O angajată ANSA din Chișinău, a decedat de Covid-19. Mesajul colegilor

O angajată din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a decedat din cauza coronavirusului. Colegii au publicat un mesaj de adio pe pagina de facebook.

separator

,,Cu profundă tristeţe şi durere am primit vestea trecerii în neființă a colegei noastre, doamna Aliona Moraru.

Împărtăşim durerea nemărginită a familiei și aducem sincere condoleanțe celor apropiați, prietenilor și colegilor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Vom simți lipsa Alionei Moraru, care a fost un om deosebit, un profesionist desăvârșit și o bună colegă.

Noi, colectivul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ne rugăm ca bunul Dumnezeu să o odihnească în pace!”, se arată în mesajul publicat.

Femeia avea 46 de ani și preliminar nu suferea de alte boli.

Amintim că, cel puțin 12 angajați ai ANSA au fost depistați pozitiv la Covid-19.

Doi soți aflați în divorț luptă pentru fotoliul de primar din aceeași comună: „N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie, să vină să se contreze cu mine și la alegeri”

În România, alegerile locale de anul acesta vin și cu situații comice. De exemplu, fotoliul de primar în comuna Gogoșu din județul Mehedinți este disputat de doi soți aflați în proces de divorț. Hotărâtă să îi dea o lecție și pe plan politic, soția actualului primar Jean Rogoveanu, susținut de PSD, și-a anunțat candidatura la primărie. Codruța Rogoveanu candidează din partea PNL.

Comuna Gogoșu, județul Mehedinți, este una bogată, cu ieșire la Dunăre și încasări record în județ, din taxe și impozite, fiind frontieră fluvială între România și Serbia, scrie digi24.ro. Anul acesta, fotoliul de primar este unul râvnit de doi soții Rogoveanu, aflați în plin proces de divorț. Mai exact, Jean Rogoveanu, actualul primar al comunei, vrea să candideze pentru al patrulea mandat din partea PSD, iar contracanditatul său este chiar soția, candidat susținut de PNL.

”Sincer, n-am crezut că poate să aibă atâta nebunie, să vină să se contreze cu mine și la alegeri. Se contrează cu mine prin instanțe, prin astea, dar nu m-am gândit că vine și la alegeri. Deși ar fi trebuit să știe că șansele ei sunt foarte mici. Treaba ei! Din răzbunare sau răutate vrea să candideze, vrând să demonstreze nu știu ce”, spune Jean Rogoveanu.

Și dacă soțul o acuză de răzbunare, soția spune că face totul pentru binele comunității.

”Proasta administrație pe care o face la nivel de comună. A fi primar într-o comună de nivelul comunei Gogoșu, din județul Mehedinți, asta înseamnă că de dimineață, de la orele 08, până la orele 16, să-ți respecți în totalitate programul de muncă și, mai mult de atât, trebuie să fii prezent în comună tot timpul, nu doar în campania electorală, când se apropie alegerile.

L-am ajutat enorm de mult vis-a-vis de fiecare proiect. Inclusiv proiectul de asfaltare care se derulează la momentul acesta în satul Gogoșu are și amprenta mea pe el. Șansele sunt de 100%. Am încredere în cetățeni, vor schimbare!”, spune Codruța Rogoveanu.

Din fotoliul de edil, primarul spune că nu are emoții, că va câștiga și o etichetează pe femeie ca fiind „recalcitrantă”.

”Nu are ea caracter pentru a fi primar, ea e o fire mai recalcitrantă, mai repezită, mai… Ori aici vin tot felul de oameni, trebuie să îi asculți pe toți, nu după cum ai toane. M-am simțit trădat în momentul în care am aflat faptele ei și atunci chiar m-am simțit trădat. A fost o perioadă foarte grea pentru mine. N-am emoții fiindcă știu că mi-am făcut treaba”, spune primarul. Cei doi s-au căsătorit în 2009 și au împreună o fată de 16 ani, iar pe 15 mai se va pronunța divorțul.

Ce alimente de post sunt interzise în Săptămâna Mare

Există câteva alimente de post interzise în Săptămâna Mare, potrivit clericilor. Este vorba, în special, despre alimente care sunt simboluri ale patimilor lui Iisus.

În drumul Său către Golgota, dealul pe care a fost răstignit, Iisus a fost bătut de către iudeii păgâni cu urzici. După ce a fost răstignit, Mântuitorul a cerut, la un moment dat apă, dar soldații, ca să-și bată joc de El, i-au dat oțet. Și pe rănile sângerânde de la mâini și de la picioare, pe unde pătrunseseră cuiele, soldații i-au aruncat oțet.

Acesta este motivul pentru care, în Săptămâna Mare, nu se consumă deloc urzici și oțet, acestea fiind simboluri are chinului lui Iisus Hristos.

Credincioșilor li se recomandă de către preoți ca, dacă nu s-au abținut deloc de la alimente de origine animală deloc de la începutul Postului, măcar în Săptămâna Patimilor să o facă. Lucru destul de lesne, de altfel, ținând cont de varietatea produselor care nu conțin ingrediente provenite de la animale și pe care le găsim din belșug pe rafturile supermarketurilor.

Cum țineau strămoșii noștri postul

Spre deosebire de vremurile actuale, în vremurile de demult înaintașii noștri consumau alimente uscate, fructe și legume în postul Paștelui și nici măcar ulei nu consumau. Cele 40 de zile erau prilej de purificare de păcate.

”În niciun caz nu era îngăduită consumarea alimentelor de proveniență animală: carne, lapte, brânză, ouă. Mai mult decât atât, viețuitorilor din mănăstiri li se recomanda să ajuneze, adică să nu consume niciun fel de mâncare până la ceasul al IX-lea din zi (aproximativ ora 15.00), cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, în care se putea consuma mâncare uscată.

Astăzi, deși varietatea alimentelor ne facilitează postul, oamenii poartă tot mai des amprenta timpurilor moderne și nu mai găsesc liniștea și emoţiile generate de apropierea marelui praznic al Paștilor. Ar trebui ca fiecare dintre noi să ne luam timp pentru a privi înapoi, spre înaintașii noștri, care s-au născut și au (supra)viețuit în jurul Bisericii”, spune părintele profesor Nicolae Necula, potrivit Doxologia.

Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta şi a câinilor ei, înălțată în Anglia

Un nou monument se înalţă în Oakham, Anglia, aducând un omagiu Reginei Elisabeta a II-a şi câinilor săi din rasa corgi, potrivit Smithsonian Mag. Realizată de sculptorul londonez Hywel Pratley, această statuie de bronz înaltă de aproximativ 2 metri surprinde esenţa afecţiunii reginei pentru animalele ei de companie.

Dezvelit în ziua care ar fi fost cea de-a 98-a aniversare a sa, monumentul serveşte drept un tribut durabil pentru domnia Reginei Elisabeta a II-a, care a durat peste 70 de ani până la trecerea ei în nefiinţă în 2022, la vârsta de 96 de ani.

Amplasată în afara bibliotecii din Oakham, statuia o înfăţişează pe Elisabeta purtând coroana şi stând în mod măreţ în haina ei de stat, cu un corgi de bronz odihnindu-se la picioarele ei. Zona înconjurătoare, împodobită cu vegetaţie abundentă, serveşte drept un cadru potrivit pentru acest simbol durabil al regalităţii şi prieteniei. Proiectul, condus de Sarah Furness, locţiitorul regal al Rutland-ului, a fost realizat prin donaţii generoase, totalizând 125.000 de lire sterline, conform Mediafax.

Pratley, sculptorul din spatele acestei capodopere, a lucrat cu migală la statuie timp de mai multe luni, inspirându-se din numeroasele fotografii care surprind demnitatea regală şi prezenţa caldă şi maternă a reginei. Pentru a insufla autenticitate în lucrarea sa, Pratley a primit chiar şi câini corgi reali în atelierul său, permiţându-le să pozeze alături de modelele din lut.

Ceremonia de dezvelire a atras atât demnitari, cât şi entuziaşti ai rasei corgi, cu peste 40 de corgi din Liga Corgi din Ţara Galilor care s-au alăturat festivităţilor. După ceremonie, o paradă i-a condus pe câini la Castelul Oakham, accentuând şi mai mult legătura profundă dintre Elisabeta a II-a şi iubitele sale animale de companie.

Acest tribut monumental serveşte drept primul memorial permanent pentru cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, simbolizând moştenirea sa durabilă şi legătura profundă pe care a împărtăşit-o cu companionii săi loiali. Atentia lui Pratley la detalii şi dedicarea sa pentru capturarea esenţei reginei asigură că generaţiile viitoare vor putea admira şi aprecia acest simbol plin de emoţie al regalităţii şi prieteniei canine în anii ce vor urma.

Sosia Olgăi Buzova este un bărbat transgender. Vedeta nu comentează apariția scandaloasă
Articolul anterior
Încă două decese cauzate de Covid-19. Bilanțul urcă la 79 de victime
Articolul următor