Au fost desemnați câștigătorii campaniei „Hai la mine acasă”! Iată istoria care a obținut marele premiu

În perioada 1 august – 10 septembrie, în Moldova s-a desfășurat campania ,,Hai la mine acasă”. Conaționalii noștri și-au invitat în ospeție prietenii din străinătate pentru a face cunoscută Moldova. Participanții au generat peste 600 de poze și videoclipuri cu hashtag-urile #hailamineacasa și #beourguest, promovând Moldova ca destinație turistică și invitându-și prietenii în ospeție, așa cum sună și sloganul turistic al țării #FiiOaspeteleNostru!. Rezultatele campaniei au depășit așteptările organizatorilor, înregistrând peste 300 mii de interacțiuni directe.

separator

Marea câștigătoare a concursului a fost desemnată Olga Bostan, care a primit premiul mare: un weekend pentru 2 persoane la orice vinărie din țară cu cazare și mese incluse. Olga i-a invitat în ospeție pe prietenii săi din Belarus și Italia. Tânăra a comunicat pe pagina sa de facebook:

,,Frumoase sunt verile in Moldova, dar și mai frumos e atunci când poți împărtăși bucuria de a fi acasă cu cei dragi. Anul acesta i-am găzduit pe scumpii mei prieteni Ilya (din Belarus) și Mattia (din Italia) la noi și parcă am (re)descoperit și eu Moldova cu ei :). Am început cu un master class de făcut colțunași cu cartofi de la mama Nadejda, după care am mers la țară unde am gustat din fructele din grădina bunicii (care-s cel mai mare deliciu pe timp de vară) și din cognacul de casă și vodka cu flori de salcâm de la unchiul Vitalii. Am mers și la sud, la Vinaria din Comrat unde am degustat vinurle moldovenești și am descoperit bucataria gagauza. Apoi am decis sa trecem de la carțile de Relații Internaționale la realitate cu o călătorie în Tiraspol, capitala Transnistriei, care ne-a uimit cu numarul de turiști curioși. Spre final, am facut un tur pe Nistru cu kayakul (multumim Kayakingtours Moldova) prin care am admirat natura de la noi dintr-o perspectiva absolut diferita. Mai pe scurt, am înțeles ca țara noastra micuță are atâtea locuri diverse care merită văzute și atâta lume bună care ne-a povestit cu dragoste despre Moldova, că deja mi-am făcut planul pentru vara viitoare!”. Vezi filmulețul Olgăi!

Alți 10 participanți, autorii celor mai interesante postări, vor primi seturi-cadou cu logo-ul Moldovei, „Pomul Vieții”, vinuri legendare și noi experiențe.: Lena Trifan, Tatiana Vârlan, Daria @THEGYPSYINME, Natalia Chicu, Marina Cebanu, Liudelu, @Catalina Albu, Loredana Gamurari, Balatel Elana, Simion Croitoru.

Moldova: Discover the routes of life mulțumește tuturor participanților pentru eforturile de promovare a Moldovei în străinătate!

Lena Trifan:

,,Sincer, să aduci turiști în Moldova mi se pare o provocare dificilă și în 2019. Trebuie să fii un ambasador foarte creativ și optimist ca să poți vedea și prezenta frumosul într-o țară în care multe sunt făcute ca din cur. Totuși mare noroc de moldovenii care-și tot repetă: “Hai că nu-i chiar așa de rău”,
“Hai să mai încercăm o dată”, “Hai să ne apucăm și să facem” etc.Anume pentru această categorie de oameni, se merită de vizitat Republica Moldova. Oameni care își doresc și fac ca lucrurile să se întâmple.

Deși nu am imigrat foarte departe, ci doar în țara vecină, nu apuc să vin pe plaiul natal mai des decât o dată pe an. În luna august, am fost îndemnată de campania ”Hai la mine acasă”, lansată de către Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor din Moldova, în colaborare cu Poliţia de Frontieră, ce are drept scop promovarea destinaţiilor turistice cu ajutorul diasporei. ”Hai” mi-am zis și eu. Mulți dintre prietenii mei români, au reușit să viziteze toată Europa și mai puțin Republica Moldova.
Chiar și pentru vecini, această țară a rămas o enigmă cu multe povești comuniste auzite de pe la bunici și părinți. În una din zile m-am întâlnit cu o prietenă din Cluj și i-am propus să vină împreună cu fiica ei într-o altfel de vacanță, una cu iz moldovenesc 😁 Suna destul de captivant, răspunsul ei afirmativ îl primisem în același moment. Am făcut rapid bagajele și am pornit entuziasmați la mine acasă, ascultând tot drumul Zdob și Zdub și Via Dacă. Am reușit să ajungem pe la Vinaria Et Cetera, Asconi și Cricova. Am mancat bine la Casa Daca Boutique Hotel, am dormit cu cortul la Orheiul Vechi, ne-am odihnit la o agropensiune din Trebujeni, am fost la piața centrală să cheltuim bani, ne-am plimbat pe străzile capitalei, am mancat multe plăcinte și am degustat câteva vinuri (atât își pot permite niște mame cu copiii după ei). No, până la urmă, hai ca nu a fost așa de rău 😂. Experiența noastră filmată și montată exclusiv pe telefon, face parte din concurs”. Vezi filmulețul Elenei:


Grație Tatianei Vârlan despre Moldova au auzit mai mulți francezi!

Natalia Chicu

Simion Croitoru

Bucurie nemărginită pentru Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare într-un cumplit accident. Aceasta este însărcinată și va deveni mamă de băiat

Bucurie nemărginită pentru Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în 2023 din cauza unui șofer iresponsabil. Aceasta a anunțat că așteaptă un băiețel, informează unica.md.

„Eu am o frază care mereu o zic: să fim în primul rând recunoscători și mulțumitori pentru atât, cât avem. Mai apoi, să cerem. În noaptea dintre ani, făceți loc măcar unui singur minut de-a șopti un “Iartă-mă” și un “Mulțumesc”; de-a recapitula anul ce trece, iar cu noul bagaj de cunoștințe, să intrăm cu inima curată în 2025. Cu emoții și mare entuziasm anunț că în 2025, familia noastrǎ se va mări…iar eu m-am dat în gaşca graviduțelor! În 2025, fraza mea “the girl with prosthetics legs”, o voi completa cu “mom of a boy”. Dragi prieteni, vă felicit cu finele lui 2024, și vă doresc șarpele lui 2025 să vă aducă bucurii, oportunități și realizări minunate!

P.S. Dragonii vor deveni dădacele micuțului şarpe”, a scris Marcela pe rețelele de socializare.

În luna februarie, Marcela a fost victima unui accident pe viaductul din Chișinău.

Marcela Paladi era pasagera unei mașini accidentate în capitală. Aceasta a ieșit din autoturism pentru a plasa semnul de semnalizare, pentru a evita producerea unui alt accident. În acel moment, un BMW a lovit-o, tânăra fiind practic strivită între cele două autoturisme. Șoferul a lăsat-o fără picioare pe Marcela.

Guvernul va oferi compensații și pentru energia electrică și termică

Beneficiarii de compensații la gazele naturale vor primi și compensații pentru energia electrică și termică, anunță ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, informează unica.md. Acesta a venit cu un mesaj pentru moldoveni.

”1.Pentru energia electrică vom compensa în totalitate creșterea tarifului pentru toate gospodăriile casnice care deja beneficiază de compensații pentru un consum de 110 kWh.

2. Cifra de 110 kWh a fost identificată conform datelor despre consumul mediu al gospodăriilor casnice din sezonul rece precedent, care arată că în 2023-2024, consumul mediu era de 138 kWh. Astfel, încurajăm cetățenii să economisească 20% din energia electrică pentru a ajunge la un consum de 110 kWh, ceea ce este realizabil, după cum arată experiența din 2022-2023.

3. Pe lângă acoperirea creștererii tarifului la electricitate, Guvernul va compensa și creșterea tarifului la energie termică pentru gospodăriile casnice eligibile începând cu luna ianuarie.

Guvernul este alături de cetățeni și împreună vom trece și această iarnă cu bine și cu demnitate!”, scrie astăzi ministrul Buzu într-o postare.

Prețuri diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum, în premieră pentru Moldova

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță, în premieră, introducerea prețurilor diferențiate în funcție de orele de consum pentru energia electrică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 107/2016 privind energia electrică.

Această măsură, aprobată prin hotărârile recente ale Consiliului de Administrație al ANRE, se aplică în raport cu furnizorii Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” și va intra în vigoare începând cu 20 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Ce înseamnă această schimbare pentru consumatori?

Noile prețuri diferențiate oferă posibilitatea consumatorilor care dețin contoare cu înregistrare pe intervale orare de a reduce factura pentru energia electrică consumată, beneficiind de tarife mai avantajoase în intervalele orare de consum redus în sistemul electroenergetic.

Este o obligație sau un drept?

ANRE subliniază că aplicarea acestui sistem este un drept, nu o obligație. Fiecare consumator care dispune de un contor cu înregistrare pe intervale orare poate decide dacă dorește să beneficieze de prețurile diferențiate. Această măsură vine în sprijinul celor care doresc să-și gestioneze mai eficient consumul de energie și să reducă impactul facturilor lunare. Cei interesați sunt îndemnați să contacteze furnizorul lor de energie pentru detalii privind implementarea noului sistem.

Cum funcționează prețurile diferențiate?

Noile prețuri reglementate aprobate de ANRE stabilesc două intervale de tarifare:

  • Orele de vârf (7:00 – 23:00) – preț care reflectă costurile de procurare a energiei în orele de vârf
  • Orele de consum redus (23:00 – 7:00) – preț mai mic, care reflectă costurile de procurare a energiei în perioada golului de sarcina de noapte

Prețurile diferențiate în funcție de orele de consum sunt deja aplicate în numeroase state europene și reprezintă o soluție eficientă pentru o gestionare mai echilibrată a consumului energetic.

Pentru o informare detaliată, consumatorii interesați pot consulta anexele la hotărârile ANRE, disponibile pe site-ul oficial www.anre.md, unde sunt prezentate prețurile aplicabile în funcție de categoria de consum.

Care sunt avantajele pentru consumatori?

 Reducerea costurilor – consumând mai multă energie în afara orelor de vârf, consumatorii pot reduce factura.

Contribuție la stabilitatea rețelei – un consum distribuit echilibrat pe parcursul zilei reduce presiunea pe infrastructura energetică.

Prin această decizie, ANRE continuă acțiunile de reformare a cadrului de reglementare, stimulând măsurile de optimizare a consumului de energie electrică și ajustarea acestuia la necesitățile sistemului electroenergetic de aplatizare a curbei de sarcină. Această inițiativă reprezintă un pas important către un sistem energetic modernizat, care oferă beneficii reale atât utilizatorilor casnici, cât și celor noncasnici.

Anastasia Zavorotnyuk a fost operată. Potrivit medicilor, există șanse de vindecare
Articolul anterior
Video! Dan Bălan, cucerit de cele mai frumoase femei din Ucraina! Artistul a făcut show la concursul ,,Miss Ukraine” 2019
Articolul următor