Astăzi, este marcată în premieră Ziua Mondială a Siguranței Alimentare

Astăzi, de Ziua Mondială a Siguranței Alimentare, Organizația Națiunilor Unite atrage atenția asupra dreptului tuturor la alimente sigure, nutritive și din abundență. În ciuda evoluțiilor remarcabile din domeniul siguranței alimentare în ultimele decenii, povara globală a bolilor alimentare este încă inacceptabil de ridicată.

separator

Se estimează că, anual, 600 de milioane – aproape 1 din 10 persoane din lume – se îmbolnăvește după ce consumă alimente contaminate, iar 420.000 dintre aceștia mor. Mâncarea sigură este esențială nu numai pentru sănătate și securitate alimentară mai bună, ci și pentru mijloacele de trai, dezvoltarea economică, comerțul și reputația internațională a fiecărui stat.

Astăzi, celebrarea în premieră a Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare de către Organizația Națiunilor Unite are ca scop consolidarea eforturilor pentru a furniza alimente sigure.

Două agenții ale ONU, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) conduc eforturile în promovarea siguranței alimentare în întreaga lume.

Deoarece contaminarea poate să apară în orice etapă a traseului, de la fermă pe masa consumatorului, asigurarea siguranței alimentare este responsabilitatea partajată a tuturor celor care cresc, procesează, transportă, comercializează și consumă alimente.

„Consumatorii au puterea de a aduce schimbarea”, a spus Mary Kenny, expertul FAO în domeniul siguranței alimentelor și al calității. „Având în vedere complexitatea siguranței alimentare, consumatorii au nevoie de acces la informații în timp util, informații clare și de încredre despre riscurile nutriționale legate de alegerile lor alimentare”.

Asigurați-vă că mâncarea pe care o consumați este sigură

Guvernele naționale și autoritățile pentru siguranța alimentară joacă un rol esențial în garantarea faptului că putem consuma alimente sigure și nutritive. Prin reglementările adecvate privind siguranța alimentară, aceștia pot ajuta operatorii din sectorul alimentar să gestioneze riscurile legate de siguranța alimentelor de-a lungul întregului lanț alimentar.„Multe state din Europa și Asia Centrală investesc în eforturi substanțiale pentru a-și îmbunătăți sistemele de control al siguranței alimentelor prin colaborare multi-sectorială și adoptarea unor abordări bazate pe riscuri”, a adăugat Kenny. „Standardele internaționale de siguranță a alimentelor, cum ar fi cele ale Codex Alimentarius al FAO-OMS, sunt, de asemenea, recunoscute ca instrumente cruciale care protejează sănătatea publică și facilitează comerțul internațional și dezvoltarea economică”.

Este, de asemenea, responsabilitatea guvernelor și a autorităților conexe de a informa și a orienta producătorii și consumatorii de alimente privind pericolele legate de siguranța alimentelor și modul de prevenire a acestora. FAO sprijină statele din regiune în consolidarea sistemelor oficiale de control pentru a garanta alimente sigure și promovează schimbul tehnic și cooperarea în regiune.

Sprijinul și angajamentul față de sectorul privat sunt esențiale, deoarece prelucrarea, depozitarea și conservarea în condiții adecvate ajută la menținerea valorii nutriționale, la minimizarea deșeurilor alimentare, la asigurarea siguranței alimentelor și la reducerea pierderilor după recoltare.

În imagine un lucrător verifică densitatea laptelui într-o cuvă de cupru într-o unitate de fabricare a cașcavalurilor din Italia. FAO și OMS consideră că toți au dreptul la alimente sigure, nutritive și suficiente și că alimentele sigure sunt esențiale pentru promovarea sănătății și pentru stoparea foametei, două dintre obiectivele principale ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Cele două agenții ale ONU au creat un nou ghid pentru a arăta cum se poate implica toată lumea. Ghidul include cinci pași pentru a face o diferență sustenabilă în ceea ce privește siguranța alimentară:

1. Asigurați-vă că este sigură. Guvernele trebuie să asigure alimente sigure și nutritive pentru toți.

2. Creșteți în siguranță. Agricultorii și producătorii de alimente trebuie să adopte bune practici.

3. Păstrați în siguranță. Operatorii economici trebuie să se asigure că produsele alimentare sunt sigure.

4. Verificați dacă este sigură. Consumatorii au nevoie de acces la informații la timp, clare și fiabile cu privire la riscurile nutriționale și de boală asociate alegerilor lor alimentare.

5. Colaborați pentru siguranță. Colaborați pentru siguranță. Guvernele, organismele economice regionale, organizațiile ONU, agențiile de dezvoltare, organizațiile profesionale, grupurile de consumatori și producători, instituțiile academice și de cercetare și entitățile din sectorul privat trebuie să colaboreze în probleme legate de siguranța alimentară.

Începând cu 2019, anual, 7 iunie va fi un moment pentru a sărbători beneficiile alimentelor sigure. Ziua Mondială a Siguranței Alimentare a fost adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în decembrie 2018.

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ca-n filme! La 3 ani de căsnicie, Xenia Deli a publicat imagini inedite de la nuntă
Articolul anterior
Potop de apă în România. O familie și-a pierdut toți cei patru copii într-o viitură
Articolul următor