Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda 100 de milioane de euro, pentru modernizarea sistemului energetic din Moldova

Asociația Internațională de Dezvoltare va acorda Republicii Moldova două finanțări în sumă de 47,9 milioane de euro și 13,1 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului energetic din Republica Moldova.

separator
BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) va oferi o finanțare nerambursabilă în sumă de 39,9 milioane de euro pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, proiect ce va fi realizat de întreprinderea de stat Moldelectrica.

Potrivit Acordului, BERD va acorda un grant nu mai mare de 39,9 milioane de euro din contribuția Uniunii Europene pentru realizarea primei faze a proiectului pentru construcția stației back-to-back în Vulcănești. Împrumutul în sumă de 47,9 milioane de euro oferit de IDA va fi utilizat pentru extinderea staţiei din Vulcăneşti, modernizarea staţiei din Chişinău şi construcţia liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcăneşti – Chişinău, construcţia unei clădiri pentru noul sediu al Î.S. Moldelectrica, inclusiv a unui nou centru de dispecerat.

Executivul a aprobat și proiectul de lege cu privire la ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind proiectul de dezvoltare al sistemului electroenergetic în valoare de 13,1 milioane de euro. Costul total al proiectului de interconectare constituie 261 milioane de euro, care constă din două module de conversie de configurație back-to-back cu o capacitate totală instalată de 600 MW situată la Vulcănești și o linie de transport a energiei electrice de 400 kV între stațiile electrice Vulcănești și Chișinău, inclusiv extinderea stației 400 kV din Vulcănești și modernizarea stației 330 kV din Chișinău.

Proiectul se preconizează să fie implementat pînă în anul 2024, anunță moldpres.md.

Morți și răniți la Odesa, după un nou atac cu rachete balistice

Noaptea trecută, armata rusă a atacat centrul Odesei. Trei persoane au fost ucise, printre care un polițist. Precizările au fost făcute de șeful administrației militare al regiunii Odesa Oleg Kiper. Alte trei persoane au suferit răni, una din ele se află în stare gravă la spital. 

Atacul asupra Odesei a fost efectuat cu rachete balistice, potrivit lui Oleg Kiper. În consecință au fost ucise trei persoane, inclusiv un polițist. Încă trei persoane au suferit răni. 

Primarul de Odesa Ghenadii Truhanov a spus că urmare a atacului au fost avariate clădiri rezidențiale și infrastructura civilă.

Publicația locală Dumskaia a menționat că una dintre cele trei victime, care au suferit răni, se află la spital în stare extrem de gravă. Potrivit sursei, urmare a atacului, a fost avariat inclus oficiul reprezentanței din Odesa a Comisarului Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului, transmite Newsmaker

Partea rusă deocamdată nu a comentat atacul. Amintim că, în seara zilei de 29 aprilie trupele ruse au lansat un prim atac cu rachete asupra Odesei. Publicația Dumskaia a scris că urmare a atacului au fost ucise 5 persoane, iar peste 30 au suferit răni, printre acestea – doi copii și o femeie însărcinată.

Peste 250 de voluntari vor monitoriza defășurarea examenelor de absolvire a clasei IX-a

Peste 250 de persoane au răspuns inițiativei Ministerului Educației și Cercetării de a participa în calitate de voluntari la monitorizarea examenelor de absolvire a clasei IX-a. Activitatea se înscrie în Campania Națională ,,Fii ONEST, nu copia! care are scopul de a asigura șanse egale elevilor, ca să-și demonstreze cunoștințele acumulate în timpul anilor de studii, să crească transparența și să reducă corupția în școlile din R. Moldova.

Toate persoanele care s-au arată deschise să fie voluntari au participat astăzi la o instruire organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, informează MEC, transmite tvrmoldova.md. 

Participanții au fost informați despre felul în care se desfășoară examenele, responsabilitățile pe care le vor avea, procedurile de ordin general și actele normative aplicate și au adresat întrebări experților. Instruirea este obligatorie pentru a putea desfășura activitatea de voluntar în cadrul proiectului. 

Cea de-a doua instruire va avea loc pe data de 2 mai, fiind urmată și de alte instruiri pe măsură ce voluntarii se vor înregistra la program. Toți cei care-și doresc să se implice în campania Fii ONEST, nu copia!, sunt îndemnați să acceseze site-ul fiio9est.md, unde pot afla mai multe detalii, dar și completa formularul de înregistrare. 

Circa 70 locuri de parcare publice vor fi amenajate în PMAN, în Noaptea Învierii

În Noaptea Învierii vor fi amenajate 70 de locuri de parcare publice în Piața Marii Adunǎri Naționale, direcția strǎzii Mitropolit Gavriil Bǎnulescu-Bodoni.

70 de locuri de parcare vor fi disponibile, în PMAN, în seara de PașteFoto: Direcția Generală Mobilitate Urbană

Potrivit Direcției Generale Mobilitate Urbană, acțiunile au drept scop facilitarea accesului în zona Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului” a chișinǎuienilor și oaspeților Capitalei care vor participa la slujba din Noaptea Învierii.

Mai mult, sunt disponibile și locurile de parcare stradale, deja amenajate, pe strǎzile adiacente. 

gallery images

Prognoza meteo. Sinopticienii anunță când se răcește vremea
Articolul anterior
Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova
Articolul următor