Durere sub coaste în partea dreaptă: care sunt cauzele și când trebuie să mergi de urgență la medic

Dacă durerile în partea stângă sub coaste sunt legate de probleme legate de pancreas sau cardiace, durerea care se simte sub coaste în partea dreptă poate avea alte cauze, care nu trebuie ignorate.

separator

Pentru majoritatea durerilor pe partea dreaptă sub coaste nu ar trebui să vă îngrijorați în mod urgent, decât în cazul în care acestea sunt determinate de pietre la vezica biliară, însoțite de colică acută.

În partea dreapta a coastelor se găsesc organele cum ar fi ficatul, plămânul drept, rinichiul drept, vezica biliară și pancreasul. Inflamația sau alte afecțiuni la nivelul acestor organe pot provoca dureri puternice de arsură sau dureri surde sub coaste în partea drepta. În unele cazuri, durerea în partea dreapta a coastelor poate radia la spate, abdomen superior sau chiar la umăr.

Diferite probleme medicale pot provoca dureri ușoare până la severe sub coasta dreapta sau stânga. Acestea pot fi:

Gaze

Gazele prinse în sistemul digestiv pot provoca dureri ascuțite în partea dreapta sub coaste sau durere în abdomenul superior chiar sub coasta stânga. Medicii de la Mayo Clinic spun că un motiv comun pentru gaze care cauzează dureri în piept este consumul de alimente care produc gaze.

Medicii spun că nu trebuie să fiți prea îngrijorat dacă eliminați prea multe gaze. O persoană obișnuită elimina gaze de până la 20 de ori pe zi. O modalitate de a preveni suferință cauzată de gaze prinse este de a evita alimentele care provoacă balonare și gaze.

Indigestie sau reflux de acid la stomac

Indigestia poate provoca diferite grade de durere abdominală. În unele cazuri, arsurile la stomac (reflux de acid) pot crea o senzație de arsura și durere sub coaste, sau indigestia poate provoca dureri. Alte semne de indigestie pot include: gust amar în gură, balonare, greață după mâncare, senzație de nod în gât.

Constipația

O altă problema digestivă care poate duce la dureri în partea dreapta sub coaste este constipația. Scaunul gros care se acumulează în colon poate provoca dureri abdominale. Câns se elimină scaunul, durerea dispare. Dacă suferiți de constipație, atunci puteți încerca unele laxative naturale.

Sindromul colonului iritabil

Persoanele cu sindrom de intestin iritabil suferă adesea de durere abdominală. Printre simptomele frecvent raportate de persoanele suferinde de sindrom de intestin iritabil sunt: balonare, diaree, crampe abdominale, intoleranța produselor lactate și a celor care conțin arbohidrați.

Boala Crohn și colita ulcerativă

Aceste afecțiuni digestive sunt caracterizate prin dureri abdominale și crampe, scaune cu sânge și diaree după mâncare. În asemenea cazuri, consultația medicului specialist se impune în mod absolut.

Probleme ale vezicii biliare

O durere severă în partea dreaptă sub coaste, poate apărea dacă exisră un proces inflamator în vezica biliară sau pietre. În acest caz, durerea poate iradia în omoplatul drept sau în mijlocul spatelui, între scapule.

Suferința pancreatică

Pancreasul bolnav provoacă adesea dureri în partea stângă, cu iradiere în spate, sau dureri sub formă de ,,centură”, la nivelul etajului superior al abdomenului.

Pietre la rinichi

Dureri severe în spatele drept sau în zona exactă sub coaste ar putea fi cauzate de pietre la rinichi. Pietrele la rinichi provoacă adesea dureri abdominale.

Boala de ficat

Cea mai mare parte a ficatului este localizată în abdomenul din dreapta sus, sub coaste. Trebuie știut că ficatul bolnav deseori nu doare ori durerile se manifestă sub formă unei senzații de greutate sub rebordul costal drept.

Probleme cu plămânul drept

Durerea din partea dreapta a coastelor poate fi legată de probleme legate de plămânul drept. Dacă aveți dureri toracice severe pe partea dreapta sau pe partea stânga, împreună cu dificultăți de respirație, trebuie să va adresați imediat unui medic.

Simptomele care reprezintă o urgență medicală în caz de durere subcostală dreaptă:

-senzație de strângere sau stoarcere în piept, care radiază în partea dreapta sau stânga a coastelor.
-durere abdominală acută care se extinde pe gât, pe maxilar sau pe fiecare braț.
-ritmul cardiac rapid.
-durerea cauzată de o leziune traumatică.
-durere sub coaste, care este însoțită de frisoane, greață și / sau vărsături, febră.

sursa

10 trucuri pentru a slăbi rapid până la vară. Sfaturile unui medic

Pierderea rapidă în greutate până la vară – posibilă cu ajutorul unor trucuri ușoare. Nutriționistul rus Dr. Tatyana Selezneva dezvăluie care sunt acestea și cum să slăbești complet în siguranță până vara.

Medicul indică 10 trucuri care vă vor ajuta să vă puneți corpul în ordine.

  1. Fără un plan, mâncatul în exces este întotdeauna o posibilitate. Luați un mic dejun și un prânz copios pentru a evita mesele de seară și de la miezul nopții.
  2. Eliminați mâncarea de tip fast-food. Eliminați „vechiturile” alimentare: fast-food, alimente procesate, carne procesată, sucuri zaharoase, limonadă, sucuri ambalate, sos de soia, marinate, alcool.
  3. Atunci când creați un meniu, puneți accent pe alimentele proteice și pe carbohidrații complecși (legume, fructe, cereale), grăsimile naturale trebuie să fie prezente cu moderație.
  4. Proteinele ar trebui să reprezinte cel puțin 20% din structura alimentelor – reprezintă materialul de bază pentru construcție.
  5. Controlați consumul de zahăr și sare. Se recomandă să nu consumați mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi și 3-5 grame de sare pe zi.
  6. Beți zilnic 1-1,5 litri de apă pură.
  7. Adăugați mai multe legume verzi în alimentația dumneavoastră, în special cele crude.
  8. Mergeți la culcare înainte de ora 23:00 și dormiți 7-8 ore.
  9. Arderea grăsimilor este excelentă în timpul somnului. Rămâneți la o activitate fizică regulată.
  10. Controlați stresul – nu vă stresați din cauza unor lucruri mărunte.

„Creați un deficit caloric moderat, consumând ceva mai puține calorii decât arde corpul dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să slăbiți treptat fără să vă stresați organismul.”

„Asigurați-vă că dormiți și vă odihniți suficient, deoarece stresul și lipsa somnului pot duce la exces de greutate și la creșterea apetitului”, recomandă expertul.

„Beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a vă menține corpul hidratat și pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. Implementați treptat modificările stilului de viață, astfel încât acestea să devină obișnuite și pe termen lung. Evitați dietele drastice și exercițiile fizice extreme, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră”, spune nutriționistul.

„Țineți un jurnal alimentar și de activitate pentru a vă urmări progresul și pentru a vă evalua realizările. Urmând aceste metode ușor de pus în aplicare, puteți slăbi până la vară și vă puteți crea un stil de viață sănătos și echilibrat, fără fără și fără a vă afecta organismul”, recomandă Dr. Ponomareva.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Un pacient de 72 de ani a avut Covid 613 zile. A suferit peste 50 de mutații de la virus

Un pacient olandez cu cel mai lung caz de infecție cu COVID înregistrat vreodată a suferit de boală un timp record de 613 zile, boala transformându-se într-o variantă nouă unică, care a derutat cercetătorii medicali.

Pacientul, sl cărui nume nu a fost dezvăluit, în vârstă de 72 de ani, a fost diagnosticat cu varianta omicron în februarie 2022, potrivit Time, citând cercetări de la Universitatea din Amsterdam. Este cea mai lungă perioadă de timp în care cineva a fost infectat cu virusul, susțin cercetătorii. 

Cel mai lung caz de infecție Covid este de 20 de luni

Sistemul imunitar  al pacientului, care suferea deja de o boală de sânge înainte de a contracta COVID, nu a reușit să producă suficiente celule albe din sânge sau anticorpi pentru a combate virusul, în ciuda faptului că a primit vaccinul de mai multe ori.

În timp ce majoritatea oamenilor pot depăși coronavirusul în câteva săptămâni, orice au încercat profesioniștii din domeniul medical pentru vindecarea pacientului nu a funcționat. Medicii au descoperit rapid că corpul său a devenit rezistent la Sotrovimab, un anticorp monoclonal pentru tratamentul timpuriu al COVID-19, după ce i-au luat peste două duzini de tampoane pe nas și gât în timp ce căutau să-i găsească tratament.

Ei au descoperit, de asemenea, că dezvoltarea unui anticorp anti-spike în prima lună a fost minimă și în curând și-au dat seama că sistemul imunitar al pacientului este incapabil să scape de virus.

Pacientul a murit în spital, în toamna anului 2023, din cauza sistemului imunitar slăbit și a unei tulburări de sânge de bază. 

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că virusul a suferit murații de aproape 50 de ori și, în cele din urmă, a creat o variantă ultra-mutată, potrivit publicației. Nu existau semne că varianta mutantă în stil Frankenstein ar fi infectat alți oameni.

Deși un caz Covid de 20 de luni care a suferit mutații pare înfricoșător, Magda Vergouwe, studenta la medicină de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, care va prezenta cazul la Congresul Global ESCMID din Barcelona, a declarat:

„Durata infecției în acest caz este extrem. Infecțiile prelungite la pacienții imunocompromiși sunt mult mai frecvente în comparație cu comunitatea generală”, a spus Vergouwe.

„Acest lucru subliniază riscul de infecție persistentă, deoarece pot apărea variante virale unice datorită evoluției extinse.”

Nu toate cazurile Covid puternic mutante au fost recunoscute medical

Oamenii de știință care studiază datele genomice din apele uzate au descoperit, de asemenea, dovezi că oamenii ar fi avut cazuri de Covid puternic mutate de mai bine de patru ani, dar nu erau conștienți, potrivit Time.

Vergouwe a explicat că cazul este adăugat la rapoartele de pacienți testați pozitiv pentru aceeași infecție de peste un an, dar ea a remarcat că a fost cel mai lung caz pe care l-a văzut vreodată.

Cel mai extins caz de COVID-19 înregistrat vreodată înainte de acesta a fost de la un britanic care a suferit de virus timp de 505 zile înainte de a muri. Cercetările au arătat că 24,4% dintre adulții americani care au primit un test COVID-19 pozitiv au prezentat simptome care au persistat timp de trei luni sau mai mult.

sursa

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Institutul de Cardiologie, plin de pacienți

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Exprimat altfel, obținem încă o statistică alarmantă: la fiecare oră, aproape trei persoane își pierd viața, pe fonul problemelor la aparatul circulator. Cei mai mulți dintre suferă un atac de cord. Deși în majoritatea cazurilor, pacienții sunt persoane în vârstă, există și tineri care mor din această cauză. Medicii specialiști recomandă ca, după 40 de ani, să mergem la un control medical amănunțit, pentru a putea depista din timp eventualele boli cardiovasculare și pentru a le trata. Sănătatea inimii este și în puterile noastre. Pentru asta, trebuie să mâncăm cât puține grăsimi, să nu fumăm, să facem mișcare zilnic și să ne stresăm cât mai puțin, scrie TV8.md

Saloanele Institutului de Cardiologie din Chișinău sunt pline de pacienți care ajung aici în căutarea sănătății pierdute. Pe patul de spital, l-am găsit și pe domnul Petru din Edineț. Pensionarul, în vârstă de 70 de ani, se confruntă cu probleme cardiace din tinerețe, probleme care, spune el, i-au dat multe bătăi de cap.

Aceste boli cardiovasculare apar dintr-o combinație de mai mulți factori, dar în principal, modul de viață haotic și nesănătos. Conform medicului specialist, bărbații sunt mai predispuși la astfel de afecțiuni, care încep de la o vârstă mult mai tânără, spre deosebire de femei.

Protocoalele medicale menționează că orice persoană, ajunsă la 40 de ani, trebuie să treacă prin investigații amănunțite pentru a depista eventuale probleme cardiace. Datorită acestor investigații, se poate estima probabilitatea ca un om să aibă un eventual infarct în următorii zece ani.

Conform statisticilor, cea mai frecvent întâlnită afecțiune cardiacă este hipertensiunea arterială, iar cea mai severă complicație a infarctului este moartea subită. Această complicație este dezvoltată de persoanele care au mai multe afecțiuni concomitent, dar cu toate astea, numărul deceselor, în cazul pacienților ajunși la spital a scăzut în ultimii ani. 

Am avea rezultate și mai bune dacă prevenția acestor afecțiuni ar deveni un program național, susținut de toată societatea. 

De două luni, în cadrul Institutului de Cardiologie funcționează un computer tomograf ultra performant, inaugurat cu mare fast, inclusiv în prezența președintei Maia Sandu. Costul acestui dispozitiv medical a depășit un milion de euro, bani publici, dar medicii de aici consideră că merită fiecare ban cheltuit, pentru că oferă rezultate extraordinare, rezultate pe care nu le puteau obține până acum. 

De la darea lui în folosință și până acum, peste 300 de pacienți au beneficiat de capacitățile acestui aparat.

Bolile cardiovasculare se află pe locul unu la nivel mondial în topul cauzelor de deces și se estimează că iau vieţile a aproximativ 18 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră. În Republica Moldova, afecțiunile cardiovasculare constituie aproximativ 60 la sută din mortalitatea totală. Se estimează că anual mor circa 24 de mii de oameni din această cauză. 

O stradă riscă să se prăbușească din cauza minei din Chișinău
Articolul anterior
Incendiu la Biserica din localitatea Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița
Articolul următor