Rusanda Panfili: „Îmi este mai ușor să mă exprim prin muzică decât prin cuvinte”

În acest an, festivalul DescOPERĂ oferă mai multe surprize muzicale pentru cei îndrăgostiți de muzica clasică. Una dintre ele este frumoasa și talentata violonistă Rusanda Panfili, care ne-a dus faima în mai multe țări ale lumii. Pentru a o cunoaște mai bine, violonista ne vorbește despre cariera sa, dar și despre oamenii care mereu i-au fost alături.

separator

,,Am început să cânt la vioară la vârsta de 6 ani, când am început școala de muzică “George Enescu” din București.

Dacă nu alegeam vioara, aș fi devenit pictoriță (probabil), deoarece mereu mi-a plăcut să desenez, sau cântăreață – dintotdeauna am cântat în fața oglinzii piese cunoscute de la radio. Dacă ar fi să aleg acum, mi-ar plăcea să cânt la violoncel sau chitară bass electrică!

Vioara este o a doua voce a mea, câteodată îmi este mai ușor să mă exprim prin muzică decât prin cuvinte.

Cea mai memorabilă colaborare a fost și este cea cu Hans Zimmer, alături de care am cunoscut o parte a muzicii și a acestei profesii pe care un muzician clasic probabil nu ajunge să o cunoască.

Pe scenă mă simt liberă!

Cel mai prețios premiu este reacția oamenilor după un concert, fețele fericite și aplauzele pe care le primesc!

Pentru a ajunge violonistă în Austria sau oriunde în lume este nevoie de multă perseverență și dedicație, dar și o doză mare de noroc.

Am fost mereu susținută de familia mea și de iubitorii de muzică clasică.

Am avut norocul să primesc burse valoroase din partea oamenilor care susțin cultura.

Nu m-am gândit niciodată să renunț.

Cel mai mare sacrificiu de dragul carierei este timpul prea puțin timp pentru viața personală…

Calea spre succes este una foarte grea, o provocare continuă, dar în același timp foarte interesantă.

Rusanda Panfili în 3 cuvinte: muncitoare, iubitoare și creativă”.

Violonista Rusanda Panfili a ajuns să cânte pe cele mai mari scene ale lumii, alături de cele mai apreciate orchestre. Anul 2019, Rusanda l-a început în turneu alături de orchestra compozitorului Hans Zimmer, cel care a creat coloanele sonore ale multor filme de la Hollywood, printre care Gladiator, Codul lui Da Vinci, Inception, Interstellar și Pirații din Caraibe.

La Festivalul DescOPERĂ te așteaptă mai multe surprize și momente unice. Află mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului sau pe pagina Web www.desopera.md. Bilete și informații sunt disponibile la Casele Teatrului Național de Operă și Balet, Casele Filarmonicii, Casele Palatului Național, Info-point Butuceni și online pe iTiket.md

Ne vedem la DescOPERĂ – unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est!

Tiraspolul dă asigurări că nu va împiedica desfășurarea alegerilor

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) de la Bender, din 31 octombrie, a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru săptămâna trecută, scrie Știri.md.

Totodată, pe fondul turului II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, delegația R. Moldova a subliniat importanța asigurării unui climat de siguranță și libertate de circulație pentru cetățeni și funcționarii electorali.

Delegația din Tiraspol a apreciat organizarea măsurilor de ordine publică din primul tur, desfășurat pe data de 20 octombrie, și și-a exprimat deschiderea pentru menținerea stabilității în ziua de 3 noiembrie.

Astfel, Inspectoratul General al Poliției va coordona măsurile de ordine publică în localitățile din Zona de Securitate unde vor activa secții de votare, pentru a preveni orice incident care ar putea afecta procesul electoral.

Amintim că pe data de 3 noiembrie urmează să se desfășoare cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În cadrul său vor concura actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, și candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Menționăm că, în primul tur de scrutin, Maia Sandu a luat 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 25,95%.

ULTIMA ORĂ! Moldova, mai aproape de UE: CC a validat referendumul

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului din 20 octombrie, în cadrul căruia cetățenii s-au pronunțat asupra aderării țării la Uniunea Europeană, scrie Știri.md.

Potrivit deciziei Curții, referendumul a respectat toate cerințele legale și constituționale, iar rezultatele exprimate de cetățeni vor putea fi utilizate ca bază juridică pentru următorii pași în procesul de integrare europeană.

Referendumul a fost organizat în urma unei decizii a Parlamentului, iar potrivit datelor CEC, după procesarea proceselor-verbale din cadrul referendumului republican constituțional, 50,46 la sută dintre alegători au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE, iar împotrivă – 49,54% dintre cetățenii cu drept de vot.

Hotărârea Înaltei Curți urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar din data publicării va intra în vigoare și proiectul de modificare a Constituției, supus votului la referendum, care prevede introducerea unui nou titlu în Legea Supremă cu privire la integrarea în Uniunea Europeană.

Explozie într-un apartament din Capitală în urma unei scurgeri de gaz

Un bărbat a suferit arsuri în urma unei explozii provocată de o scurgere de gaz de la un aragaz, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 31 octombrie 2024 într-un apartament de pe strada Independenței 10/1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:15. La fața locului au fost îndreptate trei echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că în urma exploziei, incendiu în locuință nu s-a produs. Pompierii au evacuat din interiorul bucătăriei două persoane, o femeie în vârstă de 88 de ani, care nu a avut de suferit și un bărbat în vârstă de 84 de ani, care a primit diverse arsuri pe suprafața corpului. Ulterior acesta a fost preluat de echipajul de medici și transportat la spital pentru îngrijiri de rigoare.

Toate circumstanțele producerii incidentului urmează a fi stabilite de specialiști.

IGSU îndeamnă cetățenii să verifice periodic funcționalitatea echipamentelor și tehnicii de uz casnic și să respecte măsurile de siguranță în vederea prevenirii situațiilor de risc. În caz de situații excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul de urgență 112.

Cercetătorii au explicat în cât timp iese alcoolul din sânge în funcţie de băutură!
Articolul anterior
Un grup de savanți din Moldova au fost premiați cu un milion de euro
Articolul următor