Ești mai sănătos dacă ai lângă tine iubirea vieții tale! Și asta nu e o glumă!

E demonstrat! Relațiile de cuplu ne fac mai fericiți… și mai sănătoși! Nu doar din punct de vedere fizic, dar și al stării de bine emoționale. Mulți care vor citi acest articol vor găsi rapid argumente că nu și-au găsit sufletul pereche și că totuși, singuri le este mai bine. Dar…. haideți să fim serioși!

separator

Suntem ființe umane și cât de mult nu am iubi individualitatea și independența, tot depindem de alți oameni și prezența lor în viața noastră. Ca ființe umane, toate relațiile pe care le formăm, oricare ar fi ele, de prietenie, profesionale, de familie, sunt vitale pentru sănătatea noastră mentală și starea de bine.

Dar cea mai importantă pentru noi rămâne a fi relația cu persoana iubită, pentru sentimentul de iubire și pentru starea de euforie în care ne aflăm permanent!

Știai că o relație de cuplu sănătoasă îți susține imunitatea și rezistența la anumite boli, iar o activitate sexuală regulată aduce o serie de beneficii sănătății tale fizice și mai ales psihice?

Cum ne influențează o relație de cuplu sănătatea?

  • Relațiile intime regulate reduc nivelul de stres și îți oferă o stare de bine. Ești mai echilibrat din punct de vedere mental și scade riscul apariției anxietății.
  • Îmbrățișările și atingerile celui drag îți ridică dispoziția și asta pentru că în organism se secretă hormonul fericirii – oxitocina.
  • O relație fericită de cuplu scade nivelul cortizolului – hormonul stresului, dar și riscul de hipertensiune arterială.
  • Atenuează frecvența migrenelor.
  • Relația voastră te poate motiva să adopți obiceiuri sănătoase. Faceți sport, mâncați sănătos și stabiliți-vă scopuri frumoase împreună!
  • Îmbunătățește sănătatea inimii și reduce riscul dezvoltării afecțiunilor cardiace.
  • Dezvoltă funcțiile cognitive – un studiu din 2016 a demonstrat că persoanele sexual active cu vârsta cuprinsă între 50 și 90 de ani aveau o memorie mai bună.

Sexul și creierul? Care este legătura?

Unii oameni sunt atrași fizic împreună ca niște magneți. Există o reacție chimică la mijloc, o dorință fizică de a fi în contact cu altă persoană. Când chimia dintre 2 oameni este corectă și se lasă cu scântei, în creier se petrec niște reacții uimitoare.

S-a dovedit că dorința sexuală pornește din cortexul cerebral și striatum, nucleul care este implicat în receptarea impulsurilor venite de la cortex și care mai răspunde și de dependența de droguri. Interesant fapt, nu?

Ce se petrece în organismul nostru în timpul unei activități sexuale?

Avalanșa de hormoni care se secretă în sânge duce la o serie de emoții pozitive, cum ar fi: euforie, eliberare totală, relaxare și satisfacție.

Excitarea sexuală poate dezactiva părți ale creierului care sunt responsabile de gândirea critică și comportamentul unei ființe umane raționale. Da, de fapt, îți „concediezi” simțurile.

Oxitocina este și ea responsabilă pentru reputația sa ca fiind „hormonul iubirii„.

Cercetătorii sunt încă în căutarea „variabilelor” din ecuația poftelor, atracției și atașamentului, care nu este nici pe departe una ușoară. Hormonii joacă rolul esențial!

În general, „pofta” este determinată de testosteron sau estrogen indiferent de sex. Iar pofta este determinată de „pofta de sex”.

Atracția este determinată de dopamină, norepinferină și serotonină – hormonii fericirii și plăcerilor.

Atașamentul este condus de oxitocină și vasopresină, hormonii care duc la stabilirea relațiilor și legăturilor pe termen lung.

Oamenii de știință continuă să studieze mai profund misterele dorințelor și emoțiilor noastre sexuale și modul în care acestea ne conduc. Cu toate acestea, este complet posibil să nu rezolvăm niciodată ecuația, așa că lăsăm loc imaginației…

Iar cum o relație nu se rezumă doar la sex, sentimentele de afecțiune și iubire stau la baza fericirii în cuplu. Iar dacă vrei ca fericirea să dureze, demonstrează-i în fiecare zi cât de mult o/îl iubești. Și ce mod mai perfect să-i arăți dragostea dacă nu având grijă de sănătatea ei/lui!

Pentru EA este important să se simtă bine, să se afle într-un echilibru al plenitudinii interioare cu procesele metabolice și hormonale și mai ales să se simtă frumoasă, sigură pe sine și iubită, pentru că frumusețea vine din interior.

BiTONIC Lady – supliment alimentar antiaging cu colagen hidrolizat de origine bovină, coenzima Q10, polifenoli din sâmbure de strugure, vitamine și minerale, care susțin sănătatea părului și a unghiilor, dar mai ales mențin aspectul tânăr al pielii. Pentru că frumusețea vine din interior, la propriu, acest complex de beauty este un ajutor suplimentar pentru organism în susținerea echilibrului hormonal și menținerea frumuseții și sănătății feminine.

Pentru EL e esențial să-și mențină bărbăția la nivel și valorile masculine, virilitatea, potența și puterea de o proteja și a o face să se simtă apreciată și iubită.

BiTONIC Man – conține aportul necesar de vitamine și minerale pentru sănătatea bărbaților și susține potența. Crește rezistența fizică, stimulează libidoul și îmbunătățește funcția de virilitate și fertilitate.Conține pudra Maca, Tribulus și Schinduf – ingrediente arhibogate în nutrienți și bune afrodiziace, care îmbunătățește producția de spermă și nivelul testosteronului, mai ales în cazul când planificați conceperea unui copil. Extractul de semințe de dovleac, zincul, seleniul și vitamina C nu fac decât să susțină sănătatea aparatului reproductiv și activitatea normală a spermatozoizilor. Cafeina anhidră și L-arginina asigură o doză în plus de energie și virilitate metabolismului masculin.

Ți-am oferit ponturile necesare pentru o viață sănătoasă în doi, iar ție nu-ți rămâne decât să intri pe www.btonic.md și să plasezi comanda pentru cadoul iubitului tău/ iubitei tale, îl livrăm direct la ușa ta!

Și nu uita… iubirea este atunci când ai grijă de sănătatea celui drag!

Primul pacient cu Parkinson din lume care a primit celule cerebrale crescute în laborator: și-a recăpătat mirosul și poate face sport

Premieră absolută în lumea medicală. Un bărbat diagnosticat cu Parkinson și-a recăpătat mirosul după ce i s-au implantat în creier 7 milioane de celule crescute în laborator.

Thomas Matsson este primul pacient cu Parkinson din lume care a primit milioane de celule cerebrale crescute în laborator.

Operația a avut loc în 2023, iar până astăzi el și-a recăpătat mirosul și poate face sport.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au implantat cu succes 7 milioane de celule cerebrale crescute în laborator în pacientul care suferă de boala Parkinson.

Cetățeanul suedez Thomas Matsson a fost primul din lume care a testat metoda acum aproximativ un an.

Matsson a fost diagnosticat cu Parkinson pe când avea 42 de ani, potrivit Euronews.com

Astăzi, Matsson recunoaște din nou mirosurile și face sport. Matsson spune că reușește să joace golf, ceea ce nu a mai putut să facă de 10 ani.

„Starea de dezorientare a dispărut. Am cele 7 milioane de celule ale mele și încep să funcționeze acum”, a spus Matsson.

„Fac patinaj pe distanțe lungi, slalom, schi fond, tenis și, mai ales, golf”, a spus el.

Cum functioneazã tratamentul revoluționar?

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care afectează mișcarea din cauza pierderii celulelor care produc dopamină, care ajută la transmiterea semnalelor care controlează mișcarea și coordonarea ca neurotransmițător.

Terapia celulară concepută de cercetătorii de la Universitatea Lund implică expunerea celulelor stem din ouă fecundate- numite celule stem embrionare- la factori de creștere și semnale pe care le-ar primi în mod normal în timpul dezvoltării embrionului pentru a le direcționa să devină celule mature de dopamină.

Celulele sunt apoi implantate într-o zonă de 4 mm în centrul creierului pacientului, cel mai aproape de trunchiul cerebral, pentru a înlocui celulele dopaminergice pe care pacienții cu Parkinson le-au pierdut.

După câteva luni, aceste celule încep să trimită fibre nervoase și să producă dopamină.

„Speranța noastră este că ar putea fi administrat ca un tratament unic și speranța este ca pacienții să își reducă medicația, să evite efectele secundare ale tratamentului medicamentos și să obțină un efect motor bun pe termen lung de la celule pentru viață”, a explicat Gesine Paul-Visse, medic senior în neurologie la Spitalul Universitar din Skåne și profesor adjunct la Universitatea Lund.

Matsson nu s-a simțit bine imediat când s-a trezit de la procedura de 13 ore. A suferit o psihoză timp de 10 zile.

„Printre altele, am scăpat de două ori din secție. A doua oară, poliția a fost cea care m-a condus înapoi. Nu este ceva ce vreau să experimentez din nou. Absolut nu”, a spus Matsson.

Nu se știe dacă a fost un efect al expunerii îndelungate la anestezie sau dacă a avut de-a face cu adaptarea creierului  la noile celule cerebrale.

sursa

Studiu: O dietă bogată în fructe și legume poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată

O dietă bogată în fructe, legume, nuci și cereale integrale poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată la aproape jumătate, potrivit unui studiu, conform Daily Mail.  

Bărbații care au consumat cele mai multe alimente pe bază de vegetale au avut mai puține șanse să vadă cum cancerul lor crește, se răspândește la oase sau, în cele din urmă, să moară din cauza acestuia decât cei care au mâncat cel mai puțin.

Oamenii de știință cred că acest lucru s-ar putea datora, printre altele, nivelului ridicat de antioxidanți și compuși antiinflamatori din fructe și legume, care s-au dovedit a proteja împotriva bolii.

Constatările indică faptul că schimbările simple ale stilului de viață pot ajuta mulți bărbați care trăiesc cu o boală la un nivel mai scăzut să trăiască o viață normală.

Cercetarea a implicat peste 2.000 de bărbați din SUA diagnosticați cu cancer de prostată localizat între 1999 și 2018, care nu se răspândise.

Aceștia au fost chestionați cu privire la regimul alimentar și la stilul de viață și au fost urmăriți în medie timp de 6,5 ani.

Cei care aveau cele mai multe diete bazate pe vegetale mâncau, de obicei, cu 1,9 porții mai multe de legume, cu 1,6 porții suplimentare de fructe și cu 0,9 porții mai multe de cereale integrale pe zi decât cei care mâncau cel mai puțin.

De asemenea, aceștia au mâncat în medie cu o porție mai puțin de lactate – cum ar fi brânza – cu 0,4 porții mai puțin de grăsimi animale, puțin mai puține ouă și marginal mai puțină carne.

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, spun că evoluția cancerului de prostată, inclusiv recidiva, tratamentul secundar au fost cu 47% mai mici la cei care au avut cele mai ridicate niveluri de alimentație bazată pe vegetale.

„Aceste constatări sugerează că consumul unei diete bazate în principal pe legume și fructe poate fi asociat cu rezultate mai bune pentru sănătatea specifică cancerului de prostată în rândul bărbaților” au scris aceștia în revista JAMA.

sursa

Un plasture aplicat pe scalp ce poate trata alopecia. Este noua descoperire a cercetătorilor britanici

Cercetătorii de la MIT, Brigham and Women\”s Hospital și Harvard Medical School au dezvoltat un nou tratament potențial pentru alopecia areata, o boală autoimună care provoacă căderea părului și afectează persoane de toate vârstele, inclusiv copii.

Majoritatea pacienților cu acest tip de cădere a părului nu au niciun tratament eficient. Echipa a dezvoltat un plasture cu microneedule care poate fi aplicat fără durere pe scalp și care eliberează medicamente care ajută la reechilibrarea răspunsului imunitar la fața locului, oprind atacul autoimunitar.

Într-un studiu efectuat pe șoareci, cercetătorii au constatat că acest tratament a permis regenerarea părului și a redus dramatic inflamația la locul tratamentului, evitând în același timp efectele imunitare sistemice în alte părți ale organismului. Potrivit cercetătorilor, această strategie ar putea fi adaptată și pentru a trata alte boli autoimune ale pielii, cum ar fi vitiligo, dermatita atopică și psoriazisul.

„Această abordare inovatoare marchează o schimbare de paradigmă. Mai degrabă decât să suprimăm sistemul imunitar, ne concentrăm acum pe reglarea acestuia cu precizie la locul de întâlnire cu antigenul pentru a genera toleranță imunitară”, spune Natalie Artzi, cercetător științific principal în cadrul Institutului de Inginerie și Știință Medicală al MIT, profesor asociat de medicină la Școala Medicală Harvard și la Spitalul Brigham and Women\”s și membru asociat al facultății la Institutul Wyss al Universității Harvard.

Artzi și Jamil R. Azzi, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School și Brigham and Women\”s Hospital, sunt autorii principali ai noului studiu, care a fost publicat în revista Advanced Materials. Nour Younis, postdoctorand la Brigham and Women\”s, și Nuria Puigmal, postdoctorandă la Brigham and Women\”s și fostă afiliată de cercetare la MIT, sunt autorii principali ai lucrării.

Cercetătorii lucrează în prezent la lansarea unei companii pentru a dezvolta în continuare tehnologia, condusă de Puigmal, care a primit recent o bursă Blavatnik Fellowship de la Harvard Business School.

Alopecia areata, care afectează peste 6 milioane de americani, apare atunci când propriile celule T ale organismului atacă foliculii de păr, ceea ce duce la căderea părului. Singurul tratament disponibil pentru majoritatea pacienților – injecții de steroizi imunosupresori în scalp – este dureros și, adesea, pacienții nu îl pot tolera.

Unii pacienți cu alopecia areata și alte boli autoimune ale pielii pot fi, de asemenea, tratați cu medicamente imunosupresoare care se administrează pe cale orală, dar aceste medicamente duc la o suprimare generalizată a sistemului imunitar, ceea ce poate avea efecte secundare adverse.

„Această abordare reduce la tăcere întregul sistem imunitar, oferind o ameliorare a simptomelor inflamației, dar conducând la recurențe frecvente. În plus, crește susceptibilitatea la infecții, boli cardiovasculare și cancer”, spune Artzi.

În urmă cu câțiva ani, la o întâlnire a unui grup de lucru din Washington, Artzi s-a întâmplat să stea lângă Azzi (locurile erau în ordine alfabetică), un imunolog și medic de transplant care căuta noi modalități de a administra medicamente direct în piele pentru a trata bolile legate de piele.

Conversația lor a dus la o nouă colaborare, iar cele două laboratoare și-au unit forțele pentru a lucra la un plasture cu microneedule pentru a administra medicamente la nivelul pielii. În 2021, aceștia au raportat că un astfel de plasture poate fi utilizat pentru a preveni respingerea în urma unui transplant de piele. În noul studiu, au început să aplice această abordare la afecțiunile cutanate autoimune.

„Pielea este singurul organ din corpul nostru pe care îl putem vedea și atinge, și totuși, când vine vorba de administrarea de medicamente la nivelul pielii, revenim la administrarea sistemică. Am văzut un mare potențial în utilizarea plasturelui cu microneedule pentru a reprograma sistemul imunitar la nivel local”, spune Azzi.

Plasturii cu microace utilizați în acest studiu sunt realizați din acid hialuronic reticulat cu polietilenglicol (PEG), ambele fiind biocompatibile și utilizate în mod obișnuit în aplicații medicale. Cu această metodă de administrare, medicamentele pot trece prin stratul exterior dur al epidermei, care nu poate fi penetrat de cremele aplicate pe piele.

„Această formulă de polimer ne permite să creăm ace foarte durabile, capabile să penetreze eficient pielea. În plus, ne oferă flexibilitatea de a încorpora orice medicament dorit”, spune Artzi. Pentru acest studiu, cercetătorii au încărcat plasturii cu o combinație de citokine IL-2 și CCL-22. Împreună, aceste molecule imune ajută la recrutarea celulelor T de reglementare, care proliferează și ajută la reducerea inflamației. Aceste celule ajută, de asemenea, sistemul imunitar să învețe să recunoască faptul că foliculii de păr nu sunt antigeni străini, astfel încât să nu-i mai atace.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii tratați cu acest plasture o dată la două zile, timp de trei săptămâni, au avut mult mai multe celule T reglatoare prezente la fața locului, împreună cu o reducere a inflamației. Părul a putut să crească din nou în acele locuri, iar această creștere a fost menținută timp de câteva săptămâni după ce tratamentul s-a încheiat. La acești șoareci, nu au existat modificări ale nivelurilor de celule T de reglementare în splină sau în ganglionii limfatici, ceea ce sugerează că tratamentul a afectat doar locul unde a fost aplicat plasturele.

Într-un alt set de experimente, cercetătorii au grefat piele umană pe șoareci cu un sistem imunitar umanizat. La acești șoareci, tratamentul cu microneedle a indus, de asemenea, o proliferare a celulelor T reglatoare și o reducere a inflamației.

Cercetătorii au conceput plasturii cu microneedule astfel încât, după eliberarea încărcăturii de medicament, să poată colecta și probe care ar putea fi utilizate pentru a monitoriza evoluția tratamentului. Acidul hialuronic face ca acele să se umfle de aproximativ zece ori după ce intră în piele, ceea ce le permite să absoarbă lichidul interstițial care conține biomolecule și celule imunitare din piele.

După îndepărtarea plasturelui, cercetătorii pot analiza eșantioanele pentru a măsura nivelurile de celule T reglatoare și markerii inflamației. Acest lucru s-ar putea dovedi valoros pentru monitorizarea viitorilor pacienți care ar putea fi supuși acestui tratament. Cercetătorii intenționează acum să dezvolte în continuare această abordare pentru tratarea alopeciei și să o extindă și la alte boli autoimune ale pielii.

sursa

A decedat un deputat moldovean
Articolul anterior
Anul 2019 a fost cel mai cald, din ultimii 125 de ani monitorizați de serviciul meteorologic din Chișinău
Articolul următor