Video. Două surori din Rusia, despărţite de război, s-au reîntâlnit după 78 de ani

Două surori din Rusia s-au reîntâlnit la sfârşitul lunii ianuarie, la 78 de ani după despărţirea lor petrecută în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cu ajutorul unei emisiuni televizate şi a Poliţiei ruse, informează AFP.

separator
În momentul reîntâlnirii lor, Iulia şi Rozalina Kharitonova, în prezent în vârstă de 92 de ani respectiv 94 de ani, s-au îmbrăţişat, în timp ce rudele, aflate în jurul lor, au început să plângă, potrivit imaginilor publicate vineri de Ministerul rus de Interne.

„Am căutat-o, am căutat-o mereu”, repeta Rozalina, ţinându-şi sora de mână.

Cele două surori locuiau alături de părinţii lor în Stalingrad, oraşul în care a avut loc o luptă intensă, în momentul în care au fost separate în adolescenţă, în 1942, în timpul evacuării oraşului din cauza bombardamentelor naziste.

Născută în 1928, Iulia Kharitonova a fost evacuată cu mama ei şi a ajuns în Penza, în timp ce Rozalina, născută în 1926, a fost relocată la 1.000 de kilometri spre est, în localitatea Celeabinsk din regiunea Ural, alături de angajaţii uzinei în care lucra.

„Despărţite de război în tinereţe, aceste persoane nu şi-au pierdut speranţa de a se revedea timp de 78 ani îndelungaţi”, a subliniat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Poliţiei ruse, Irina Volk. După spusele sale, cele două femei s-au revăzut în ianuarie în Celeabinsk, după ce fiica Iuliei a cerut forţelor de ordine să o ajute să o găsească pe sora mai mare a mamei sale.

Rozalina încercase deja să îşi găsească sora, fără succes, prin intermediul unei emisiuni de televiziune ruse ce are obiectivul de a-i reuni pe membrii unor familii destrămate. Poliţia rusă, descoperind mărturia Rozalinei pe site-ul emisiunii, a făcut cercetări şi le-a pus apoi în contact pe cele două femei, organizând astfel reîntâlnirea lor.

Rusia se pregăteşte să celebreze pe 9 mai, cu mare pompă, împlinirea a 75 de ani de la victoria Aliaţilor asupra trupelor naziste. În epocă, URSS a plătit războiului un tribut deosebit de greu, cu circa 27 de milioane de morţi, potrivit statisticilor oficiale ruse.

Bătălia de la Stalingrad – oraş care se numeşte în prezent Volvograd – a fost emblematică din acest punct de vedere, cu peste 1,1 milioane de morţi de partea sovietică şi circa 1,5 milioane de morţi în rândul trupelor germane, potrivit oficialilor de la Moscova. Acea înfrângere nazistă, petrecută în februarie 1943, după şase luni şi jumătate de lupte intense, este considerată punctul major de cotitură din cel de-Al Doilea Război Mondial, care a dus în cele din urmă la prăbuşirea regimului hitlerist.

Sursa: Agerpres

Fondul Monetar Internaţional: În următorii ani, Moldova va depăși mai multe țări din regiune după PIB pe cap de locuitor

În următorii cinci ani, Republica Moldova va avea cea mai mare creștere economică din regiune şi va depăși rând pe rând, după Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, Armenia, Belarus, Georgia, Macedonia de Nord şi Albania.

Cel puţin așa arată cele mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internaţional (FM) privind evoluţia Produsului Intern Brut per locuitor, a statelor lumii până in anul 2029, transmite mold-street.com.

Astfel FMI estimează că dacă, în 2022, PlB-ul brut pe cap de locuitor al Republicii Moldova a constituit 5.726,1 dolari (preţuri curente), apoi deja în acest an va ajunge la circa 7.500 de dolari, ca în 2027 să treacă de 10.000 de dolari, iar în 2029 să ajungă la aproximativ 13.300 de dolari.

Citește tot articolul pe mold-street.com.

Rușii au bombardat orașul Harkov chiar în noaptea de Paște

Aflată de trei ani în război, Ucraina a primit din nou vestea Învierii sub amenințarea bombelor rusești. Cu câteva ore înaintea începerii slujbelor în bisericile din toată țara, orașul Harkov a fost atacat de trei ori.

Aproape de miezul nopții au răsunat sirenele în jumătatea estică a Ucrainei, întrucât era risc de bombardamente cu rachete balistice din partea rușilor, transmite digi24.ro.

Principala slujbă de Înviere a avut loc la Kiev, la Catedrala Sfântul Mihail cu Domuri de Aur. A fost oficiată de Mitropolitul Epifanie, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente – cea care s-a desprins de biserica Rusiei. Din motive de securitate, președintele Vladimir Zelenski și soția sa nu au participat la slujbă. 

A fost prezent fostul președinte, Petro Poroșenko. Autoritățile i-au îndemnat pe oameni să urmărească ceremonia religioasă de acasă, la televizor, din cauza riscului unor atacuri aeriene. 

În jurul orei 1 dimineața, ora locală, autoritățile locale au anunțat că au fost semnalate mai multe explozii în oraș. Resturile de la doborârea dronelor în districtul Osnovianskyi al orașului ar fi incendiat trei case din zonă. Suspilne Harkov a raportat ulterior că un bărbat de 60 de ani a fost rănit în atac.

În urma exploziilor, au fost distruse garaje, case și companii de utilități. Rusia a intensificat recent atacurile împotriva Harkovului, folosind rachete, bombe glisante și drone pentru a distruge infrastructura energetică și a ucide civili. La sfârșitul lunii martie, Rusia a distrus toate stațiile electrice din Harkov, lăsând al doilea oraș ca mărime al Ucrainei fără o sursă stabilă de energie.

Incident șocant în Capitală. O femeie a căzut de pe trotinetă sub roțile unei mașini

O femeie a căzut de pe o trotinetă și era cât pe ce să fie spulberată de o mașină la Râșcani.

Șoc pentru o femeie: A căzut de pe trotinetă sub roțile unei mașini

Potrivit imaginilor video, femeia, în timp ce conducea o trotinetă, a lovit un microbuz, apoi a căzut pe banda de circulație, transmite unimedia.info.

Imaginile video au fost filmate de camera de bord a mașinii implicate în accident. Din fericire, șoferul automobilului a reușit să reacționeze la timp și să evite o tragedie.

Un telescaun s-a prăbușit de la 10 metri, într-o stațiune din Elveția. Patru persoane se află în stare gravă
Articolul anterior
Un pompier i-a oferit bocancii săi unui șofer implicat într-un accident
Articolul următor