Pacientă internată la Toma Ciorbă: Eu sunt leşinată, o să mor de foame aici

Pacienţii bolnavi de coronavirus, internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, se plâng de foame. Ei spun că mâncarea pe care o primesc este puţină şi nu e săţioasă. Administraţia spitalului neagă toate aceste acuzaţii.

separator
Una dintre femeile care s-au plâns de condiţiile de la spitalul „Toma Ciorbă” are 65 de ani şi e din raionul Căuşeni. Pacienta povesteşte că atitudinea medicilor faţă de bolnavi este foarte bună, dar e revoltată de calitatea şi cantitatea alimentelor pe care le primesc pacienţii.

„Aici dau mâncarea ca la 15 sutci. Nişte orez, caşă pe apă, nu am văzut în 10 zile un ou, un măr, un peşte, o bucată de carne. Ne aduc găini zdohnite care au stat în congelator luni întregi şi ne hrănesc pe noi. Dar noi suntem bolnavi. Oamenii cu virus trebuie hrăniţi. Să aibă imunitate nu să murim de foame. Eu sunt leşinată, o să mor de foame aici. Aş dori ca să vină Ministrul Sănătăţii şi cu domnul Dodon, să vină să ne viziteze măcar o oră să vadă cum trăim noi aici şi ce mâncăm, în ce stare ne aflăm”, a declarat prin telefon femeia.

Aceeaşi pacientă ne-a mai spus că saloanele în care sunt trataţi bolnavii de Covid-19 sunt prea aglomerate. „Care condiţii? Ne-au pus ca pe oi! Câte 5 femei în salon şi bărbaţii sunt câte 7. Vine unul bolnav, noi deja aproape să plecăm acasă şi iar ne infectăm. Au fost cazuri. Două teste negative şi când aduce altă doamnă aici, şi iar s-a îmbolnăvit şi stă. Altfel noi de aici nu ieşim. O să stăm până la iarnă aici 05,12 Noi trebuie izolaţi toţi, să stăm în boxe”, a spus femeia.

O altă pacientă internată la Spitalul „Toma Ciorbă” s-a plâns de mâncarea primită la spital. „Nu ne ajunge mâncarea. Nici un fel de vitamine, fructe sau ceva ca organismul să adune vitamine. Aici alimentarea e…, cred că şi câinii mănâncă mai bine decât noi. 09,29 Dimineaţa am mâncat terci dulce cu apă, după care am mâncat supă şi seara tot terci dulce cu o bucăţică de budincă. Iată, aşa mâncare! Şi asta a fost tot! De fapt, bolnavii au nevoie de un regim aparte de îngrijire, dar aici nu e aşa”, a spus pacienta COVID-19, Spitalul „Toma Ciorbă”

Contactat de TVR Moldova, directorul instituţiei medicale a admis, parţial, că sunt unele probleme la capitolul alimentaţie, dar spune că lucrurile nu stau chiar atât de rău cum povestesc pacienţii. Totuşi, recunoaşte că s-au luat unele măsuri.

„Eu neg toate acuzaţiile acestea. Trei zile în urmă a fost comisie specială cu medicul dietolog, bucătăresele, asistentele superiore şi am revizuit situaţia pacienţilor, am mărit diversificarea produselor alimentare 06,52 văzând că situaţia e complicată şi pacienţii necesită o alimentare suplimentară au fost procurate acum suplimentar şi crenvurşti pentru pacienţi. Dar sunt suficiente produse în depozite pentru toţi pacienţii? Absolut. Sunt suficiente produsele alimentare”, a spus Sergiu Vasilița, director, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”.

Potrivit administraţiei unităţii sanitare, toţi primesc mâncare de patru ori pe zi. Costul meniului zilnic pentru un pacient este, în medie, de 40 de lei.

Noi detalii în cazul fetiței rătăcite în pădurea de la Strășeni. „Ea a mers în altă parte, spre sud, unde se întindea fâșia de pădure la kilometri”

Ministerul Educației va analiza toate detaliile organizării competiției sportive din pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, în urma căreia s-a pierdut o fetiță de 10 ani. Mai mult, va verifica dacă minora întrunea criteriile pentru participare. Declarațiile au fost oferite de secretarul de stat de la Ministerul Educației Sergiu Gurin pentru Teleradio-Moldova, după o ședință cu organizatorii competiției.

Potrivit acestora, concursul a fost organizat conform regulamentului, iar fetița putea să parcurgă traseul fără dificultăți, dar ar fi mers într-o direcție greșită.

Organizatorii au acționat în conformitate cu regulamentul nemijlocit al competiției. Acum noi am solicitat Federației absolut toate ofertele de concurs, să verificăm actele, să verificăm dacă sportiva era eligibilă pentru competiție, pentru că, aparent, sportiva avea busola și harta traseului. Teoretic, ar fi trebuit să se orienteze, să se întoarcă, pentru că erau puncte de referință. Nici ei nu presupuneau că fata o să se ducă în acea direcție. Pentru că ei au niște instruiri foarte clare, că dacă se pierd persoane întotdeauna să se orienteze cu busola și să meargă spre Vest. Ea a mers în altă parte, spre sud, unde se întindea fâșia de pădure la kilometri”, a comunicat Sergiu Gurin.

Reprezentanții Federației de Orientare Sportivă au mai comunicat la minister că fetița ar fi adormit și i-ar fi fost frică să răspundă la strigătele salvatorilor.

Din spusele Federației, fetița avea o educație bună, părinții au învățat-o că atunci când vede persoane străine să nu vorbească, să nu răspundă și atunci când în întuneric auzea persoane care strigau ea s-a speriat și s-a ascuns de persoane. Deja după ce a fost găsită, ea spunea că vreo trei ore a trecut nemijlocit prin apropiere și pur și simplu se temea să iasă, după aceea a adormit și, într-un bun sfârșit, Slavă Domnului, a fost găsită”, a explicat secretarul de stat.

Secretarul de stat Sergiu Gurin urmează să meargă și la Sângerei, de unde este originară minora, pentru a analiza dacă fetița avea pregătirea necesară și dreptul de a participa la competiție.

În cazul în care vor fi depistate abateri în organizarea competiției, Ministerul Educației ar putea decide sistarea finanțării Federației.

Secretarul general al NATO, în vizită în Ucraina: „Poporul Ucrainei a îndurat atât de multe”

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a efectuat marți, 15 aprilie, o vizită în Ucraina. Acesta a vizitat orașul Odesa, care a fost atacat recent de drone rusești și a purtat o discuție cu președintele Volodimir Zelenski, menționând că va sprijini în continuare poporul ucrainean.

.„Astăzi am vizitat Odesa împreună cu Zelenski. Poporul Ucrainei a îndurat atât de multe – nu în ultimul rând atacul Rusiei de Florii asupra orașului Sumî. Sprijinul NATO este neclintit. Vom continua să ajutăm Ucraina astfel încât să se poată apăra astăzi și să descurajeze viitoarele agresiuni, asigurând o pace dreaptă și durabilă”, a scris Mark Rutte, pe X.com.

În timpul vizitei în Ucraina, Mark Rutte și președintele ucrainean au vizitat un spital în care se recuperează soldații veniți de pe front și răniții din atacul de la Sumî.

Oficialul a menționat că se află în țara vecină pentru că el crede că ucrainenii merită pace, siguranță în casele și țara lor.

„Stabilitatea și previzibilitatea sprijinului pentru Ucraina sunt stimulentele corecte pentru Rusia, stimulente pentru diplomație. Acolo, la Moscova, trebuie să vadă că Ucraina nu va fi lăsată singură în fața războiului.

Sunt recunoscător fiecăruia din lume care înțelege acest lucru și continuă să sprijine Ucraina”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.

De asemenea, Volodimir Zelenski a subliniat că: „Este important să continuăm să lucrăm împreună în cadrul coaliției celor doritori și capabili să garanteze securitatea.

Marea Britanie, Franța și alte țări NATO deja pregătesc activ baza pentru un contingent de securitate în Ucraina. Este esențial să fim toți suficient de rapizi și eficienți în acest proces. De asemenea, misiunea NATO de asistență de securitate și antrenamente pentru Ucraina din Wiesbaden trebuie să funcționeze la capacitate maximă. Eficiența sa reprezintă protecția vieților oamenilor noștri”.

Tot astăzi, Administrația lui Donald Trump a informat aliații din G7 că nu poate semna o declarație care condamnă atacul rusesc asupra Sumelor, deoarece „lucrează la păstrarea unui spațiu pentru negocieri pașnice”, relatează BBC, care citează agenția Bloomberg.

Potrivit sursei citate, Canada, care prezidează în acest an „Grupul celor Șapte”, a informat aliații că fără aprobarea Statelor Unite nu va fi posibilă emiterea unei declarații.

Conform unui proiect aflat în posesia Bloomberg News, declarația G7 ar fi trebuit să menționeze că atacul asupra Sumî este o dovadă că Rusia intenționează să continue războiul.

Donald Trump a numit cu o zi înainte atacul rusesc asupra orașului Sumî „îngrozitor”, dar nu a menționat direct Rusia. El a spus că „au făcut o greșeală”, iar la solicitarea jurnaliștilor de a clarifica la ce se referă, a răspuns: „Întrebați-i pe ei”.

Trump nu a precizat despre cine vorbește, a mai scris AFP.Este prima vizită de un astfel de rang în Ucraina, după atacul rusesc cu rachete balistice asupra orașului Sumî, din Duminica Floriilor, pe 13 aprilie, care a dus la moartea a 34 de oameni și rănirea altor 117.

Secretarul general NATO, Mark Rutte, aflat în tranzit la Chișinău, a avut o întrevedere cu Maia Sandu. Despre ce au discutat

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, aflat în tranzit în țara noastră, după care s-a deplasat în Ucraina, transmite Moldova1

Potrivit Președinției, discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe evoluțiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire a păcii și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică.

Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace de peste 30 de ani – o cooperare care respectă statutul constituțional de neutralitate al țării noastre și care contribuie la creșterea siguranței cetățenilor, se precizează într-un comunicat al Președinției.

Totodată, se specifică că sprijinul Alianței a ajutat țara noastră să-și întărească capacitatea de a preveni și răspunde la crize, să-și modernizeze instituțiile din sectorul de securitate și apărare, dar și să protejeze spațiul informațional și cibernetic.

Tot astăzi, 15 aprilie, Mark Rutte a efectuat o vizită și în Ucraina, unde a vizitat orașul Odesa, atacat recent de drone rusești și a purtat o discuție cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

ONU cheamă la oprirea războaielor!
Articolul anterior
Focar de coronavirus în căminele de la Universitatea Agrară
Articolul următor
Close menu