Astăzi este sărbătorită Ziua Planetei Pământ!

Ziua Pământului este sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie și cu această ocazie se trage un semnal de alarmă privind protejarea mediului înconjurător. Din 1970 și până astăzi, în fiecare an, 22 aprilie a fost sărbătorită drept Ziua Pământului și se organizează manifestații care urmăresc să aducă în atenția oamenilor necesitatea protejării mediului înconjurător.

separator

Această zi a fost fondată cu scopul de a trezi interesul clasei politice față de mediu. Ziua Planetei Pământ a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a atrage atenția clasei politice față de dezinteresul pe care îl arăta mediului înconjurător. Prima dată acest moment a fost marcat prin manifestații antipoluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, la care au participat aproximativ 20 de milioane de americani.

Ca urmare a acestor manifestații, senatorul american Gaylord Nelson a reușit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislații corespunzătoare pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei etc.

Data de 22 aprilie a fost stabilită drept Ziua Pământului de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2009.

În ultimii ani, Ziua Pământului a devenit globală, mobilizând 200 de milioane de oameni în 141 de țări și ridicând problemele de mediu pe scena mondială, peste un miliard de oameni exprimându-și interesul pentru protejarea planetei, participând la diverse acțiuni dedicate acestei zile.

În 2020, Ziua Pământului împlinește cea de-a 50-a aniversare iar Google Doodle-ul special i-a fost dedicat albinei, printr-un joc si câteva curiozități.

Iată câteva dintre informațiile prezentate despre albine:

-Știați că două treimi din culturile din întreaga lume și 85% dintre plantele cu flori există datorită polenizării făcute de albine?

-Funcția principală a antenelor albinei de miere este mirosul, deoarece poate detecta mirosuri și, uneori, chiar direcția acestora.

-Albinele de miere adună nectar de la 2 milioane de flori pentru a obține aproximativ 454 de grame de miere.

-Albinele lucrătoare sunt femele. Rolurile lor principale sunt să adune polen pentru a hrăni colonia și să produca ceară pentru faguri.

-Albinele execută un „dans” pentru a le arata celorlalte unde se găsesc surse de hrană.

-Aproape o treime din alimentele pe care le mâncăm acum depind de polenizarea făcută de albine

-Albinele reperează cel mai ușor culorile albastru și galben, prin urmare sunt atrase de plantele care au aceste culori.

-În lume există circa 20.000 de specii de albine.Sursa: www.libertatea.ro

Rezultate semnificative și o piele mai sănătoasă la finalul campaniei „Piele fără acnee – o vară de transformare”/P

Farmacia Familiei, în parteneriat cu La Roche-Posay și Bioderma, a desfășurat campania „Piele fără acnee – o vară de transformare”, dedicată tinerilor care se confruntă cu probleme de acnee. Obiectivul campaniei a fost de a sprijini participanții în îmbunătățirea sănătății pielii, prin oferirea de consultații dermatologice personalizate și recomandări de produse dermatocosmetice de înaltă calitate.

Pe parcursul celor 5 luni, 11 studenți selectați au beneficiat de consultații gratuite cu dermatologi și cosmetologi, care au identificat nevoile specifice ale fiecărui participant și au recomandat soluții adaptate tenului sensibil și predispus la acnee.

Produsele La Roche-Posay și Bioderma, recunoscute pentru formulele lor blânde și eficiente, au fost alese special pentru a combate inflamațiile și leziunile acneice și pentru a reda echilibrul pielii.

Rezultate semnificative și o piele mai sănătoasă

S-a constatat la participanți reducerea vizibilă a inflamațiilor, îmbunătățirea aspectului pielii. Mai mult, voluntarii – participanți în proiect au dobândit cunoștințe și deprinderi valoroase despre îngrijirea corectă a tenului. Aceste rezultate confirmă faptul că o îngrijire adaptată și consultarea unui specialist la timp pot preveni și controla eficient acneea.

De ce să alegi Farmacia Familiei pentru sănătatea pielii tale?

Farmacia Familiei își propune să fie alături de tinerii care își doresc o piele mai sănătoasă și mai frumoasă, oferind consultații și produse de încredere, recomandate de dermatologi. Suntem mândri să contribuim la creșterea încrederii în sine a tinerilor prin soluții inovatoare și campanii de impact.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

O proteină nou descoperită poate stopa deteriorarea ADN-ului

Cercetătorii de la Western University au descoperit o proteină ce are capacitatea nemaivăzută de a opri deteriorarea ADN-ului, scrie hop.ro.

Numită DdrC (DNA Damage Repair Protein C), aceasta a fost găsită într-o bacterie destul de comună, numită Deinococcus radiodurans, ce poate supraviețui afecțiunilor care dăunează ADN-ului.

Fiecare celulă are un mecanism de reparare a ADN-ului pentru a remedia daunele, dar această proteină unică ajută celula să refacă sute de fragmente ADN rupte într-un genom coerent, spun cercetătorii.

Aceștia au folosit o Sursă de Lumină Canadiană pentru a determina forma 3D a proteinei, după care au încercat să reproducă procesul, pentru a înțelege mai bine “superputerea” sa de a neutraliza deteriorarea ADN-ului.

Din câte se pare, DdrC caută rupturi de-a lungul ADN-ului și, când detectează una, se închide asemenea unei capcane de șoareci.

Teoretic, această genă ar putea fi introdusă în orice organism – plante, animale, oameni – și ar trebui să crească eficiența de reparare a ADN-ului celulelor acelui organism

Fiecare nou-născut din țara noastră beneficiază de verificarea auzului prin screening audiologic

Începând cu anul 2024, fiecare nou-născut din țara noastră beneficiază de verificarea auzului prin screening audiologic, care permite depistarea precoce a afecțiunilor auditive și prevenirea cazurilor de surditate. Este o investigație absolut gratuită, accesibilă în fiecare maternitate din țară, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest scop, Ministerul Sănătății a distribuit 40 de echipamente de screening audiologic neonatal în toate centrele perinatale, cu sprijinul UNICEF și finanțare din partea Guvernului Japoniei.

Reprezentant OMS: Trebuie să ne obișnuim cu un nou stil de viață pentru viitorul imediat. Nimic nu va mai fi ca înainte
Articolul anterior
Expert virusolog australian: Nu va fi posibilă crearea unui vaccin. Covid-19 are șanse să dispară în mod natural
Articolul următor