4-act-2.-3col-tanara2

Proiect emoționant pe unica.md! Ana Danilescu vă invită la un podcast dedicat persoanelor care luptă pentru viață

În această primăvară revista unica.md vine cu o noutate uimitoare! Echipa noastră de creație, alături de Ana Danilescu, a lansat un proiect absolut inedit și plin de speranță, dedicat persoanelor care luptă pentru viață, dar și celor care îi sprijină, familiilor care au apropiați bolnavi de cancer și trec prin acest calvar care le macină existența din cauza acestei maladii nemiloase. Este vorba de un podcast cu producătoarea Ana Danilescu, o supraviețuitoare a cancerului, care a pierdut și o persoană dragă din cauza acestei boli crunte, pe mama sa.

În acest proiect o veți cunoaște pe Ana în calitate de prezentatoare și un exemplu uimitor de curaj pentru aceste persoane. Ea vine să aducă o rază de speranță cu informații utile și profesioniste de la specialiști în oncologie, dar și cu povești emoționante ale persoanelor care luptă sau au trecut prin această boală.

„Aleg să trăiesc”: #SUNTVOCE cu Ana Danilescu, astfel se numește proiectul pe care îl găsiți pe platformele unice.md.

Proverbul „Dumnezeu nu-ți dă mai mult decât poți duce” se manifestă în viața Anei Danilescu, moderatoarea emisiunii pe unica.md, care a întâmpinat provocări majore cu o reziliență remarcabilă.

”Am pierdut oameni dragi din viața mea în urma cancerului și am trecut și eu prin această experiență, ceea ce m-a motivat să povestesc istoria mea și să ofer ocazia de a-și spune povestea și celor ce au avut curajul să treacă prin provocări dure și sunt o voce. ”, spune Ana Danilescu.

Aceast proiect #SUNTVOCE este despre toți cei care au curajul să-și privească provocarea în față și să-și spună istoria. „Sunt Voce” este o platformă pentru toți cei care caută surse de inspirație, motivație și ghidare în momentele sumbre din viața lor. Totodată, #SUNTVOCE își propune să aducă istoriile reale a celor care transformă adversitățile în surse de inspirație, încurajând conștientizarea și asumarea propriilor experiențe pentru a trăi o viață plină de sens.

Îi mulțumim Anei pentru încrederea acordată echipei unica.md în realizarea acestui proiect, dar și pentru experiența inedită care a trezit emoții copleșitoare după cadru întregii redacții.

Vă invităm să vizionați primul episod, în speranța că veți veni cu aprecieri și comentarii.

Îi urăm succes Anei, iar echipa unica.md promite să vă aducă și alte episoade la fel de interesante.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.