În amintirea lui Viorel Mardare! Mărturisirile regizorului despre lupta cu boala crâncenă

Regizorul moldovean Viorel Mardare a pierdut lupta cu cancerul în luna martie 2019, la vârsta de doar 37 de ani. După trecerea în neființă a talentatului regizor, pagina sa de socializare, de pe facebook, Viorel Posmotrel, a devenit un colțișor de amintiri prețioase în memoria tânărului cineast.

separator

Într-un interviu realizat de către echipa de la Tv8.md, la câteva luni de la aflarea diagnosticului, Viorel mărturisea, răpus de boala cumplită, dar totodată cu un suflet atât de senin:

,,– Ziua în care ai aflat că ești bolnav, ți-o amintești?
– Mi-o amintesc (zâmbește sarcastic). Era o zi frumoasă de vară, eram la o clinică din Germania, am plecat într-acolo cu domnul Sergiu Prodan pentru a obține un diagnostic, și diagnosticul a venit cam târziu, pentru că primul lucru pe care l-au făcut nemții a fost să mă izoleze în carantină presupunând că am tuberculoză”.

,,Și atunci eram într-atât de prost, încât mă rugam să n-am cumva tuberculoză (zâmbește) – atât de strașnică părea această boală tratabilă. Și m-au izolat într-atâta, că Sergiu Prodan trebuia să intre să mă viziteze îmbrăcat ca un cosmonaut, ca în filmele science fiction, când apar extratereștrii pe pământ și oamenii de știință merg echipați să-i verifice, într-un fel de semiscafandru – într-atât de eficient, într-atât de serios se luptă în Germania cu tuberculoza. După două zile au descoperit că nu o am. Am mai așteptat câteva zile diagnosticul final, pentru ca „într-o bună zi”, ziua despre care vorbim, să intre Sergiu Prodan împreună cu doi doctori în salonul în care eram… Domnul Prodan avea ochii plânși. Atunci mi-a fost clar care este diagnosticul (zâmbește).
Evident, primul lucru pe care-l faci este să te superi pe Univers, să te întrebi: De ce eu? După care te calmezi puțin și începi să analizezi cam ce-ai făcut ca să ajungi la asta…
Eu cred că boala asta este o loterie, doar că eu am cumpărat cam multe bilete ca să particip la dânsa.
– Te-ai supărat pe el? Pe Bojica, așa cum obișnuiești tu să-i spui?
– Eu l-am supărat de mult mai multe ori.
– De ce crezi că ți-a trimis această lecție?
– Nu pot decât să sper că este una dintre lecțiile când profesorul își dojenește elevul favorit. Pentru că până acum Bojica a fost prea bun cu mine și cred că m-am cam relaxat. Și precum un profesor la școală îi dojenește mai cu seamă și este mai dur cu elevii la care ține, sper că este un caz similar, că-i cam aceeași…
– Ce te-a învățat această boală?
– M-a învățat că toate lucrurile trebuiesc făcute aici și acum, că nu ai dreptul să amâni nimic, că n-ai dreptul să spui că las că oi face la anul. Acest „la anul” s-ar putea să nu vină niciodată. Și nu-i vorba doar de proiecte mari, grandioase, planuri pe viitor. E vorba de chestii micuțe: să spui cuiva „Te iubesc”, să spui „Mulțumesc”. Apropo, nu voi ezita acum să mulțumesc familiei, prietenilor, prietenilor virtuali, necunoscuților, tuturor oamenilor care m-au ajutat pe mine – din păcate n-am avut încă posibilitatea să mulțumesc tuturor. N-am cuvinte pur și simplu să exprim recunoștința față de toată lumea, lume neașteptată câteodată, oameni la care nu te-ai fi gândit vreodată că ar putea fi într-atât de omenoși: Vă mulțumesc tuturor, și în afară de „Mulțumesc” nu mai am nimic, nu știu ce aș putea să Vă ofer. Un simplu „MULȚUMESC”, dar eu cred că aceste mulțumescuri spuse la timpul potrivit este una din lecțiile pe care le-am învățat de la această boală.
– Ai avut vreun moment în care ai spus: „Ok, asta e!”, adică un moment în care ai zis că nu vrei să lupți?
– Imediat ce am aflat diagnosticul, revenind în Moldova, în aeroportul din Frankfurt, trecând pe lângă un duty-free cu birotică, m-am oprit să mă uit la carnețele – îmi plac carnetele. Și mi-am ales un carnet să-l cumpăr, la care la un moment dat m-am gândit că: „Da ce-ți mai trebuie ție carnetul ista, că oricum… (pauză lungă) mai ai carnete (zâmbește) nefolosite… După care mi-am dat seama că gândurile ăstea trebuie alungate cât mai des. Într-o zi, Sergiu Prodan mi-a zis un lucru foarte prețios, că nu trebuie să vrei să nu mori, da trebuie să vrei să trăiești, și cred că ăsta e cel mai important lucru care trebuie gândit permanent – trebuie să vrei să trăiești.
– Erai pregătit pentru noua ta coafură?
– La-la la-la la-la-la, noua ta coafură (netezește capul chel). Înainte de prima chimioterapie domnul doctor m-a întrebat dacă nu mă tem c-o să-mi cadă părul. La care eu i-am răspuns că mă tem mai tare c-o să-mi cadă plămânii sau rinichii, da cu părul se rezolvă. Am purtat toată viața coafuri lungi, dar parcă încep să mă obișnuiesc cu noua mea coafură, deși-i cam frig, foarte frig la cap, și eu sincer, băieți, nu vă înțeleg cum de rezistați, ăștia cu coafuri scurte, cum de rezistați în clima noastră nemiloasă, iarna.
– Suntem siguri că o să fii sănătos. Îți imaginezi acest moment? Ai vreo frază pregătită pentru bojica?
– Va fi discuția noastră privată…”

Viorel Mardare a absolvit Facultatea de Jurnalism la USM și Regie Film la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. El a realizat numeroase spoturi publicitare și sociale, contribuind la promovarea imaginii țării noastre în lume.

Spațiile comerciale de la aeroport vor fi licitate pentru închiriere după alte reguli

Spațiile comerciale de la aeroport vor fi licitate pentru închiriere după alte reguli, a anunțat Agenția Proprietății Publice (APP) din Republica Moldova, scrie evz.ro.

Decizia a fost luată după ce au eșuat primele două încercări de atribuire prin licitație a spațiilor comerciale de la Aeroportului Internațional Chișinău, cunoscute anterior ca „Magazinele Șor”, după proprietarul acestora, condamnatul fugar Ilan Șor.

Acum, Agenția Proprietății Publice spune că va ajusta condițiilor de participare la licitația pentru locațiunea spațiilor din aeroport pentru a atrage mai multe companii internaționale de renume.

„Având în vedere că în ultima etapă a licitației anterioare a depus actele doar o singură companie, Agenția Proprietății Publice (APP) propune ca o nouă licitație să se organizeze cu schimbarea condițiilor”, se arată în comunicatul APP.

Care vor fi noile condiții de participare

„Drept urmare, APP va recomanda AIC să examineze oportunitatea ajustării caietului de sarcini prin:

– Includerea explicațiilor suplimentare și mai detaliate ale criteriilor, fără a lăsa loc de interpretări;

– Reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, drept recomandare de la 10 la 7;

– Divizarea licitației în 2 loturi distincte, pe domenii, un lot pentru Travel Retail (magazine) și un alt lot pentru Food and Beverages (restaurante).

Se va propune extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru compania câștigătoare. Menționăm că termenul de 3 ani prevăzut inițial în caietul de sarcini este bazat pe normele legale existente”, se mai afirmă în document.

Se va schimba și legea privitoare la aeroport

Pentru a exclude limitarea actuală de maximum 3 ani de contract în locațiunea spațiilor din cadrul aeroportului, APP va veni către Parlament cu propuneri de ajustare a legii, pentru a include Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile (interzise) de privatizare. Această modificare, de asemenea, va garanta că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor.

Termenul de inițiere a licitației va curge din momentul modificării legislației cu privire la bunurile nepasibile de privatizare”, se arată în comunicatul emis de APP.

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, licitația pentru spațiile comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău a fost sistată, după ce s-a constatat că singurul ofertant existent nu a depus toate actele necesare.

Gest uimitor de mărinimie! Peste o tonă de produse pentru masa de sărbătoare, adunate la biserica din Ratuș. Acestea vor ajunge la persoane nevoiașe

Gest uimitor de mărinimie! O cantitate record de produse pentru masa de sărbătoare a fost adunată în localitatea Ratuș din raionul Criuleni, unde tinerii voluntari s-au mobilizat, sub oblăduirea preotului Ion Marian. Aceștia au strâns circa 1.300 de kg. de produse alimentare, dar și de igienă care vor ajunge la persoanele nevoiașe din Ratuș, Drăsliceni și Logănești.

Îngerașii noștri în acțiune! Captură record! Am strâns sute de zâmbete de la oameni, sute de pachete pline cu bunătate și peste 1300 de kg de bunătăți! Mulțumiri din suflet tuturor oamenilor cu inimă plină de iubire din comuna noastră și din satul Magdacești, care au pășit în ziua Campaniei de Paști, pragul Magazinului Linella din Magdacești!

În această Campanie de sensibilizare oamenilor, au fost mobilizați 20 de voluntari în patru ture câte cinci voluntari! Magazinul Magdăcești ne-a fost gazda noastră! Pentru această organizare a noastră, Directorul unui prestigios Liceu din capitală, s-a alăturat cu încă 50 de pachete cu produse alimentare și de igiena pentru bătrânii noștri!

Produsele au fost sortate și vor fi împărțite de voluntarii noștri în trei sate din comuna noastră! Ratuș, Drasliceni, Loganesti!

Meritul forte pentru această activitate rodnică, revine Misiunii Sociale Diconia căreia îi mulțumim, și Centrului Tinerilor Voluntari ai noștri sunt cei mai harnici! Dumnezeu să ne dăruiască Sărbători luminoase tuturor! Hristos să Învieze în fiecare suflet!”, a scris părintele Ioan Marian într-o postare.

Nu este pentru oară când preotul din Ratuș face gesturi emoționante pentru enoriașii din parohia sa, iar ajutorul penrsoanele nevoiașe sau bătrâni a devenit o tradiție în pragul sărbătorilor.

Localnicii îl susțin și îl sprijină în toate acțiunile pe care le inițiază.

Locuință mistuită de flăcări după ce stăpâna a pornit mașina de spălat și a plecat la cimitir

Nenorocire în ajun de Paște. Casa unei femei din Grigoriopol a fost distrusă parțial de flăcări.

Totul s-a întâmplat pe data de 2 mai, în jurul orei 17:00, atunci când gospodina casei a pus hainele la spălat și a plecat la cimitir, transmite Știri.md cu referire la presa din stânga Nistrului.

În acest moment s-a produs un scurtcircuit și a izbucnit focul. În rezultat, a fost distrusă bucătăria casei.

Pompierii au luptat cu focul timp de 45 de minute pe o suprafață de opt metri pătrați. Incendiul a afectat mobilierul bucătăriei și grinzile din tavan. Ușile și ferestrele erau închise.

Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit.

Un tânăr moldovean, care studia în Franța, a fost ucis în căminul în care locuia
Articolul anterior
Un milion de papuci de plastic și periuțe de dinți pe litoralul unei insule turistice
Articolul următor