Mirosul urât a revenit în Capitală. Din cauza detergenților, spuma ajunge chiar și la trei metri, în râul Bâc

Odată cu creșterea temperaturilor, în Chișinău a revenit putoarea, iar apele menajere continuă să se reverse în râul Bâc. Din cauza detergenților, spuma ajunge chiar și la trei metri. Între timp, Stația de Epurare se află în reconstrucție. Însă, deși lucrările ar urma să se încheie la vară, responsabilii întreprinderii se îndoiesc că termenul va fi respectat.

separator
Una dintre cauzele mirosului urât din Chișinău sunt zeci de tone de nămol, depozitate pe pământul din jurul stației de epurare. Aici urmează să fie construite patru rezervoare, însă doar unul este gata. Nu doar acestea ne vor ajuta să scăpăm de mirosul înțepător, spun specialiștii.

„Stația principală de pompare, deznisipătorul și hala de prelucrarea a nămolului vor fi ermetic închise și aerul va fi tratat suplimentar ca să nu emane miros în atmosferă”, Adrian Cecan, director tehnic adjunct S.A Apă Canal, potrivit TV 8.

Însă, din cauza că acestea nu funcționează pe perioada lucrărilor de renovare, apa este mai murdară și conține substanțe chimice și nămol într-o concentrație mai mare. „Pe perioada de modernizare de acum, azotul și fosforul nu se înlătură deoarece sunt niște instalații specifice, pentru care trebuie construită cu totul o altă stație nouă”, Arcadie Rusnac, șeful Departamentului Controlul Calității S.A Apă Canal.

Deși, conform proiectului, lucrările ar urma să fie gata la vară, responsabilii spun că nu vor reuși să respecte termenul. De aceea, nu este clar când stația va fi complet reparată. Până atunci, apa va continua să fie murdară, iar aerul – greu de respirat. „Aici este locul unde, așa zisa apă epurată se revarsă în râul Bâc. Din fericire, vremea rece de afară face ca mirosul să nu fie atât de înțepător. Însă, apa produce atât de multă spumă, încât aproape se scurge peste gard”.

„A trecut mai bine de o săptămâna iar spuma de la stația de epurare a ajuns să fie de două ori mai mare decât mine. Specialiștii spun că de vină sunt detergenții care se găsesc în apă”.

Revenirea putorii, odată cu încălzirea vremii, a fost remarcată și de chișinăuieni.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu: ,,Să prețuim pacea și libertatea, să fim încrezători și cu speranța că vom reuși”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe cetățeni cu ocazia Sărbătorilor Pascale! În mesajul său, demnitarul îi îndeamnă pe cetățeni să fie alături de cei dragi și să creadă în Republica Moldova și în oamenii ei. ,,Doar împreună vom putea construi un viitor demn și în pace pentru copiii Moldovei“.

Igor Grosu: Să ne ținem împreună și să fim alături de oamenii dragi

„Acum, de Paște, când ne adunăm grămăjoară pentru a coace cozonac, pentru a vopsi ouă sau pentru a merge la slujba de Înviere, să ne aducem aminte de lucrurile care ne unesc și ne bucură. Să ne aducem aminte de momentele frumoase din copilărie, de tradițiile noastre, de cei dragi care nu mai sunt printre noi sau care sunt în dificultate.

Să vorbim de prezent, să prețuim pacea și libertatea, să fim încrezători și cu speranța că vom reuși, că împreună putem construi un viitor demn și în pace pentru toți copiii Moldovei. Să ne ținem împreună, să fim alături de oamenii dragi și să credem în Republica Moldova și oamenii ei. Sărbători luminate tuturor!”, a spus Igor Grosu.

În 2025, Paștele catolic și cel ortodox va fi sărbătorit în aceeași zi

Paștele este o sărbătoare a cărei dată variază de la an la an. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea în 325 e.n., Paștele ortodox fiind sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

În 2025, atât Paștele catolic, cât și cel ortodox vor fi sărbătorite pe data de 20 aprilie, scrie diez.md.

În următorii ani:— Paștele ortodox:
2026 – 12 aprilie;
2027 – 2 mai;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 8 aprilie;
2030 – 28 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 2 mai.

— Paștele catolic:
2026 – 5 aprilie;
2027 – 28 martie;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 1 aprilie;
2030 – 21 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 28 martie.

Casa unui preot a fost jefuită chiar în noaptea de Paște

Casa preotului din localitatea Pelinia, raionul Drochia, a fost jefuită în noaptea de Paști. Persoane necunoscute au pătruns în locuință și au furat bani.

Despre acest caz anunță primăria localității.

„Stimați locuitori, vă aduc la cunoștință că, în Noaptea Învierii Domnului, în locuința preotului Bisericii din satul Pelinia, persoane necunoscute au pătruns în locuință, de unde au sustras mijloace bănești. Cei care posedă informații sau au observat persoane suspecte, rog să mă anunțați. Confidențialitatea o garantez”, se arată în mesajul Primăriei, potrivit www.stiri.md.

Cum va fi vremea de Crăciun pe stil nou și Revelion?
Articolul anterior
Anenii Noi: cadavrele a doi soți au fost găsite în stare de putrefacție
Articolul următor