În Moldova scade dramatic numărul de studenți. În anul 2019 va fi și mai rău

Biroul Național de Statistică a publicat, anterior, raportul „Activitatea instituțiilor de învățământ superior în anul de studii 2018/19”, care confirmă că cea mai mare problemă pe care o are învățământul universitar din Republica Moldova va persista și chiar va deveni și mai acută în 2019: scăderea continuă și dramatică a numărului de studenți.

separator
Potrivit unor opinii, dacă tendința se va menține și în anul de învățământ 2019-1920, atunci deja în vară anului viitor mulți dintre cei care astăzi predau la catedră vor trebui să-și caute de lucru.

„La începutul anului de studii 2018/19, numărul de studenți a fost de 60,6 mii de persoane (exclusiv străini), fiind cu circa 5 mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenți în instituțiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenților. Comparativ cu anul de studii 2017/18 numărul de studenți în instituțiile de stat s-a diminuat cu 4,7 mii de persoane (sau 8,5%), mai puțin în cele private (cu 0,2 de mii persoane sau 2,1%)”, constată Biroul Național de Statistică (BNS).

În doar un an, numărul de studenți s-a micșorat cu aproape 5 mii. Dacă regresul va continua, cel mai probabil în câțiva ani mai multe universități vor fi închise, iar profesorii universitari vor rămâne fără muncă. Doar în ultimii 12 ani, numărul de studenți s-a redus de două ori: de la 128 de mii în anul de studii 2006-2007, la 60 de mii în anul de studii 2018-2019.

În Moldova, natalitatea are în continuare un trend accentuat negativ, deoarece oamenii continuă să plece masiv peste hotare pentru a se stabili definitiv cu traiul acolo, nu doar pentru a munci și a câștiga un ban.

În ultima perioadă, mulți tineri pleacă la studii peste hotare, apreciind calitatea studiilor ca fiind mult mai înaltă acolo. Tinerii moldoveni preferă să meargă să învețe în universitățile din România, în primul rând, dar și din Rusia, Italia, Franța, Marea Britanie, Olanda. Din păcate, potrivit altor opinii, din Moldova emigrează multă materie cenușie, iar această situație va genera probleme și mai grave în anii următori.

,,Riscul este ca, în felul acesta, treptat-treptat, Moldova să rămână fără învățământ universitar și să ajungă din țară într-un fel de provinție, dacă nu a și ajuns, furnizoare de brațe de muncă și creieri”, relatează jurnalistul Sergiu Praporșic, pentru sputnik.md.

Profesorii universitari părăsesc universitățile – 6 la sută într-un an. Potrivit aceluiași raport al BNS, în 2018 , în instituțiile de învățământ superior și-au desfășurat activitatea 4,5 mii de persoane (personal de bază), cu 6,1% mai puțin comparativ cu anul de studii 2017-2018. Și asta în condițiile în care nu a început închiderea universităților în lanț sau reducerea și comasarea facultăților, lucru care este inevitabil în condițiile reducerii continue a numărului de studenți.

Punctul de Asistență Medicală Urgentă Lozova a fost renovat integral

Sediul Punctului de Asistență Medicală Urgentă (PAMU) Lozova din cadrul Substației Strășeni a fost renovat.

Punctul de Asistență Medicală Urgentă Lozova a fost renovatFoto: Ministerul Sănătății

Potrivit Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 3,3 milioane de lei, mijloace financiare alocate din bugetul Ministerului Sănătății și al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Edificiul, reparat capital și modernizat, dispune de:

  • sală de alertă
  • depozit pentru păstrarea medicamentelor
  • sală de odihnă pentru personal
  • sufragerie
  • blocuri sanitare 
  • un garaj cu două boxe pentru ambulanțe

„Menționăm că Punctul de Asistență Medicală Urgentă Lozova are o echipă formată din 15 angajați, inclusiv medici, asistenți medicali și șoferi pe ambulanță, care acum vor beneficia de cele mai bune condiții de muncă pentru a acorda pacienților servicii medicale de urgență de înaltă calitate”, precizează Ministerul Sănătății.

PAMU Lozova deservește peste 23.000 de localnici din satele Lozova, Vorniceni, Micleușeni, Huzun, Dolna și Stejăreni. 

Escaladare în Georgia! Liderul opoziției, Levan Khabeishvili, a fost bătut brutal de poliție în timpul protestelor masive nocturne

Forțele de securitate din Georgia au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și grenade asurzitoare împotriva protestatarilor din fața parlamentului.

Aceștia intensificând brusc represiunea după ce legislatorii au dezbătut un proiect de lege privind „agenții străini”, considerat de opoziție și de țările occidentale ca fiind autoritar și de inspirație rusă.

Martorii oculari ai Reuters au văzut cum unii ofițeri de poliție i-au atacat fizic pe protestatari, care au aruncat cu ouă și sticle în ei, înainte de a folosi gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade asurzitoare pentru a-i forța pe manifestanți să părăsească zona din fața clădirii parlamentului.

Protestele continuă

Levan Khabeishvili, liderul celui mai mare partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită, a postat o fotografie pe X cu fața însângerată și cu un ochi vânăt. Un oficial al partidului a declarat pentru Reuters că Khabeishvili a fost bătut de poliție după ce a dispărut din centrul orașului Tbilisi.

După ce au fost dispersați din parlament, aproximativ două mii de protestatari au continuat să blocheze principalul bulevard Rustaveli din Tbilisi, baricadându-l cu mese de cafenea și coșuri de gunoi. Unii au strigat „sclavi” și „ruși” către poliție.

Mai devreme, poliția antirevoltă a folosit spray-uri cu piper și bastoane pentru a-i îndepărta pe unii protestatari care încercau să împiedice legislatorii să părăsească intrarea din spate a parlamentului.
Președintele georgian Salome Zourabichvili, un dușman declarat al guvernului ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, a declarat într-o postare pe X că represiunea a fost „total nejustificată, neprovocată și disproporționată” și că protestele au fost pașnice.

Proiectul de lege a accentuat diviziunile în această țară profund polarizată din sudul Caucazului.

Legea rusă din Georgia

Parlamentul, care este controlat de Visul Georgian și de aliații săi, va aproba probabil proiectul de lege, care trebuie să mai treacă încă două lecturi înainte de a deveni lege. Parlamentarii au încheiat sesiunea de marți fără a vota, iar dezbaterea va fi reluată miercuri.

Proiectul de lege ar impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”.

Criticii georgieni au catalogat proiectul de lege drept „legea rusă”, comparându-l cu legislația Moscovei privind „agenții străini”, care a fost folosită pentru a reprima disidența în această țară.

sursa

Moldovenii revin acasă de sărbători? Cresc cozile la vamă

Poliția de Frontieră atenționează călătorii despre fluxul mărit în punctul de trecere a frontierei Costești, în ambele direcții de deplasare.

Moldovenii revin acasă de sărbători? La vama Costești s-au format coziFoto: Poliția de Frontieră

„În vederea fluidizării traficului transfrontalier au fost deschise toate benzile de circulație și suplinit numărul angajaților din prima linie de control”, informează PTF Costești.

Astfel, funcționarii punctului vamal vin cu un set de recomandări pentru călători:

  • Verificarea, din timp, a valabilității actelor de călătorie care acordă dreptul de traversare a frontierei de stat.
  • Utilizarea tuturor punctelor de trecere a frontierei, pentru a nu supraîncărca doar unele.
  • Consultare cu ofițerii de la call-centrul Poliţia de Frontieră (022 259 717) pentru a cunoaște care este situația la frontieră, regulile de trecere a frontierei și alte informații de ordin public.

Vara începe cu o MEGA OFERTĂ la Unica Sport!
Articolul anterior
Cristian are nevoie de o intervenție urgentă în Germania. Să-l ajutăm împreună!
Articolul următor