“Suntem ceea ce mâncăm. Dar și ceea ce nu mâncăm. Mâncăm cum gândim și gândim cum mâncăm.”
Cu toții suntem de acord asupra unei realități a secolului XXI, aceea că astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să facem față unui stres masiv.Stresul omului modern îmbracă toate formele, de la stresul alimentar- metabolic (subnutriție-malnutriție) la stresul psihic economic, socio-cultural, la cel indus de factorii de mediu.
Însuși stilul de viață modern, definit de sedentarism, reprezintă un ucigător factor de stres, mai ales la nivel celular-metabolic.
Lucrurile se complică astăzi, din cauza alimentelor modern rafinate, devitalizate, dietei noastre monotone, care nu mai poate furniza cei peste 50 de nutrienți esențiali necesari zilnic.
Alimentele și alimentația ne influențează hotărâtor modul de a gândi, memora, starea de bine. Hrana de slabă calitate nutrițională ne afectează și sistemul imunitar și cel endocrin.
Mâncarea modernă este o pseudo-hrană cultural-rafinată spoliată de nutrienți esențiali.
În schimb reprezintă o adevărată “bombă calorică”.
O mâncare naturală are de regula 100-150 kcal la 100 gr, fiind plină de enzime natural active, minerale, vitamine, antioxidanți, acizi grași esențiali, alți fitonuțrienti.
O mâncare culturală, industrială actuală are 500-800 kcal la 100 gr, dar este bogată în sare, zahar, grăsimi, acizi grași, arome artificiale și aproape lipsită de vitamine și enzime acive, minerale, proteine.
Iată că nutriționiștii care susțin a doua idee și anume aceea că numai “dieta echilibrată și diversificată” modernă nu mai este suficientă pentru a ne asigura toți nutrienții esențiali și pentru a preveni apariția bolilor moderne au evident dreptate.
Cum detoxifiem corect organismul
Acum în această perioadă se practică așa numita “detoxifiere” a organismului, pentru că este un sezon de tranziție când bioritmul corpului nostru se schimbă. Detoxifierea se poate face în fiecare zi, adaptând niște metode simple:
- Să nu sărim peste micul dejun
- Să nu consumăm alcool în exces
- Să nu fumăm
- Să consumăm fructe și legume
Există și riscuri doar dacă, de exemplu alegi să mănânci în fiecare zi timp de o lună, numai ciorbă de varză sau apelezi la diete hazardate.
Vreau să vă mai precizez faptul că există diferențe între felul cum decurge detoxifierea pentru o femeie și pentru un bărbat, datorită metabolismului. Femeia are mai puțina masă musculară și arde mai greu caloriile de aceea se îngrașă mai repede.
Detoxifierea decurge diferit pentru fiecare dintre noi, pentru că suntem fiecare codificați genetic diferit.
Deci procesul de detoxifiere nu trebuie confundat cu un proces mecanic prin care anumite alimente sau suplimente ar funcționa ca un fel de matură în organismul nostru. Curele de detoxifiere în care sunt utilizate alimente și suplimente alimentare adecvate funcționează nu pe principiul măturii și restabilind procesele metabolice intracelulare, tisulare și la nivelul organelor.
Pe lângă aceste beneficii aduse corpului, vom obține și alte efecte colaterale, precum revenirea la normoponderalitate (slăbirea fiziologică stabilă, sănătoasă și armonioasă) reiechilibrarea funcțiilor tuturor sistemelor, prevenirea bolilor cronice, un aspect tineresc și energie debordantă, fizică și mentală, o creștere evidentă a calității vieții și o prelungire a vieții active.