O interpretă de la noi a vizitat Catedrala Notre-Dame. Imagini de la fața locului

Catedrala Notre-Dame din Paris continuă să fie vizitată de turiști, în ciuda incendiului devastator de la mijlocul lunii aprilie care a distrus acoperișul și turla de 93 de metri.

separator

Turiștii din întreaga lume aleg locul de pelerinaj pentru reculegere și se roagă pentru înălțarea edificiului și monumentului arhitectural unic care, până mai ieri, era vizitat anal de către 13 milioane de oameni.

Aura și fiicele sale, Lory și Bety, au mers într-o escapadă la Paris și desigur nu au putut să omită locația devenită între timp un simbol al Franței. Se pare că monumentul istoric este vizitat și mai mult acum, iar turiștii contribuie, astfel, la întreținerea lucrărilor de renovare. Iată cele mai recente imagini surprinse la fața locului:

Începând de azi, copiii cu cetățenie română din Republica Moldova vor primi alocații mai mari din România

Începând de astăzi, 1 ianuarie, alocațiile de stat pentru copiii români vor crește cu 10,4%. Este o veste importantă nu doar pentru familiile din România, ci și pentru părinții din Republica Moldova care au și cetățenie română, scrie radiomoldova.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale de la București, această creștere urmărește să sprijine familiile și să acopere mai bine cheltuielile legate de creșterea copiilor.

Mai exact, pentru copiii care au peste doi ani, alocația va crește de la 292 RON la 323 RON/lună, echivalentul a 1 254 de lei moldovenești.

Pentru copiii sub doi ani sau copiii cu dizabilități, alocația va fi majorată de la 719 RON la 794 RON/lună, echivalentul a 3 061 de lei moldovenești.

Câte zile libere vor avea moldovenii în anul 2025. Lista sărbătorilor în Moldova

Anul 2025 nu este an bisect, așa că va avea 365 de zile. Dintre acestea, 252 vor fi zile lucrătoare, iar altele 113 – zile de odihnă în weekend și de sărbători, scrie diez.md.

Conform legislației, în Moldova sunt 13 sărbători oficiale pentru care bugetarii primesc zile libere. În 2025, nouă dintre acestea vor fi în timpul săptămânii de lucru. Deci, pe lângă toate zilele de sâmbătă și duminică din an, bugetarii vor avea nouă zile suplimentare de odihnă.

Lista sărbătorilor și a zilelor libere în anul 2025:
1 ianuarie – Anul Nou (miercuri);
7 ianuarie – Crăciunul pe stil vechi (marți);
8 ianuarie – a doua zi de Crăciun pe stil vechi (miercuri);
8 martie – Ziua Internațională a Femeii (sâmbătă);
20 aprilie – prima zi de Paște (duminică);
21 aprilie – a doua zi de Paște (luni);
28 aprilie – Paștele Blajinilor (luni);
1 mai – Ziua Muncii (joi);
9 mai – Ziua Europei și Ziua Comemorării victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial (vineri);
1 iunie – Ziua Copilului (duminică);
27 august – Ziua Independenței (miercuri);
31 august – Ziua Națională „Limba Noastră” (duminică);
25 decembrie – Crăciunul pe stil nou (joi).

Reamintim că fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul și la un concediu anual de 28 de zile.

Un singur copil s-a născut în noaptea dintre ani la Institutul Mamei și Copilului

În noaptea de 1 ianuarie 2025, la maternitatea Institutului Mamei și Copilului din Chișinău (IMC), s-a născut un singur copil. Asta în timp ce în ultimii doi ani câte șase nașteri au fost înregistrate de revelion la IMC, scrie IPN.

Astă-noapte s-a născut la IMC o fetiță. Micuța, de 3 kg 570 g, a venit pe lume la ora 04:54. Fetița și mama bebelușului, locuitoare în Chișinău, se simt bine,  a precizat pentru IPN purtătorul de cuvânt al instituției, Maxim Cazacu.

În anii 2023 și 2024, în noaptea de revelion, au fost înregistrate câte șase nașteri la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

Cristian are nevoie de o intervenție urgentă în Germania. Să-l ajutăm împreună!
Articolul anterior
În Moldova a fost inaugurat Centrul Artcor, locul unde își vor da întâlnire toți oamenii talentați din țara noastră
Articolul următor