În timpul sarcinii există multe restricții, unul dintre ele este și vopsitul părului. Cercetătorii de la ”Organization of Teratology Information Services” (specialiști care identifică factorii fizici, psihici și chimici, care acționează asupra embrionului determinând anomalii sau malformații congenitale) explică că nu există o legătură certă dintre vopsitul părului și malformațiile congenitale la făt. Ei menționează că foarte puține substanțe chimice din vopsea sunt absorbite de organism, care, în principiu, nu pot afecta dezvoltarea fătului.
Și, totuși, probabil nici 0,1% nu vrei să riști, de aceea îți recomand:
- Vopsește-ți părul în trimestrul II și III de sarcină, când copilul este mai puțin vulnerabil, deoarece în primul trimestru de sarcină se formează aproximativ toate organele fătului.
- Evită contactul cu pielea, pentru că orice substanță chimică poate fi absorbită de organism prin piele nu prin păr. Fă-ți șuvițe, spre exemplu.
- Folosește mănuși, dacă îți colorezi singură părul.
- Stai într-un spațiu bine aerisit pentru a minimaliza expunerea la substanțe chimice utilizate în procesul de colorare.
- Clătește bine scalpul, după colorare.
- Folosește pigmenți naturali pentru vopsit:
– Henna colorează firele de păr în acaju (maro-roşcat). Amesteci un pliculeț de henna cu apă până obții o pastă, aplici soluția pe păr și lași să acționeze timp de 40 min., după care speli bine scalpul. Adevărata henna este numai de culoare acaju, celelalte nuanțe sunt obținute printr-un proces chimic. Henna este eficientă în cazul părului gras, reduce eliminarea de sebum.
– Infuzia de mușeț sau sucul de lămâie – oferă strălucire părului blond și deschide cu o nuanță părul șaten. După ce te-ai spălat pe cap, clătește părul cu mușețel sau lămâie, lasă să acționeze 15 min., apoi clătește scalpul.
– Frunze de nuc sau ceai negru – faci infuzie din ele și aplici pe păr, lași să acționeze timp de 15 min., apoi clătești capul. Pentru o culoare mai închisă poți folosi chiar decoct din ele.
– Coji de ceapa albă sau roșie – este indicat pentru părul blond. Astfel vei obține accente de nuanțe aurii.
Avantajele folosirii vopselei pe bază de pigmenți naturali sunt:
– Nu conține produși chimici;
– Are o acțiune mai blândă asupra scalpului;
– Întărește firele de păr.
P.S. Comparativ cu vopsirea chimică care penetrează firele de păr înlocuind pigmenții naturali cu cei sintetici, vopseaua vegetală doar nuanțează culoarea naturală a părului prin reflexii de strălucire. De aceea nu te aștepta la o schimbare de culore a părului. În plus, față de un produs chimic, vopseaua naturală durează cca 4 săptămâni și uneori nu îți reușește de la prima vopsire obținerea rezultatului dorit.
Text: Snejana Țugui