Italia, primele semne de îmbunătățire: scad progresiv cazurile pozitive și cele grave de Covid-19

Italia a raportat în cadrul conferinței din această seară (30 martie, ora locală 18:00): 75.528 de cazuri actuale confirmate de Covid-19, 11.591 morți, 14.620 bolnavi recuperați. „Scăderea cazurilor pozitive și grave continuă”, a declarat Franco Locatelli, președintele Consiliului Superior al Sănătății. Totodată, sunt raportate tot mai puține cazuri noi. Daca zilele trecute, cifra depășea 3.000 de cazuri, astăzi au fost anunțate 1.648 cazuri noi pentru ultimele 24 de ore.

separator

„Numai în Marele Război, Italia a cunoscut o criză similară din punct de vedere al sănătății. Este cea mai mare urgență din ultimii 100 de ani”, a declarat șeful Protecției Civile, Angelo Borrelli, în cadrul conferințe de presă.

„Astăzi am înregistrat cel mai mare număr de bolnavi recuperați: 1590”. Din acest motiv, invită toată lumea să stea din nou acasă: „Numai în acest fel virusul poate fi combătut”, avertizează expertul, potrivit Rai News.

Președintele Consiliului Superior al Sănătății, Franco Locatelli, anunță că măsurile de izolare vor fi cu siguranță prelungite. Despre ce va decide guvernul vom vedea, dar „dacă îmi cereți o opinie personală, este încă timpul să mențin măsuri stricte până după Paște”.

„Continuăm pe calea cea bună. Măsurile restrictive trebuie menținute. Suntem categorici în acest sens, nu trebuie să existe coborârea stării de alertă”.

Anglo Borrelli afirmă cu tărie nevoia de a rămâne acasă. ,,Sunt sacrificii, dar acest lucru ne va ajuta să ieșim cât mai curând din criză”.

Academicianul Gheorghe Ghidirim, omagiat la Academia de Științe a Moldovei

Lupta pentru valorile naționale, salvarea vieților oamenilor, reformele în medicină și pregătirea generațiilor de specialiști în chirurgie sunt pilonii vieții și activității academicianului Gheorghe Ghidirim. Savantul a fost omagiat la Academia de Științe a Moldovei (AȘM) cu prilejul zilei de naștere. El a împlinit venerabila vârstă de 85 de ani, un bun prilej de bilanț, dar și de planuri pentru viitor.

Academicianul Gheorghe Ghidirim, omagiat la Academia de ȘtiințeFoto: Facebook/Universitatea de Medicină și Farmacie

„Am satisfacție de la multe lucruri făcute, fiindcă toată viața m-am condus de principiul: Grăbește-te să faci bine. Asta am însușit de la tatăl meu, Petru, și m-am ținut de el toată viața”, a spus Gheorghe Ghidirim, transmite moldova1.md. 

Despre ceea ce a însemnat pentru Gheorghe Ghidirim să faci bine au vorbit cu admirație și respect foștii discipoli de la Universitatea de Medicină, deveniți apoi colegi de bisturiu la masa de operații și la reuniunile științifice.

„El a fost și este coloana vertebrală a chirurgiei noastre, o personalitate căreia Dumnezeu i-a dat harul de a vorbi, de a analiza, de a iubi oamenii”, a menționat Eva Gudumac, academician.

„Era o personalitate la care oricine râvnea să ajungă la cursurile dumnealui, ne-a făcut să alegem această profesie, nu ușoară. Am învățat să avem răbdare, să fim alături de pacient când are el nevoie și măiestria, arta de a face această intervenție chirurgicală cu rezultate frumoase”, a relatat Ala Suman, chirurg, doctor în științe medicale.

De-a lungul celor peste șase decenii de activitate, academicianul Gheorghe Ghidirim s-a aflat în vâltoarea evenimentelor care au schimbat imaginea Republicii Moldova. O ipostază mai puțin cunoscută a lui Gheorghe Ghidirim, cea de artist al cuvântului, a fost readusă în atenție de academicianul Mihai Cimpoi.

„Este poet, a tradus, scrie versuri și a fost șeful cenaclului literar de la institutul de medicină. Așa l-am fixat eu în istoria deschisă a literaturii române din Basarabia”, a subliniat Mihai Cimpoi.

Născut la 22 aprilie 1939, la Olănești, raionul Ștefan Vodă, Gheorghe Ghidirim a ajuns fondator de școli medicale, a fost primul ministru al Sănătății în Republica Moldova, în perioada 1990-1994, este deținătorul „Ordinului Republicii”, precum și al numeroaselor titluri și distincții medicale din străinătate.

E spirit de Sărbătoare în Capitală! Chișinăul, decorat de Paște

Primăria Chișinău informează că, tradițional, în preajma sărbătorilor luminate, în centrul Capitalei va fi inaugurată zona cu luminițe și decorațiuni având tematica pascală.

De asemenea, străzile din sectoarele capitalei sunt decorate cu figurine de iepurași, ouă colorate și flori de primăvară, creând o atmosferă plină de căldură.

Pe durata Sărbătorilor de Paște, pe străzile centrale va fi conectat și iluminatul decorativ.

Un moldovean a ,,uitat” să declare în vamă peste 70 perechi de încălțăminte presupuse a fi de brand

A ”uitat” să declare în vamă peste 70 perechi de încălțăminte presupuse a fi de brand. Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a verificărilor unui microbuz de model “Mercedes-Benz Sprinter”, ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova.

În cadrul controlului vamal, șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU), în vârstă de 30 de ani a comunicat că toate bunurile transportare au fost indicate în declarația vamală.

În urma controlului fizic detaliat, în habitaclul destinat bagajelor, precum și sub banchetele pasagerilor au fost depistate 71 perechi de încălțăminte cu înscrisuri ale unor branduri renumite, tăinuite în scopul transportării ilicite și nedeclarate autorității vamale.

Lotul comercial de încălțăminte a fost ridicat și transmis spre expertiză, dar concomitent au fost interpelați și deținătorii de protecție vamală a proprietății intelectuale.

Preliminar, valoarea lotului de încălțăminte presupusă a fi de brand este de sute de mii de lei.

Șoferul riscă să fie sancționat contravențional pentru dosirea mărfurilor și nedeclararea acestora controlului vamal.

Emoționant! Larisa și Patricia Dascăl, cântec la chitară: ,,Să stați acasă vă-ndemnăm, ca neamul nostru să-l salvăm”
Articolul anterior
Vasile și Natalia: Un interviu fără tipare! Cum îți condimentezi viața intimă
Articolul următor