Ansamblul ,,Crenguța de Iederă”, condus de interpreta Maria Iliuț, a susținut un concert spectaculos la Chișinău!

Ansamblul ,,Crenguța de Iederă” a adus în scenă voia bună, energia pozitivă și frumusețea tradițiilor și portului popular, într-un concert de zile mari susținut, aseară, la Filarmonica Națională ,,Serghei Lunchevici” din Chișinău.

separator
Cântece de dragoste, de cătănie, de nuntă, de pahar au răsunat la concertul cu genericul ,,Mândru mi-i portul și jocul”, sub aplauzele celor prezenți în sală.

Membrii ansamblului, îndrumați de privighetoarea cântecului popular, Maria Iliuț, conducătorul muzical, Ion Proca și maestrul-coregraf, Nicolae Gribincea, au dansat și au cântat, ridicând publicul în picioare.

De-a lungul timpului, portul, jocul și spiritul românesc a înrădăcinat în tineri dragostea de folclor.  Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de iederă” a fost fondat în anul 1990 de inegalabila interpretă de folclor Maria Iliuț, la îndemnul compozitorului și fondatorului ansamblului ,,Tălăncuța” Andrei Tamazlâcaru.

În toți acești ani, prin colectiv s-au perindat generații și generații. Dorina Luca, membră a colectivului timp de 7 ani, afirmă că ansamblul a devenit o parte din viața sa:

,,Asta sunt eu, ador la nebunie ceea ce fac. Ansamblul a devenit o parte din mine si, deocamdată, nu-mi vaă viața fără el! La concert au venit să mă susțină părinții, prietenii, rudele”.

Pregătirile pentru spectacol au fost minuțioase, încărcate de entuziasm.

,,Atât de asiduu niciodată nu s-a lucrat. Ca și timp, mai intensiv a fost cred că după Paști, în toate zilele lucratoare. Repetițiile durau de la 18 și un sfert până aproape de 22, fără exagerare, dar s-a meritat. Am muncit mult și cred că s-a și văzut! A fost un concert așteptat și rezultatul a fost pe măsura aspirațiilor noastre!”, ne mai spune Dorina Luca.

Colectivul studențesc “Crenguță de iederă” este laureat la diverse festivaluri naționale, precum Festivalul – concurs al obiceiurilor și tradițiilor de iarnă “Florile Dalbe”, Festivalul folclorului Ostășesc, Festivalul-concurs municipal al cântecului popular pascal “Pentru tine, Doamne” și multe altele. Rezultatele activității acestor tineri talentați au primit aplauze furtunoase nu doar în țară, dar și peste hotare, în România, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Turcia, Grecia și alte țări unde au purtat faima țărișoarei noastre.

Primeniți în cele mai frumoase straie de sărbătoare, membrii ansamblului au convins publicul că realizările artistice au fost meritate pe deplin.       Originară din comuna Crasna, o localitate din regiunea Cernăuți, tupilată la poale de munte, Maria Iliuţ a adus la Chişinău folclorul şi graiul bucovinean, păstrat intact. Desaga de piese culese de la sătenii alături de care şi-a plămădit talentul și a crescut, cuprinde toate speciile folclorului și, din aceste nestemate, împarte generațiilor care îi calcă pe urme. Maria Iliuț este una din puținele interprete care urmărește încadrarea cât mai activă a tineretului studios în viața culturală a țării, încurajează creația artistică de amatori și educă copiii în spiritul devotamentului față de neam și țară.

Autor: Nigora URSU

Festivalul Tradițiilor Românești la Chișinău! Evenimentul va dura trei zile, în Grădina Botanică

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. 

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. 

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova. 

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare. 

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

Un bărbat din Hâncești, reținut după ce și-ar fi omorât fratele

Procuratura raionului Hâncești informează despre reținerea, în comun cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Hâncești, a unui bărbat, acuzat de omorul fratelui său, scrie punctul.md.

Suspectul, în vârstă de 47 de ani, este bănuit de faptul că, la data de 25 aprilie 2024, în intervalul de timp cuprins între orele 15:00 – 17:00, aflându-se la domiciliul său situat în satul Buțeni r-nul Hîncești, pe fonul consumului băuturilor alcoolice, în urma unei cerți ce s-a iscat între el și fratele său în vârstă de 51 de ani, care treptat a trecut în bătaie, acționând cu intenție directă, i-a aplicat lovituri cu pumnii peste diferite părți ale corpului. Ulterior, l-a înjunghiat cu un cuțit de bucătărie. În urma leziunilor suportate, victima a decedat. 

Potrivit oamnilor legii, după comiterea faptei, bănuitul a încercat să ascundă urmele infracțiunii prin spălarea sângelui de la fața locului, precum și ascunderea cadavrului în beciul dintr-o locuința părăsită. 

Pe fapt, a fost pornită o cauză penală conform bănuielii rezonabile de comitere a omorului intenționat (art. 145 alin. (2) Cod penal al RM).

Procurorii urmează să înainteze în instanța de judecată un demers de aplicare a măsurii preventive – arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile, în privința persoanei reținute.

Ouă Florentine- rețeta originală!
Articolul anterior
În Moldova vine canicula!
Articolul următor