Una dintre cele mai grave catastrofe nucleare a avut loc pe 11 martie, 2011, în perfectura Fukushima, din Japonia, ca urmare a unui tzunami devastator. După tragedie la stația nr. 1 din Fukushima, locuitorii din zona din apropriere au fost evacuați în grabă.
Au trecut 8 ani de atunci și zona de excludere este încă închisă pentru cei din afară. Cu toate acestea, curiozitatea fotografului malaysian Keo Wee Lung a depășit frica de pericol și lege. El a decis să intre în zona interzisă fără coordonarea cu autoritățile. A pătruns independent acolo, ocolind punctele de trecere a frontierei pentru a face fotografii ale așezărilor, neatinse din 2011. Imaginile îți frâng inima!
Fukushima, spre deosebire de Cernobîl, încă nu a fost furată.Supermarketurile abandonate sunt vizitate de animalele care au rămas aici.Reviste lansate în martie 2011Magazin de cărțiBalsam sigilat în 2011Închiriere video cu postere din 2011Oamenii au plecat atât de repede încât și-au lăsat rufele in masinile de spălat. Monedele sunt împrăștiate peste tot.Timpul s-a oprit în orașele Okuma, Namie, Futaba, Tamioka.Un alt supermarket imens, în Namie, cu lucruri și produseAlte reviste de la aceeași datăO cutie într-o casă abandonatăBiblioteca abandonată din NamieMulte CD-uri rare de colecțieStația de cale ferată Namie abandonatăExistă o barieră la intrarea în Okumu
Puțini oameni îndrăznesc să meargă în zona avariată.
Aprobat: Avertismente șoferilor pentru încălcările care nu pun în pericol siguranța participanților la trafic
Șoferii care vor comite încălcări care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. Un PROIECT de modificare a Codului contravențional a fost votat în a doua lectură de 61 de deputați, scrie tvrmoldova.md.
Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ două condiții. Mai exact, este necesar ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea aceleiași contravenții. La fel, persoana vizată trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.
Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare; conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect; nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.
„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic ale căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.
Modificările legislative au fost propuse de Ministerul Afacerilor Interne și vor intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.
Atac asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsc
În această dimineață, în intervalul orelor 07:58 – 08:10, pe sectoarele de responsabilitate a punctelor de trecere a frontierei Briceni, Ocnița, Otaci, pe direcția punctelor de trecere a frontierei „ Grimăncăuți -Vașkivțî”, „Bârnova-Voșcovo”, „Otaci-Moghilev-Podolsc”, de către patrule, au fost auzite mai multe bubuituri care s-au produs pe teritoriul Ucrainei, informează Poliția de frontieră, scrie jurnal.md.
Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul.
În context, autoritățile de frontieră precizează că de la ora 08:05, PTF Otaci și PTF Unguri și-au sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul UA.
La 09:20, acestea și-au reluat activitatea.
,,Gala Recunoștinței pentru prevenirea risipei alimentare”, cu sprijinul Uniunii Europene
Pe 26 noiembrie, Banca de Alimente a organizat prima ediție a evenimentului ,,Gala Recunoștinței pentru prevenirea risipei de alimente”. Acțiunea este realizată cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”.
La eveniment a participat Excelența Sa, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, precum și reprezentați ai mediului de afaceri din domeniul agro-alimentar, manageri de servicii sociale, autorități și alți parteneri ai Băncii de Alimente.
Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova:
„Reducerea risipei alimentare și a pierderii de alimente sunt două dintre obiectivele principale ale UE pentru a atinge o economie circulară până în 2050. Mă bucur că împreună, am reușit îmbunătățirea cadrului legal al Republicii Moldova în domeniul prevenirii risipei alimentare și am consolidat capacitățile de funcționare a Băncii de Alimente. De asemenea, doresc să-mi exprim recunoștința față de toți donatorii de alimente – companii, fermieri, parteneri și voluntari – precum și față de cetățenii care susțin demersul de prevenire a risipei de alimente și promovare a solidarității. Doar prin eforturi comune și mobilizarea noastră a tuturor, putem oferi șanse reale la o viață mai bună celor care astăzi sunt neajutorați”,
Banca de Alimente reprezintă un mecanism practicat la nivel internațional prin care surplusul de produse alimentare sigure pentru consum, ce riscă să fie aruncate de către operatorii din lanțul agro alimentar sunt recuperate. Ulterior, Banca distribuie aceste produse către serviciile sociale care deservesc persoane din grupuri vulnerabile. Oleg Paraschiv, Director Banca de Alimente:,,Gala este un eveniment de valorificare a efortului oamenilor și echipelor care au susținut, în mod special, demersul de prevenire a risipei și promovare a solidarității printr-un angajament constant de implicare și responsabilitate socială. Grație sprijinului Uniunii Europene, din anul 2022, a crescut capacitatea de recuperare a tuturor categoriilor de alimente, au fost realizate acțiuni de advocacy pentru îmbunătățirea cadrului legal național în domeniu și au fost implementate instrumente inovative și eficiente în procesul de funcționare a Băncii de Alimente. În rezultat, până în prezent, am recuperat 316516 kg de alimente de la 61 de operatori din domeniul agro alimentar. Aceste alimente au fost distribuite în 78 de servicii sociale din toată țara, care asistă 9635 de beneficiari.”
În semn de înaltă apreciere, în cadrul evenimentului, șapte operatori din domeniul agro alimentar, care s-au remarcat prin implicare constantă și aport semnificativ în colaborarea cu Banca de Alimente, au fost premiați cu Trofeul Galei Recunoștinței pentru prevenirea risipei de alimente.
Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de I.P. ,,Keystone Moldova’’, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale’’ și I.R.M.S. ,,Diaconia”.
Proiectul este implementat în perioada 01.01.2022 – 31.12.2024, având o valoare totală de circa 1,3 milioane de euro.