Astăzi s-au împlinit 149 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga, considerat cel mai mare istoric român

La 17 ianuarie 1871 s-a născut Nicolae Iorga Conform unor istorici, Nicolae Iorga, care a fost prim-ministru al României i-a sugerat lui I. C. Brătianu să demoleze Cetatea din Alba Iulia. În anul 1921, o parte a bastionului Sf. Mihail şi ravelinul cu acelaşi nume au fost distruse, iar în anii 1921-1922 a fost construită Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia.

separator
Istoricul Nicolae Iorga s-a născut la Botoșani fiind şi critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, ”rolul lui Voltaire”.

După studii elementare și gimnaziale în Botoșani, termină Liceul Național din Iași în 1888. Absolvește Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma „magna cum laude”. Continuă studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani.

Nicolae Iorga devine in 1893, la numai 23 de ani, membru corespondent al Academiei Române. În 1894, la 24 de ani, obține prin concurs catedra de istorie la Universitatea din București. Din 1911 este membru activ al Academiei Române. Începând din 1908 ține cursuri de vară la Vălenii de Munte, județul Prahova.

Dotat cu o memorie extraordinară, cunoștea istoria universală și în special pe cea română în cele mai mici detalii.

Opera sa istorică cuprinde diverse domenii: monografii de orașe, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comerțului, literaturii, tipăriturilor, a călătorilor în străinătate etc. Câteva din publicațiile mai importante: Studii și documente cu privire la istoria românilor, în 25 volume (1901-1913), Istoria imperiului otoman în 5 volume. Ca literat, Nicolae Iorga a scris poezii, drame istorice (Învierea lui Ștefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Doamna lui Eremia, Sfântul Francisc din Asisi și altele), volume memorialistice (Oameni cari au fost, O viață de om, așa cum a fost). Iorga este autorul a 1003 volume, 12755 articole, 4963 recenzii.

În 1903 a preluat conducerea revistei Sămănătorul.

Ca om politic, a fost co-fondator al Partidului Naționalist-Democrat, în anii 1931-1932 Prim-ministru și Ministru al Educației Naționale. Membru al parlamentului în mai multe legislaturi, Iorga era un reputat orator, temut de adversarii săi politici.

Nicolae Iorga a fost fondatorul (1920) și director al Școlii Române din Paris(„Fontenay-aux-Roses”). A editat și condus numeroase ziare și reviste („Neamul românesc”, „Revista istorică”, „Revue Historique du Sud-Est-Européen”, „Floarea darurilor” etc.).

Nicolae Iorga a avut un sfârșit tragic, fiind ridicat de la vila sa din Sinaia și asasinat la 27 noiembrie 1940 de către legiunea decapitată. Conducerea decapotată a Gărzii de Fier îl considera responsabil de uciderea Căpitanului, Corneliu Zelea Codreanu în timpul regimului de autoritate monarhică a regelui Carol al II-lea, când în urma unei scrisori deschise adresate de Codreanu către Iorga, acesta fiind și consilier regal, i-a intentat proces și liderul legionarilor a fost condamnat pentru calomnie. Ulterior, Codreanu a fost asasinat din ordinul regelui, înscenându-se o evadare. După aflarea veștii despre asasinarea lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Sursa: Istoria.md

Maia Sandu îi felicită pe cetățenii moldoveni: ,,De 10 ani călătorim liber, fără vize, în Uniunea Europeană”

Parlamentul European vota, pe 28 aprilie 2014, abolirea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, iar statul nostru devenea primul din Parteneriatul Estic care beneficia de acest regim. Datele Ministerului Afacerilor Externe arată că, timp de zece ani, peste 2,54 de milioane de cetățeni ai R. Moldova au efectuat peste 31 de milioane de călătorii în statele din spațiul Schengen.

În prezent, fără vize în UE pot călători toți deținătorii pașapoartelor biometrice moldovenești, inclusiv cei cu reședința în regiunea transnistreană.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj în contextul evenimentului.

,,De 10 ani călătorim liber, fără vize, în Uniunea Europeană. Moldovenii sunt europeni și merită să trăiască liber, să călătorească unde vor, să muncească unde vor, așa ca toți cetățenii europeni. Este esențial să devenim stat membru al UE nu doar ca libera circulație să rămână garantată, ci și pacea, bunăstarea și democrația”, a transmis Maia Sandu.

Președintele american Joe Biden a vorbit deschis despre o perioadă grea a vieții sale

Președintele american Joe Biden a vorbit deschis despre o perioadă grea a vieții sale și despre ce a îndurat după ce soția și fiica sa au murit într-un accident de mașină.

Într-un interviu, Joe Biden a dezvăluit că a luat în considerare să se sinucidă după ce soția sa, Neilia, și fiica lor de 13 luni, Naomi, au murit în decembrie 1972.

„Nu beau. Niciodată nu am băut. Dar atunci am stat și m-am gândit să scot o sticlă de whiskey. Și m-am gândit, de fapt, că nu trebuie să fii nebun ca să te sinucizi. Dacă ai fost în vârful muntelui crezi că nu vei mai fi niciodată acolo. Pentru un moment scurt m-am gândit să merg la podul Delaware Memorial și să sar, dar am doi copii”, a povestit Biden.

Interviul live acordat pentru un post de radio în New York a fost o surpriză pentru ascultători deoarece nu fusese anunțat înainte.

sursa

Un băiețel de 12 ani a avut parte de surpriza vieții lui, după ce anul trecut i-a trimis o scrisoare prințului William

Prințul William s-a întâlnit astăzi cu un elev de 12 ani, într-o vizită surpriză la școala adolescentului, în urma unei scrisori pe care acesta i-a trimis-o moștenitorului tronului britanic, anul trecut, și pe care a publicat-o și pe platforma X.

    În 2023, Freddie Hadley l-a invitat pe viitorul rege la o prezentare pe care urma să o susțină alături de alți elevi la școala sa, o cercetare legată de sănătatea mintală, cunoscând interesul lui William față de acest subiect.

    El a postat mesajul și pe X ,de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, în octombrie anul trecut, povestindu-i prințului despre o inițiativă gândită de el și prietenii săi la școala din Rowley Regis, Sandwell. 

      Spre încântarea lui, William i-a răspuns, transmițându-i la vremea respectivă: „Bună ziua Freddie, îmi pare atât de rău că eu și Catherine și nu putem fi astăzi alături de tine și de restul elevilor de la St Michael’s. Abordarea directă a provocărilor legate de sănătatea mintală și de stigmatele ce o înconjoară este atât de importantă. Vă rog, continuați cu această muncă importantă”.

      Scrisoarea lui Freddie a avut în mod clar un efect profund asupra lui William, care a cerut echipei sale să organizeze în secret o vizită la școală la următoarele sale angajamente publice în West Midlands.

      Astăzi, elevul și colegii săi au avut parte de surpriza vieții lor, când prințul de Wales a sosit la clasa lor.

        Săptămâna trecută, prinţul William a luat parte la un angajament public, pentru prima dată după ce soţia lui, Kate Middleton, a dezvăluit că a început ședințele de chimioterapie preventivă împotriva cancerului.

        Într-un mesaj video publicat luna trecută, prinţesa de Wales, în vârstă de 42 de ani, a anunţat că testele medicale realizate după o operaţie abdominală majoră, pe care a suportat-o în ianuarie, au detectat prezenţa unui cancer, o descoperire despre care Catherine a spus că a reprezentat „un şoc uriaş”.

        Prinţul William nu a mai participat de atunci la niciun angajament oficial, într-o perioadă în care cuplul princiar britanic şi cei trei copii ai săi au încercat să gestioneze impactul avut asupra lor de acea veste.

        sursa

        Video! Plouă torențial în Australia! Bucuria oamenilor este nemărginită
        Articolul anterior
        Motivul pentru care femeile au nasturii și fermoarul pe partea stângă, iar bărbații pe dreapta
        Articolul următor