Moldova va primi 150 de teste rapide pentru a diagnostica pacienţii cu coronavirus

​​​​​​​Coronavirusul, apărut în China, a ucis deja peste 1.000 de persoane şi a îmbolnăvit alte peste 40.000. Având în vedere rapiditatea cu care s-a răspândit virusul ucigaş, multe persoane se întreabă dacă coronavirusul poate fi transmis prin intermediul coletelor comandate de pe cea mai populară platformă de cumpărături online din China.

separator
Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, dă asigurări că coletele venite din China nu reprezintă nici un risc, iar în Republica Moldova la momentul actual nu avem înregistrat nici un caz de coronavirus.

„Coletele venite din China nu reprezintă nici un risc. Virusurile reci tind să supravieţuiască mai puţin de 24 de ore în afara corpului uman. De asemenea, virusul nu ar putea supravieţui mai mult de câteva ore pe suprafeţe plastice sau din alte materiale, pe distanţe atât de lungi,” a declarat Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR  Moldova.

Noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de o persoană infectată atunci când strănută sau tuşeşte iar Republica Moldova este pregătită pentru a face faţă unor eventuale îmbolnăviri cu coronavirus, potrivit ministrului sănătăţii.

„La momentul actual nu avem înregistrat nici un caz de coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova şi nici în ţările vecine. Asta nu înseamnă că nu trebuie să realizăm măsurile de precauţie. Am determinat sarcini concrete în instituţiile de sănătate. Am dotat cu medicamente şi dispozitive medicale ca să fim pregătiţi pentru orice. Simptomele sunt aceleaşi ca şi în cazul gripei, însă trebuie să fie respectate nişte reguli elimentare. În primul rând, cei care au ieşit din ţară trebuie obligatoriu la întoarcere să efectueze un control la medicul de familie. Este necesar să evităm locurile aglomerate şi nu în ultimul rând să ne spălăm cât mai des pe mâini,” a menţionat Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrului, în Republica Moldova în curând vor ajunge mai multe teste care diagnostichează periculosul virus. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmează să ne ofere 150 de teste rapide cu o precizie foarte înaltă pentru a diagnostica pacienţii cu coronavirus,” a mai spus Viorica Dumbrăveanu.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Cele mai frumoase rochii la Premiile Oscar 2020
Articolul anterior
Polițiștii au uniforme noi. Șoferii nu îi observă acum
Articolul următor