S-a stins din viață fosta deputată comunistă Maria Postoico

Fosta deputată comunistă Maria Postoico a decedat azi noapte, la vârsta de 69 de ani. Informația a fost făcută de colega sa de partid Elena Bodnarenco.

separator

,,Vor fi multe cuvinte frumoase și corecte, dar ea a spus principalul lucru despre ea însăși.

„Sunt loială familiei, prietenilor și alegătorilor.”

Astăzi, Moldova a rămas fără o fiică credincioasă”, a scrie Bodnarenco pe pagina sa de Facebook, potrivit unimedia.info.

Maria Postoico s-a născut pe data de 4 aprilie 1950 în satul Horodiște (raionul Dondușeni). Din anul 1998 până în 2018 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Până a ajunge deputat, Maria Postoico a lucrat ca inspector MAI, şef al direcţiei juridice a Întreprinderii Republicane „Moldhoztorg”, arbitru de stat, membru al Colegiului Arbitrajului de Stat, judecător, membru al Prezidiului Judecătoriei Economice a Republicii Moldova.

Dumnezeu s-o odihnească! Condoleanțe celor apropiați!

Un sportiv moldovean a obținut medalia de aur la lupte pe plajă, în Franța

Luptătorul de stil liber din Republica Moldova, Traian Căpățînă, a devenit pentru al doilea an consecutiv campion la Turneul din categoria World Series. Competiția a avut loc în Franța. Pe primul loc al podiumului de premiere a urcat și luptătorul moldovean de stil liber Vasile Diaconu. 

Pe 30 iunie, Centrul sportiv de pregătire a loturilor naționale a declarat că „luptătorul de stil liber Traian Căpățînă rămâne neînvins la lupte pe plajă”. Căpățînă a devenit pentru al doilea an consecutiv campion la Turneul din categoria World Series, găzduit de litoralul Saint Laurent Du Var, Franța.

„În finala categoriei de greutate de până la 90 kg, Traian a trecut de un adversar din Azerbaidjan”, au comunicat reprezentanții Centrului, conform Newsmaker.

Potrivit sursei, pe primul loc al podiumului de premiere a urcat și Vasile Diaconu în categoria de greutate de 80 kg.

Menționăm, Traian Căpățînă a obținut și în 2023 medalia de aur la Campionatul European de Lupte pe Plajă pentru tineret, desfășurat în sudul Franței, la Saint-Laurent-du-Var.

Alegeri în Franţa: Circa 50 de milioane de persoane, așteptate la urne

Aproape 50 de milioane de alegători francezi sunt chemaţi la urne pentru a stabili noua componenţă a Adunării Naţionale, adică numirea a 577 de deputaţi, în două tururi, duminică şi 7 iulie, ceea ce ar putea schimba radical peisajul politic în Hexagon.

Alegeri în Franţa: Circa 50 de milioane de persoane, așteptate la urne

Birourile de vot s-au deschis sâmbătă în unele teritorii de peste mări pentru primul tur al celor mai urmărite alegeri legislative din Franţa în care extrema dreaptă este marea favorită, în faţa stângii şi mult înaintea taberei prezidenţiale, transmite Digi24.ro.

Primii care au mers la urne au fost alegătorii francezi din Saint Pierre şi Miquelon, arhipelag în Atlanticul de Nord, aproape de Canada, unde birourile de vot s-au deschis sâmbătă la ora locală 08:00 (10:00 GMT), ei fiind urmaţi de cei din Antile, Guyana, Polinezia Franceză şi cei care trăiesc pe continentul american.

Câteva militante ale mişcării feministe Femen au desfăşurat sâmbătă o acţiune la Trocadero, vizavi de Turnul Eiffel: cu sânii goi şi acoperiţi cu sloganuri împotriva extremei drepte, curăţând locul cu „dizolvant antirasism”.

„Două dinamici”

Instituţiile de sondare a opiniei publice şi politicienii se aşteaptă la o creştere accentuată a prezenţei la vot în comparaţie cu alegerile legislative din 2022, când s-a înregistrat o participare la vot de 47,51%. De data aceasta s-ar putea ajunge la două treimi din alegătorii înregistraţi.

Aceasta se datorează în parte consecinţelor potenţial istorice ale actualelor alegeri legislative.

Există „două dinamici”, analizează Brice Teinturier, de la Institutul de sondare a opiniei publice Ipsos. „Una este o dinamică a speranţei, alegătorii de stânga spun că, dintr-o dată, poate exista o alternanţă (…) şi aceasta se referă şi mai mult la alegătorii RN”.

„Şi alt motor de mobilizare este politizarea negativă, frica, teama suscitată de RN şi, pentru o parte a electoratului de asemenea de coaliţia de stânga”, Noul Front Popular (NFP), care reuneşte Partidul Socialist, ecologiştii, Partidul Comunist şi Franţa Nesupusă (La France insoumise, stânga radicală).

Ce spun sondajele

Două sondaje de opinie publicate vineri creditează tabăra extremei drepte cu 35%, respectiv 36,5% din intenţiile de vot, NPF – cu 27,5-29%, iar tabăra macronistă – cu 20,5-21%.

Potrivit unor sondaje, obţinerea majorităţii absolute este acum posibilă pentru RN şi aliaţii săi.

Presiunea este mai puternică în tabăra prezidenţială. Acesta din urmă a promis joi „cea mai mare claritate” cu privire la atitudinea de urmată între cele două tururi de scrutin.

Campania de trei săptămâni, marcată de incidente pe teren, s-a încheiat cu acuzaţiile lui Gabriel Attal de rasism la adresa candidaţilor RN.

Dacă Jordan Bardella ar deveni prim-ministru, ar fi pentru prima dată de la al doilea război mondial când un guvern de extremă dreapta ar conduce Franţa.

Macron a dizolvat Adunarea Națională

Preşedintele Emmanuel Macron a provocat aceste alegeri anticipate anunţând dizolvarea Adunării pe 9 iunie, în seara victoriei extremei drepte la alegerile europene.

Sondajele de opinie şi politicienii se aşteaptă la o participare mult mai mare decât la alegerile legislative din 2022, când s-au prezentat la urne 47,51% dintre alegători. De data aceasta, prezenţa la vot ar putea ajunge la două treimi din alegătorii înregistraţi.

Semne ale prezenţei ridicate aşteptate: votul online, deschis până joi cetăţenilor francezi care locuiesc în străinătate, a atins un număr record de 410.000 (250.000 în 2022).

Mai mulți tineri de diferite etnii din Republica Moldova au participat la o tabără de vară cu tematica „Unitate prin diversitate”

15 tineri, băieți și fete, de diferite etnii din localitățile din sudul R. Moldova au vizitat unul dintre cele mai autentice locuri din regiune, obiectivul turistic al satului Congaz numit „Gagauz sofrasi”.

Unitate prin diversitate: 15 tineri au participat la o tabără de varăImagine simbol

Timp de trei zile, ei au participat la tabăra de vară cu tematica „Unitate prin diversitate”, organizată de Centrul de Informare „Pro-Europa” din Comrat, în parteneriat cu USAID, transmite Moldova1.md.

Discuții pe tema diversității etnice, subtilitățile culturii populare, bucătăria și obiceiurile naționale și desigur excursii în cele mai frumoase și pitorești locuri ale satului Congaz. Cei 15 tineri participanți la tabăra de vară au petrecut trei zile într-o atmosferă caldă și prietenoasă.

„Eu am venit din satul Copceac, băiatul de lângă mine este și el de acolo. Suntem reprezentanți ai diferitelor culturi: el este moldovean, eu sunt găgăuz. Suntem interesați de cultura diferitelor popoare, mai ales cultura moldovenilor, pentru ca unele bucate erau pentru mine găgăuz, noi”, a spus un băiat.

„Tabăra noastră se numește „Unitate prin diversitate” și tema este despre diversitatea culturii din sudul Moldovei. Aici am întâlnit cu naționalități precum bulgari, găgăuzi, ucraineni și moldoveni. Și am invitat experții ca să povestească despre aceste culturi mai detaliat”, a menționat Valentina Coledji, coordonatoare centru Pro-Europa”.

Centrul Pro-Europa din Comrat planifică să organizeze și alte evenimente pentru tineri în perioada vacanței de vară.

Cauți unde să arunci televizorul vechi sau telefonul defectat? Hai Moldova te invită să-ți aduci electronicele uzate la IarmarEco
Articolul anterior
Interpreta Lenuța Burghilă își sărbătorește mama!
Articolul următor