Minorii din penitenciarul Goian au susținut, în premieră, examenul pentru meseria de lăcătuș-electromontor la o școală din libertate

Astăzi, 18 octombrie, zece tineri care se află în penitenciarul nr. 10 din Goian au susținut, în premieră, examenul de absolvire pentru specialitatea lăcătuș-electromontor la o școală din libertate.

separator
Timp de patru luni, minorii aflați în detenție au participat la un nou curs de formare profesională, pus la dispoziție de Fundația Regina Pacis. În cadrul orelor teoretice și practice, tinerii și-au dat toată silința pentru a-și dezvolta abilitățile necesare și a obține calificarea pentru meseria de lăcătuș-electromontor.

Examenul de absolvire a fost susținut pentru prima dată, în afara penitenciarului, în incinta Școlii profesionale nr.7 din mun. Chișinău, deținuții fiind escortați pentru facilitarea accesului la ustensilele specializate.

Ilie Zabica, director Fundația Regina Pacis:

„Fiecare experiență a minorilor din penitenciar ne bucură și ne motivează să continuăm să investim în procesul de educare și resocializare a acestora, mai ales că, tinerii se arată determinați să înceapă o nouă viață după eliberare”.

„Prin astfel de acțiuni ținem să transmitem un mesaj societății că acești tineri, care astăzi, își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr.10 din Goian se vor întoarce în societate bine instruiți, iar profesiile obținute în detenție le vor facilita reintegrarea viitoare în societate, în special pe piața muncii”, a menționat directorul ANP, Liuba Jignea-Suveica.

Cursurile au fost organizate în cadrul proiectului pilot „De noi depinde viitorul nostru-2!”, implementat de Fundația „Regina Pacis” în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, AO „Insula Speranțelor” și Școlile profesionale nr.7 și nr.11 din Chișinău, cu suportul financiar al Asociației „Renovabis” din Germania.Fundația Regina Pacis este o organizație din Republica Moldova care oferă asistență psihologică, socială, medicală copiilor lipsiți de îngrijirea părintească și asistență familiilor social vulnerabile. Misiunea Fundației este de a contribui la reintegrarea în societate a tuturor celor aflați în dificultate, în special, a copiilor și familiilor acestora aflate în situații de risc. 

Un complex de pavilioane de pe strada Alba Iulia din Capitală, demolat forțat de municipalitate

Responsabilii din cadrul preturii Buiucani, de comun cu serviciile specializate, au executat demolarea forțată a unui complex de pavilioane amplasat pe teren municipal, str. Alba Iulia, 75, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În context, Primăria Chișinău atenționează repetat proprietarii de terenuri, agenții economici și locuitorii Capitalei de a nu construi, monta, instala obiective provizorii, împrejmuiri sau de nu edifica construcții neautorizate prin acapararea ilegală a spațiului municipal fără autorizații de construire, întrucât toate obiectele identificate vor fi forțat demolate.

Accident în Capitală: Un tânăr, aflat pe o trotinetă electrică, lovit de o mașină. Băiatul a fost internat de urgență

Un tânăr, de 25 de ani a ajuns la spital, după ce a fost lovit de un automobil, pe strada Alba Iulia, intersecție cu strada Paris. Accidentul s-a produs duminică, 17 noiembrie, în jurul orei 15:49, scrie newtv.md. 

Potrivit poliției, victima victima conducea o trotientă, care s-a lovit cu un Ford. În urma impactului, tânărul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Poliția a inițiat o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului rutier.

Maia Sandu despre atacul furios al Rusiei asupra Ucrainei: Exploziile au fost auzite în regiunile vecine cu Republica Moldova

Atacul masiv cu drone și rachete al Federației Ruse asupra Ucrainei a fost monitorizat de autoritățile competente ale Republicii Moldova. Explozii în regiunile vecine cu Republica Moldova au fost raportate de patrulele Poliției de Frontiera de la Valea Perjei, Tudora, Crocmaz și Olănești, scrie veridica.md.

În același timp, pe sectorul Larga, de la Briceni a fost observată o rachetă pe partea ucraineană, iar un locuitor al satului Groznița, Briceni a anunțat că a văzut două aparate de zbor asemănătoare unor drone la o înălțime de aproximativ până la 100 metri, iar fiind deasupra satelor Rotunda și Halahora de Sus au dispărut din vizor. Potrivit autorităților, aparatele de zbor sunt lansate intenționat la o altitudine mică pentru a nu putea fi detectate de radarele Ministerului Apărării. Nu au fost raportate căderi la sol ale unor obiecte de zbor pe teritoriul Republicii Moldova. În contextul atacurilor asupra obiectivelor energetice din Ucraina, compania Moldelectrica a dat asigurări că starea sistemului electroenergetic moldovenesc se menține stabilă.

Președinta Maia Sandu a condamnat atacurile aeriene masive ale Rusiei asupra Ucraina, după ce armata rusă a atacat masiv infrastructura energetică din Ucraina, cu 120 de drone și 90 de rachete. „Folosirea iernii ca armă pentru a îngheța o națiune și a o forța să se supună este crudă și inacceptabilă. Republica Moldova este alături de Ucraina”, a scris Maia Sandu.  Forțele ruse au lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, unul din cele mai mari atacuri cu rachete asupra Ucrainei, care a afectat sistemul energetic ucrainean. Au fost atinse ținte pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în vest și în mai multe regiuni a fost deconectată energia electrică.

Concert cu iz de izvar la cetatea Bender, susținut de formații de pe cele două maluri ale Nistrului!
Articolul anterior
O tânără din Ungheni, dată dispărută, ar fi fata ucisă și îngropată într-o pădure de la Rezina
Articolul următor