76 de pacienți infectați cu Covid-19 sunt în stare gravă

În Republica Moldova au fost confirmate 864 de cazuri de infecție cu Covid-19, dintre care 758 cazuri cu transmitere locală și 106 cazuri de import.

separator

Până în prezent, 37 de pacienți s-au vindecat și au fost externați. În spitale, rămân 827 de pacienți.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 76 – stare gravă, 304 – stare de gravitate medie și ceilalți în stare satisfăcătoare.

10 persoane sunt intubate: 3 – la Institutul de Medicină Urgentă și 7 – Spitalul Clinic Republican.

Astăzi, la ședința Punctului Focal au fost revizuite câteva aspecte ce țin de activarea Centrului Covid-19. Centrul este pregătit pentru funcționare, acesta va fi implicat în procesul de triere imediat ce va fi consolidată asistența medicală primară, adică implicarea mai activă privind asistarea persoanelor cu forme ușoare de Covid-19. De asemenea, vor fi activate alte spitale raionale implicate în tratarea pacienților infectați, precum și activarea unui laborator pentru prelevarea probelor, în sudul țării.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reiterează recomandările care trebuie respectate de fiecare persoană:

– Stați acasă! Evitați la maxim locurile publice;

– Dacă sunteți nevoiți să ieșiți din casă, păstrați distanța socială de minim 2 m;

– Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

– Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

– Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

– La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați de urgență Serviciul 112.

– Apelați la 0 80012300 pentru orice întrebare legată de COVID-19.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Coronavirus: 240 de angajați din sistemul medical sunt infectați
Articolul anterior
Oficial! Încă 10 zile libere pentru angajații bugetari
Articolul următor