O cercetătoare de la Universitatea Cambridge a descoperit cum poate fi tratată scleroza multiplă

Scleroza multiplă, cunoscută și ca ,,scleroză în plăci”, este asociată cu degenerarea tecilor de mielină ale nervilor din creier şi măduva spinării, având ca rezultat deteriorarea coordonării mişcărilor şi echilibrului.

separator
Afecțiunea vine însoţită de un număr mare de simptome: vedere înceţoşată sau dublă, probleme de gândire, probleme psiho-emoționale, musculare. Deşi există medicamente care tratează într-o anumită măsură scleroza multiplă, nu există niciunul care să vindece complet această boală. Cruda boală ar putea să fie în curând de domeniul trecutului, deoarece cercetătoarea Dr. Su Metcalfesenior de la Universitatea Cambridge este pe punctul de a face un important progres medical.Cu peste 2,3 milioane de persoane care suferă de această boală la nivel mondial, un tratament pentru scleroza multiplă ar fi o adevarată minune medicală. Dr. Metcalfe crede că atacul asupra celulelor nervoase poate fi oprit mulţumită unei noi descoperiri medicale care a fost făcută de compania LIFNano.

„Unii oameni dezvoltă forma progresivă, aşa că pot trece direct la forma severă a bolii, dar majoritatea prezintă un stadiu recurent sau remisiv”, a declarat Dr. Metcalfe pentru Cambridge News. „Poate debuta de la vârsta de 30 de ani şi nu există niciun tratament, astfel încât tot ce puteţi face este să suprimaţi răspunsul imun, dar medicamentele care fac acest lucru au efecte secundare şi creierul nu mai poate fi reparat. Costul acestor medicamente este foarte ridicat, iar în Marea Britanie există o mulţime de oameni care nu se tratează deloc”.

„Am căutat să văd ce anume controlează răspunsul imun şi îl împiedică să ne atace în mod automat”, explică cercetătoarea. „Am descoperit un mic comutator binar, controlat de o LIF (citokină cu multiple funcții), care acţionează în interiorul celulei imune. LIF este capabilă să controleze celula pentru a se asigura că nu atacă corpul tău, dar care apoi porneşte atacul atunci când este necesar.”

„Această LIF, pe lângă faptul că reglează şi protejează corpul împotriva atacurilor imune, joacă, de asemenea, un rol major în menţinerea sănătăţii creierului şi măduvei spinării. De fapt, are un rol esenţial în reparaţia ţesuturilor în general, transformând celulele stem care se găsesc în mod obişnuit în organism într-un medicament regenerativ natural, dar poate avea şi un rol important în repararea creierului atunci când acesta este deteriorat.”

„Cred că este fantastic. Putem trata bolile autoimune care atacă atât creierul, cât şi măduva spinării. Deci, aveţi o coincidenţă care poate opri şi inversa autoimunitatea şi, de asemenea, repară daunele provocate creierului.” Această cercetătoare extrem de talentată, care se preocupă şi de tratamentul psoriazisului şi al diabetului, speră că dacă va obţine finanţare suficientă, ea şi echipa ei pot găsi un potenţial remediu pentru scleroza multiplă până în 2020.

sursa

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

În Chișinău, se fură capacele de la gurile de canalizare
Articolul anterior
Exercițiile fizice elimină bufeurile și alte simptome ale menopauzei
Articolul următor