Meteo: Sărim direct în vară! Vin temperaturi foarte mari

Meteorologii anunță temperaturi foarte mari și o primăvară cu vreme mai caldă decât normalul perioadei.

separator
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă. Începând de marți, și până vineri, temperaturile vor înregistra o creștere treptată și vor ajunge până la +22 de grade în sudul țării. Precipitații semnificative nu se prevăd.

În Chișinău s-a încheiat prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I. Câți micuți vor merge la școală?

În Chișinău s-a încheiat prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I, anul de studii 2024-2025.

Daniela Munca-Aftenev, șef adjunct al Direcției educație tineret și sport, a precizat, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de luni, 3 iunie, că numărul de solicitări expediate, în perioada 1 aprilie – 24 mai, a fost de 9.124, transmite realitatea.md.

Responsabila a menționat că rezultatele finale vor fi prezentate în perioada 30 mai – 3 iunie, iar ulterior va fi prezentat și numărul locurilor rămase libere pe platforma escoala.chisinau.md.

„Astfel, din cei 10.409 copii prognozați, conform planului de înmatriculare în clasa I, în cele 387 de clase din instituțiile de învățământ primar și secundar din Capitală, ciclul I și II, în prezent, rata numărului total de copii prognozați pentru înscriere este de 86,86%”, se arată în mesajul emis de municipalitate.

Menționăm că, în perioada 3-17 iunie, se va desfășura etapa a doua de înscriere a copiilor în clasa I, anul de studii 2024-2025. De asemenea, în limita locurilor disponibile în instituțiile de învățământ municipale, va fi organizată și etapa cu numărul trei, care se va desfășura în perioada 20-30 august.

Încasările la bugetul de stat administrate de Fisc, în creștere cu 10,8% în raport cu anul precedent

Încasările la Bugetul public național (BPN) administrate de Serviciul Fiscal de Stat, conform informațiilor operative, au constituit circa 27,9 miliarde lei în cinci luni ale anului 2024, ceea ce denotă o creștere de 2,7 miliarde lei sau cu 10,8%, în raport cu perioada similară a anului precedent.

Astfel, la Bugetul de stat (BS), în cinci luni ale anului 2024 s-au încasat 11,6 miliarde lei, ceea ce constituie cu circa 450,7 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, sau o creștere de circa 4,0%.

La Bugetele locale (BL) s-au înregistrat încasări în sumă de circa 3,1 miliarde lei, ceea ce reprezintă cu 376,9 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent sau cu circa 14,1%.

De asemenea, la Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), în perioada menționată, s-au încasat circa 10,0 miliarde lei, ceea ce constituie cu circa 1,5 miliarde lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, sau o creștere de 17,1%.

Totodată, la Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală (FAOAM) s-au acumulat 3,3 miliarde lei, ceea ce constituie cu 437,2 milioane lei mai mult în comparație cu perioada similară a anului 2023 sau cu 15,2%.

Cinci copii, diagnosticați cu rujeolă. Autoritățile îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii

Un focar de rujeolă a fost înregistrat, pe parcursul săptămânii trecute, într-o familie cu cinci copii din Chișinău. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială Chișinău, care a precizat că toți copiii s-au îmbolnăvit, fiind un caz de gravitate destul de înaltă.

Potrivit responsabilului, la moment, situația este sub control, transmite realitatea.md.

„Săptămâna trecută a fost identificat un focar de rujeolă familial, este vorba de o familie cu cinci copii. Toți cei cinci copii sunt bolnavi de rujeolă. Grație implicării medicilor de familie și a altor cetățeni, acești copii sunt la moment în siguranță, este un caz de gravitate destul de înaltă, dar este sub control și pacientul este stabil”, a precizat Vladimir Bolocan, șef adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială Chișinău.

În context, părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii, întrucât, potrivit responsabilului din sănătate, este o necesitate.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează repetat populația că rujeola este o infecție cu grad înalt de contagiozitate. Astfel, părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copiii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și a altor boli infecțioase, iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate sau etnie nu ne protejează de boală.

Coronavirusul lovește în piața petrolului: preţul a scăzut cu 30% într-o singură zi
Articolul anterior
Diverse metode de apărare împotriva coronavirusului, de la oamenii din întreaga lume
Articolul următor