur cu elevii la care ține, sper că este un caz similar, că-i cam aceeași…
– Ce te-a învățat această boală?
– M-a învățat că toate lucrurile trebuiesc făcute aici și acum, că nu ai dreptul să amâni nimic, că n-ai dreptul să spui că las că oi face la anul. Acest „la anul” s-ar putea să nu vină niciodată. Și nu-i vorba doar de proiecte mari, grandioase, planuri pe viitor. E vorba de chestii micuțe: să spui cuiva „Te iubesc”, să spui „Mulțumesc”. Apropo, nu voi ezita acum să mulțumesc familiei, prietenilor, prietenilor virtuali, necunoscuților, tuturor oamenilor care m-au ajutat pe mine – din păcate n-am avut încă posibilitatea să mulțumesc tuturor. N-am cuvinte pur și simplu să exprim recunoștința față de toată lumea, lume neașteptată câteodată, oameni la care nu te-ai fi gândit vreodată că ar putea fi într-atât de omenoși: Vă mulțumesc tuturor, și în afară de „Mulțumesc” nu mai am nimic, nu știu ce aș putea să Vă ofer. Un simplu „MULȚUMESC”, dar eu cred că aceste mulțumescuri spuse la timpul potrivit este una din lecțiile pe care le-am învățat de la această boală.
– Ai avut vreun moment în care ai spus: „Ok, asta e!”, adică un moment în care ai zis că nu vrei să lupți?
– Imediat ce am aflat diagnosticul, revenind în Moldova, în aeroportul din Frankfurt, trecând pe lângă un duty-free cu birotică, m-am oprit să mă uit la carnețele – îmi plac carnetele. Și mi-am ales un carnet să-l cumpăr, la care la un moment dat m-am gândit că: „Da ce-ți mai trebuie ție carnetul ista, că oricum… (pauză lungă) mai ai carnete (zâmbește) nefolosite… După care mi-am dat seama că gândurile ăstea trebuie alungate cât mai des. Într-o zi, Sergiu Prodan mi-a zis un lucru foarte prețios, că nu trebuie să vrei să nu mori, da trebuie să vrei să trăiești, și cred că ăsta e cel mai important lucru care trebuie gândit permanent – trebuie să vrei să trăiești.
– Erai pregătit pentru noua ta coafură?
– La-la la-la la-la-la, noua ta coafură (netezește capul chel). Înainte de prima chimioterapie domnul doctor m-a întrebat dacă nu mă tem c-o să-mi cadă părul. La care eu i-am răspuns că mă tem mai tare c-o să-mi cadă plămânii sau rinichii, da cu părul se rezolvă. Am purtat toată viața coafuri lungi, dar parcă încep să mă obișnuiesc cu noua mea coafură, deși-i cam frig, foarte frig la cap, și eu sincer, băieți, nu vă înțeleg cum de rezistați, ăștia cu coafuri scurte, cum de rezistați în clima noastră nemiloasă, iarna.
– Suntem siguri că o să fii sănătos. Îți imaginezi acest moment? Ai vreo frază pregătită pentru bojica?
– Va fi discuția noastră privată…”

Viorel Mardare a absolvit Facultatea de Jurnalism la USM și Regie Film la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. El a realizat numeroase spoturi publicitare și sociale, contribuind la promovarea imaginii țării noastre în lume.

Creștinii ortodocși de stil vechi întră de azi în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi din an. Postul Crăciunului pe stil vechi începe pe 28 noiembrie. Acesta durează 40 de zile, până în data de 6 ianuarie. În această perioadă enoriașii se vor abţine de la consumarea produselor din carne, lactate, ouă, precum și de la plăcerile trupești. În această perioadă nu se fac nunți și nici botezuri, informează unica.md.

Postul Crăciunului nu este atât de aspru precum postul Paștelui.

În postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să postească de carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri este indicat să se consume mâncare fără ulei și fără vin. Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, dar și de sărbători se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Potrivit rânduielilor bisericești, se lasă sec în seara zilei de 27 noiembrie. Însă, această dată se schimbă dacă cade miercurea ori vinerea și se va lăsa sec cu o zi înainte, adică de marți.

Postul Crăciunului se ține în cinstea Fecioarei Maria, care fugea și se ascundea de rușine că se simțea fără vină grea, cu Mântuitorul Hristos. Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului.

Rugăciune de rostit în postul Crăciunului: „Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Dacă se va scumpi gazul se vor majora și compensațiile

 Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Enenrgetică (ANRE) va aproba majorarea tarifelor la gaze guvernul intenționează să majoreze și compensațiile oferite consumatorilor, scrie observatorul.md.

   Vă reamintim că, MoldovaGaz a depus recent o cerere la ANRE privind majorarea tarifului cu patru lei, fără TVA, iar dacă solicitarea va fi aprobată, vom plăti pentru un metru cub de gaz 16 lei, nu 12, cât este acum. 

Unde vor fi organizate târguri de brazi în Capitală

Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada: 01.12.2024 – 01.01.2025 în sectoarele capitalei va fi organizat comerțul cu arbori de conifere, în contextul desfășurării sărbătorilor de iarnă 2024-2025 și asigurarea accesului populației orașului la marfă respectivă în zonele în care locuiesc. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Olga Ursu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit documentului, preturile de sector vor stabili condițiile de desfășurare a activității enunțate și vor elibera permise de acces pentru comercializarea brazilor, persoanelor juridice și fizice înregistrate în modul stabilit de legislație, conform ordinii solicitărilor parvenite de la operatorii economici.De cealaltă parte, agenții economici vor asigura aspectul exterior îngrijit al locurilor de comercializare, comercializarea doar a mărfii enunțate și libera circulație a pietonilor pe trotuare.Amplasamentele stabilite pentru activitățile de comerț cu brazi pe sectoare:Botanica:str. Sarmizegetusa, 1, str. Independenței 23, str. Independenței 24/4 (în adiacent magazinul „Salamer”, bd. Cuza Vodă, 21 (adiacent hipermarket „Green Hills”), bd. Dacia, 32, bd. Decebal, 91, bd. Traian, 22, șos. Muncești, 170, șos. Muncești, 598, bd. Dacia, 47/7, str. Independenței, 18, bd. Dacia, 26.

 Buiucani:
  • str. Ion Creangă, 47/1, str. Ion Creangă, 49, str. Ion Creangă, 72, 74, 76, 78, str. Alba Iulia, colț cu str. L. Deleanu, Calea Ieșilor, 11/4, intrare în Grădina Publică „Alunelul”; Calea Ieșilor, 2/1, Calea Ieșilor, 3, str. Alba Iulia 184/3.
  •  Centru:
  • str. Ismail, colț cu bd. D. Cantemir, str. Ismail, 84 (în parcare), str. Academiei, 5, str. Academiei, 12, str. N. Testemițanu, 20 colț cu str. C. Vârnav, str. Bulgară, 47, str. Armenească 50, str. Mitropolit Varlaam, colț cu str. Bulgară, str. Mitropolit Varlaam, colț cu str. Tighina, str. Mitropolit Varlaam, colț cu str. Armenească, str. Lev Tolstoi, 21 (în parcare pe teren municipal) șos. Hâncești, 62A.
  •  Ciocana:
  • str. Ginta Latină, 18 (adiacent pieței SRL „Agro-Mondial”), bd. Mircea cel Bătrân 2, str. Alecu Russo, 65/1, intersecție cu bd. Mircea cel Bătrân, 1, bd. Mircea cel Bătrân, 28 (adiacent magazin „Rogob”), str. Profesor Ion Dumeniuk, 12, intersecție cu bd. Mircea cel Bătrân, 32 (adiacent magazin „Linella”),  str. Maria Drăgan, 4 (adiacent magazin „Linella”).  
  •  Râșcani
  • str. B. Voievod, colț cu str. Kiev, str. B. Voievod, 1/1, str. Vasile Alecsandri, colț cu str. Gr. Ureche, str. Ismail, colț cu bd. D. Cantemir, str. Ismail, 98/4, bd. Moscova 10-10/1, bd. Moscova 9/1, bd. Moscova 19, colț cu str. Matei Basarab, bd. Moscova 18, colț cu str. Matei Basarab, str. Ceucari, 2, str. Socoleni, 10, Calea Orheiului, 105, 109/2, Calea Moșilor, 2 – 2/1, str. Andrei Doga, 35, str. Nicolae Domo, 17/1, 17/2, str. Albișoara, 80/4-80/5, șos. Balcani (vizavi de stația de alimentare cu combustibil „Petrom”).
  • Un tânăr moldovean, care studia în Franța, a fost ucis în căminul în care locuia
    Articolul anterior
    Un milion de papuci de plastic și periuțe de dinți pe litoralul unei insule turistice
    Articolul următor