Românii care s-au înghesuit la Cluj au ajuns în Germania. Cum au fost primiți?

Înghesuiţi pe aeroport în România, primiţi cu braţele deschise de fermierii din Germania. Românii care s-au înghesuit la Cluj pe aeroport au ajuns în Germania, la muncă. Stau în locuinţe modulare și muncesc în regim de carantină. Totuşi, unii politicieni germani îi văd ca pe o sursă de răspândire a bolii.

separator

Primele grupuri de români au ajuns deja pentru culesul sparanghelului și a altor legume, la Dusseldorf. Pentru că românii au experienţă în acest domeniu, vin de ani de zile în Germania la cules. „Suntem ușurați că Executivul german a deschis această cale. Prin măsura aceasta fermele noastre rămân funcţionale”, spune Joachim Rukwied, de la Asociaţia Fermierilor din Germania.

Companiile de aviaţie dau asigurări că muncitorii români au fost transportaţi în cele mai bune şi sigure condiţii. „Aerul la bord este filtrat foarte des. Avem filtre eficiente. Riscul de a se infecta unii de la alții este mult mai mic decât în cazul altor zboruri”, spune Michael Knitter, reprezentant al unei companii aviatice.

Românilor le-a fost luată temperatura chiar pe aeroport. Au fost conduși direct la autocarele care i-au dus la plantațiile de sparanghel și de căpșuni.

Unii politicieni germani nu văd însă cu ochi buni venirea românilor. O văd ca pe o potenţială sursă de răspândire a COVID-19 într-o ţară lăudată pentru felul în care ţine epidemia sub control. „Vin la noi pentru că au nevoie, pentru că trăiesc în sărăcie, pentru că au mare nevoie de bani. Și oare cine nu semnează că este capabil să muncească, chiar dacă nu este, dar știm cum este omul”, spune Friedrich Ostendorff – parlamentar german din partea Alianței 90/Verzii.

„Sunt zone în România care sunt în carantină, de acolo nu iese nimeni și nici nu călătorește în Germania ca să lucreze în agricultură”, este replica pe care le-o dă fermierul Peter Muss. „Am primit garanții de la partea română. Și aici au loc controale stricte, din zonele carantinate nu iese nimeni”, adaugă fermierul.

Românii vor munci 14 zile în regim de carantină. Vor fi cazaţi separat de alte grupuri de muncitori şi vor munci la distanţă de alţi lucrători. Fermierii au pregătit anul acesta, în mod excepțional, pentru români locuinţe modulare.

„Nu au contact cu alții, trebuie să folosească mănuși, să poarte mască”, dă asigurări fermierul Ulrike Coenen.
Venirea muncitorilor, un subiect dezbătut la televiziunile din Germania

În fiecare an, agricultura germană are nevoie de circa 300.000 de lucrători din Europa de Est, cei mai mulți venind din Polonia, România și Bulgaria. Asta, pentru că nu există forță de muncă internă pentru aceste lucrări de sezon. Unii dintre acești muncitori vin de ani de zile și au experiență, iar fermierii germani îi preferă pentru eficiență. Ei au plătit pentru cursele charter și pentru autocare, au făcut amenajări pentru respectarea carantinei. La rândul lor, sindicatele au spus că vor face controale să vadă dacă muncitorii sunt remunerați corect și au pus la dispoziția lor numere de telefon pentru eventuale plângeri.

40.000 de muncitori sunt așteptați în aprilie și alți 40.000 în luna mai, iar pentru venirea lor au fost deschise granițele printr-un acord la care a ajuns mediul economic cu cel politic, a explicat Robert Schwartz, potrivit digi24.ro.

Încă un atac armat în SUA: Cel puțin 11 oameni au fost împușcați în faţa unui club din New York

Cel puţin 11 persoane au fost rănite prin împuşcare, miercuri, în faţa unui club de noapte din Queens, potrivit Departamentului de Poliţie al oraşului New York, a relatat joi New York Post, citat de News.ro. Într-o înregistrare video de pe X se arată o prezenţă numeroasă a poliţiei şi a ambulanţelor în faţa clubului, scrie digi24.ro.

Incidentul a avut loc în apropierea clubului de noapte Amazura din Jamaica, un cartier din New York, cu puţin înainte de ora locală 23:20. Rapoartele spun că victimele au fost duse la spitalele din apropiere, inclusiv la Long Island Jewish Hospital şi Cohen’s Children Medical Center. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu se află în stare critică. Clubul unde a avut loc incidentul este descris ca fiind „un local de noapte spaţios, plin de energie, cu dans, DJ şi spectacole live, plus cocktailuri şi băuturi”. Incidentul armat din New York urmează atacului din New Orleans, soldat cu 15 morţi.

Fenomen rar în Moldova: În prima noapte a anului a fost observată aurora boreală

Un fenomen destul de rar – aurora boreală – a luminat cerul Moldovei în prima noapte din anul 2025. Acest fenomen natural a fost vizibil și România, scrie diez.md.

colaj foto: www.diez.md

Internauții moldoveni au publicat pe rețelele de socializare mai multe fotografii cu acest fenomen. Aurora boreală a putut fi observată la Soroca, Drochia, Edineț și alte localități din țară.

Mai jos puteți vedea cum arată fenomenul la noi în țară.

47 de copii s-au născut în țară în prima zi a anului

În prima zi a anului 2025, în Republica Moldova s-au născut 47 de micuți: 22 fetițe și 25 băieței, toți sănătoși, scrie oficial.md.

Cele mai multe nașteri s-au înregistrat la Spitalul Clinic Bălți – 9, la Institutul Mamei și Copilului – 6, la SR Cahul – 4 și la SCMunicipal “Gh.Paladi” – 3.

Președintele Italiei Sergio Mattarella, mesaj emoționant de Paște către conaționali
Articolul anterior
Coronavirus. Franţa introduce permise de călătorie pentru turiştii străini
Articolul următor