În mod normal, acidul uric, o substanță care se formează în urma descompunerii purinelor, trece prin rinichi în urină. Dar, uneori, fie corpul produce prea mult acid uric, fie rinichii excretă prea puțin acid uric. Când se întâmplă acest lucru, acidul uric se poate acumula în organism, cauzând hiperuricemia (creșterea nivelului de acid uric în sânge) sau guta (cristale de urați se depun în articulații, provocând durere intensă, inflamație și umflare).
Guta afectează de obicei articulația mare a degetului mare de la picior, dar poate apărea în orice articulație. Alte articulații frecvent afectate includ gleznele, genunchii, coatele, încheieturile mâinilor și degetele.
Corpul produce acid uric atunci când sunt descompuse purinele, substanțe care se găsesc în mod natural în organism. În condiții normale, o treime din acidul uric vine de la alimente, iar celelalte două treimi provin din metabolismul intern al organismului nostru.
Purinele se găsesc în anumite alimente, cum ar fi carnea, ficatul, fructele de mare, berea și băuturile alcoolice, băuturile îndulcite cu zahăr din fructe (fructoza), boboasele precum fasolea, linta, soia.
Surse cu un nivel ridicat de purine: sardine, ficat, creier, rinichi de vită, hering, macrou, scoici, carne de vânătoare, bere (din drojdie), struguri.
O cantitate moderată de purine conține: carnea roșie, de vită, carne de porc, păsări de curte, pește și fructe de mare, sparanghel, conopida, spanac, ciuperci, mazăre verde, linte, mazăre uscată, fasole, făină de ovăz, tărâțe de grâu, germeni de grâu.
Factori de risc care crisc nivelul de acid uric în corp includ:
Dieta
Mâncând o dietă bogată în carne și fructe de mare și băuturi îndulcite cu zahăr din fructe (fructoză) crește nivelul de acid uric, ceea ce crește riscul de gută. Consumul de alcool, în special de bere, crește, de asemenea, riscul de gută.
Obezitatea
Dacă suferi din cauza excesului de greutate, corpul produce mai mult acid uric, iar rinichii au o capacitate mai dificilă de eliminare a acidului uric.
Diabetul zaharat
Anumite boli și afecțiuni cresc riscul de gută. Acestea includ hipertensiunea arterială netratată și afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, sindromul metabolic și bolile de inimă și rinichi, stresul, hipotiroidismul. Persoanele cu psoriazis sunt, de asemenea, predispuse la un nivel ridicat de acid uric.
Un studiu publicat de jurnalul online Vascular Specialist, în 2015, a descoperit că guta crește riscul de orice eveniment vascular (boli coronariene și boli vasculare periferice).
Anumite medicamente
Utilizarea diureticelor tiazidice, utilizate în mod obișnuit pentru tratarea hipertensiunii arteriale, și a aspirinei în doze mici poate crește nivelul acidului uric.
Istoric familial de gută
Dacă alți membri ai familiei tale au avut gută, ești mai probabil să dezvolți boala.
Vârsta și sexul
Guta apare mai des la bărbați, în principal deoarece femeile tind să aibă niveluri mai scăzute de acid uric. După menopauză, cu toate acestea, nivelurile de acid uric ale femeilor se apropie de cele ale bărbaților. De asemenea, bărbații sunt mai susceptibili să dezvolte gută mai devreme, de obicei între 30 și 50 de ani, în timp ce femeile dezvoltă în general semne și simptome după menopauză.
Sindromul lizei tumorale (o eliberare rapidă de celule în sânge cauzată de anumite tipuri de cancer sau de chimioterapie pentru aceste tipuri de cancer) poate crește nivelul de acid uric în organism.
Persoanele cu gută pot dezvolta afecțiuni mai severe, precum eroziunea și distrugerea articulațiilor, apariția nodulilor (tofi gutoși) la degete, mâini, picioare, coate sau tendoane, pietre la rinichi.
Hiperuricemia este depistată în urma unui test de sânge. În multe cazuri, nu există simptome care să însoțească niveluri ridicate de acid uric în sânge, fapt pentru care mulți oameni nu sunt conștienți de această creștere.
Deși creșterea nivelului de acid uric e legată în general de consumul excesiv de proteine, cercetări recente au arătat că o altă cauză este și zahărul în exces.
Evită dulciurile din comerț și băuturile carbogazoase. Alcoolul, în general, e bine să fie consumat în cantități moderate, pentru că deshidratează și conduce la acumularea de acid uric.
Mulți oameni au descoperit că dacă beau suc combinat din morcovi, sfeclă și castravete își pot dizolva cristalele de acid uric în exces.
Bea mai multă apă, deoarece ajută la curățarea rinichilor și la eliminarea acidului uric.
Scapă de excesul de greutate și obezitate.