Un grup de programatori din Cehia, timp de 2 zile, au realizat gratuit un site web pentru care guvernul era dispus să plătească 16 milioane de euro

Programatorii din Cehia, timp de două zile, au realizat gratuit un site web pentru care un ministru dorea să cheltuiască 16 milioane de euro.

separator
Un grup de programatori din Republica Cehă a dezvoltat și a transferat serviciul în mod gratuit guvernului, după ce s-a știut că comandarea acestuia, fără licitație deschisă, la Ministerul Transporturilor era estimată la 401 de milioane de coroane cehe (aproape 16 milioane de euro). Povestea a ajuns la premierul ceh și l-a concediat pe ministrul Transporturilor, a informat presa cehă.

Povestea a început cu o licitație pentru crearea unui serviciu pentru vânzarea de permise electronice pentru călători, pe autostrăzi cu taxă. Comanda de stat a inclus dezvoltarea unui magazin online și a două aplicații pentru iOS și Android. Un contract pe patru ani pentru dezvoltarea și sprijinul site-ului a fost încheiat cu contractorul Asseco Central Europe.

„Răsuflarea explicită” a guvernului a provocat nedumerire în rândul proprietarului companiei IT Actum Digital Tomas Vondracek. El a numit oferta „absurdă” și a adăugat că, dacă doriți, aceeași muncă se poate face „chiar și în câteva zile”: „Vreau ca nimeni să nu se raporteze la mijloacele noastre comune în modul în care statul o face acum.”

Peste 300 de programatori au răspuns la apelul lui Vondrachek, 60 dintre ei au fost selectați. Acum, fondurile nefolosite vor fi transferate pentru a ajuta copiii care au suferit vătămări corporale grave.

Pe lângă costul ridicat al proiectului anunțat de guvern, programatorii au fost indignați de faptul că statul nu a anunțat o licitație deschisă pentru proiect, ci a ales un contractant pe cont propriu.

„Am promis”, a spus Tomas Vondrachek, că în viitorul apropiat voi face și voi oferi presei o estimare detaliată pentru a demonstra că, de fapt, costul proiectului a fost prea mare. Aș dori să fac acest lucru, astfel încât toată lumea să înțeleagă de ce am ieșit din biroul meu am decis să apelez la programatori voluntari pentru a crea un site web. Nu am numere exacte, dar sunt absolut sigur că costul unui astfel de proiect nu poate depăși nici un sfert din suma anunțată dacă gestionăm fondurile rațional. ”

Guvernul ceh l-a invitat pe Tomas Vondrachek să-i plătească pentru inițiativa sa și pentru activitatea programatorilor care au participat la proiect. Cu toate acestea, el a refuzat.

„Această inițiativă a avut loc inițial ca un cadou gratuit pentru stat – să lăsăm totul să rămână așa”, spune el. „Am dori doar ca statul să o folosească și să găsească o ocazie legală de a accepta munca cu noi.”

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Coronavirusul ar fi ajuns și în Italia: 6.000 de pasageri, blocați pe o navă de croazieră
Articolul anterior
Cele mai nesigure alimente pentru consum. Medic: ,,E alertă alimentară”!
Articolul următor