Se înăsprește controlul bagajelor și coletelor la vamă, în legătură cu depistarea unui focar de pestă porcină în țara noastră

În legătură cu apariția unui focar de pestă porcină africană la mistreți în vestul raioanelor Glodeni și Fălești, în mai multe sectoare ale Poliției de Frontieră, atât pe segmentul moldo-ucrainean, cât și pe cel moldo-român, au fost dispuse acțiuni complexe, axate pe intensificarea măsurilor de regim și a activităților de control la frontieră.

separator
Poliția de Frontieră este implicată activ în realizarea cercetărilor pe zona verde și înăspririi verificărilor la trecerea frontierei de stat, în vederea excluderii introducerii suinelor în Republica Moldova, dar și a produselor și subproduselor de origine animală, receptive la virusul pestei porcine africane, cu confiscarea și ulterior distrugerea acestora.

Complexul de acțiuni este orientat și spre diminuarea migrației mistreților din țările vecine spre Republica Moldova, prin crearea unui habitat nefavorabil pe teritoriile aferente frontierei de stat. Astfel că se monitorizează continuu frontiera de stat în scopul depistării indiciilor de trecere a mistreților peste graniță, precum și a cadavrelor de porci/mistreți, utilizând la maxim echipamentul și dispozitivele tehnice din dotare.

În contextul eficientizării procedurilor de control și excluderii răspândirii virusului PPA, din data de 20 decembrie 2019 și până la ameliorarea situației epizootice, Poliția de Frontieră limitează accesul persoanelor și mijloacelor de transport:
– pentru sectorul uscat – în fășia de teren cu lățimea de 1000 metri, începând de la linia frontierei de stat spre interior,
– pentru sectorul acvatic – în fâșia de teren cuprinsă între linia frontierei de stat și digul de protecție.
Pătrunderea persoanelor în perimetrul limitat va fi permisă doar după o argumentare temeinică a necesității, dar și cu condiția respectării normelor sanitar-veterinare și de dezinfectare la ieșirea din acea zonă. Totodată, este interzis pășunatul în zona adiacentă frontierei (1000 metri).

Odată cu ameliorarea situației epizootice aceste restricții vor fi înlăturate.

A fost lansată înscrierea pentru programe municipale destinate tinerilor antreprenori

Primăria Municipiului Chișinău, prin intermediul Centrului Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a lansat joi procesul de aplicare la Programul municipal de educație antreprenorială, Programul Municipal – Pilot „Startup pentru Tineri și Migranți” și Incubatorul Municipal de Afaceri, pentru suportul tinerilor în lansarea propriilor afaceri.

Pentru asigurarea activităților planificate, Primăria Chișinău a alocat pentru acest an peste 18 milioane de lei.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că dezvoltarea politicilor municipale adresate tinerilor este de a le oferi posibilitatea de a-și desfășura afaceri aici, acasă și de a-și valorifica potențialul de care dispun în beneficiul lor, dar și a întregii comunități, în municipiul Chișinău sau pe teritoriul republicii.

Edilul capitalei și-a exprimat speranța că inițiativele de dezvoltare antreprenorială vor fi de succes, lucru ce va putea fi demonstrat în perioada imediat-următoare, prin interesul și implicarea tinerilor, dornici de a-și valorifica potențialul și cunoștințele acumulate până acum.

Fiecare program nou-lansat presupune următoarele activități:

➢ Programul municipal de educație antreprenorială și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – 31.12.2024)

Scopul sesiunilor de pregătire antreprenorială constă în oferirea posibilității tinerilor de a-și dezvolta gândirea, abilitățile și cunoștințele antreprenoriale necesare pentru inițierea și gestionarea cu succes a propriilor afaceri.

➢ Programul Municipal – Pilot „Startup pentru Tineri și Migranți” și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – 07.06.2024)

Scopul programului este de a stimula antreprenoriatul în rândul tinerilor și migranților din municipiul Chișinău, prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile și susținerea creării locurilor noi de muncă.

În cadrul componentei de finanțare a Programului, cu o contribuție de doar 30%, tinerii și migranții vor avea posibilitate să obțină suport financiar nerambursabil, de până la 200 mii lei, pentru realizarea proiectelor investiționale proprii.

➢ Incubatorul Municipal de Afaceri și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – până la epuizarea locurilor disponibile)

Scopul Programului de incubare reprezintă dezvoltarea companiilor rezidente din industrii culturale, creative și a sectorului tehnologii informaționale.

Incubatorul municipal de afaceri va asigura crearea infrastructurii necesare pentru a dezvolta afacerile în sectoarele nominalizate prin:

  1. Acordarea spațiilor fizice și virtuale pentru activitate;
  2. Acordarea suportului logistic și tehnic pentru tinerii aflați la etapa inițierii unui Start-up;
  3. Organizarea cursurilor de instruire și de mentorat;
  4. Asigurarea suportului informativ privitor la sursele de finanțare a afacerii, etc.

Primăria Chișinău își focusează eforturile spre promovarea și implementarea bunelor practici în procesul lansării și dezvoltării activităților antreprenoriale în rândul tinerilor din municipiul Chișinău.

Începând de astăzi vom plăti mai puțin pentru gaz

De astăzi, cetățenii vor achita mai puțin pentru gazul consumat. Noile prețuri au intrat în vigoare după ce în Monitorul Oficial a fost publicată decizia aprobată ieri de către Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de micșorare a tarifelor, transmite MOLDPRES.

Astfel, consumatorii casnici vor achita un tarif de 12 lei și 15 bani (fără TVA) pentru un metru cub de gaze, cu 1,24 lei mai puțin decât până acum. 

Ultima modificare a tarifelor la gazele naturale a fost făcută la sfârșitul lunii februarie curent, atunci când prețurile au scăzut cu 3,3 lei.

Teatrul Național „Mihai Eminescu” readuce în scenă spectacolul ”Romeo și Julieta”

La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va avea loc vineri, 3 mai, la ora 18.00, spectacolul ”Romeo și Julieta” de William Shakespeare, într-o versiune nouă, în regia Luminiței Țâcu, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul adjunct al instituției, Ghenadie Gâlcă, a menționat că spectacolul este montat pentru a treia oară pe scena TNME. ”Piesa ”Romeo și Julieta” a fost jucată pentru prima oară în teatrul nostru în 1971 în regia lui Andrei Băleanu, în rolul lui Romeo fiind Iurie Negoiță, iar în cel al Julietei – Dina Cocea, apoi – Viorica Chircă. Ulterior, în 2008, a fost a doua montare, în versiunea regizorului italian Andrea Battistini, în care eu și cu Snejana Puică am jucat rolurile principale. E o plăcere de fiecare dată să revii la Shakespeare, iar ”Romeo și Julieta” este un text-provocare pentru fiecare artist”, a remarcat Ghenadie Gâlcă.

De astă dată, Romeo va fi interpretat de Nicu Ciumașu, iar rolul Julietei va fi jucat de Corina Rotaru, cea mai tânără artistă din trupa TNME. Corina Rotaru a spus că piesa lui Shakespeare este foarte actuală, iar Nicu Ciumașu a afirmat că toți ar trebui să ne regăsim în acest personaj – Romeo, tânărul care iubește cu adevărat.

În aceeași, zi la ora 12.00, Teatrul ”De pe strada Trandafirilor” va oferi publicului spectacolul ”Muzicanții din Bremen”, după povestea Fraților Grimm, în regia  Iuliei Evstifeeva. 

Tot astăzi, la ora 19.00, Teatrul ”TOTEM” va juca pe scena Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” spectacolul  “Este ușor să renunți” în regia lui Daniel Muntean. Piesa „Este ușor să renunți” este o poveste arzătoare despre patru adolescenți dependenți de droguri, fiecare dintre aceștia a parcurs un drum lung și spinos spre eliberarea de dependență, care le-a dat euforie și îi eliberează de povara grea pe care viața o dă uneori oamenilor.

Un șef din cadrul Poliţiei de frontieră, reținut pentru mită de 12.000 de euro
Articolul anterior
La Chișinău va avea loc premiera filmului ,,Botez”, care relatează drama unei femei din Moldova plecată la muncă în străinătate
Articolul următor