Igor Dodon: ,,Peste două săptămâni trebuie să achităm salariile și pensiile, dar noi suntem în criză economică”

Va fi sau nu anulat Acordul de credit cu Federația Rusă, vom afla abia marți, după ședința Curții Constituționale. Cert este însă că acest credit era ca un colac de salvare pentru țara noastră în aceste momente dificile.

separator
Potrivit președintelui țării, Igor Dodon, opoziția se bucură când le reușește să destabilizeze situația, dar bani pentru salarii și pensii în țară nu-s, dacă nu vom apela la ajutorul celor care se oferă să ne susțină în aceste momente grele, transmite telegraph.md.

Fiind rugat să comenteze afirmațiile opoziției, care au fost vociferate de mai mulți politicieni, inclusiv și de către Maia Sandu, precum că acest credit vine ca un sport electoral pentru instituția prezidențială, mai ales că despre credit se discuta de mai mult timp dar el vine anume în acest an care este electoral, Igor Dodon a ținut să spună că opoziția nu este deranjată de credit, ci anume de faptul că el vine din Rusia. Mai mult, președintele statului este de părerea că opoziția își dorea să destabilizeze situația în țară, iar când conducerea țării a găsit o soluție, ei se arată indignați și vin cu diferite speculații.

„Nu are nimic una cu alta. Noi avem nevoie de aceste resurse pentru a face investiții în economie. Cei care încearcă să speculeze cu aceste subiecte, pe dânșii îi deranjează nu că vine creditul, dar că creditul vine de la ruși. Opoziția spera că noi nu vom obține suport din afara țării, afirmând că noi suntem blocați pe extern, dar noi am obținut sprijin și din est și din vest, astfel pentru opoziție asta e o problemă.

Pentru ei cu cât mai rău e în țară cu atât mai bine e. Ei sperau că dacă nu vor fi bani nu vor fi salarii și nici pensii și atunci ei vor putea să destabilizeze situația și să provoace poate chiar și alegeri anticipate” a spus șeful statului în cadrul emisiunii „Acces direct” de la NTV Moldova.

La întrebarea de ce era atât de important pentru țara noastră să ia acest credit din Rusia în timp ce au venit bani de la FMI și UE vorbește despre un suport de sute de milioane care urmează să ajungă în Republica Moldova.

„Dacă nu venea creditul din Rusia nu venea nici de la ceilalți. Partenerii ruși au fost primii care au fost gata să ne ajute. Acesta a fost ceea ce ia deblocat și pe alții. Ceea ce a venit de la FMI este bine dar nu suficient.

Ceea ce propune UE, la fel este bine, dar noi peste două săptămâni trebuie să achităm salariile și pensiile, dar noi suntem în criză economică. Eu vreau ca cetățenii să știe, noi nu avem rezerve, și ca și întreaga lume, suntem în criză economică și suportul din partea Federației Ruse chiar era unul necesar,” a menționat președintele Igor Dodon.

Noi detalii despre accidentul de la Căușeni: un mort și zeci de răniți

Un autocar cu 50 de pasageri la bord s-a răsturnat după ce ar fi fost tamponat în plin de un Nissan Qashqai, scrie Studio-L Căușeni. Șoferul mașinii a decedat la fața locului. Accidentul a avut loc în seara zilei de vineri, 26 aprilie, între localitățile Grigorievca și Baccealia din raionul Căușeni.

Autocarul era plin cu colaboratori ai Muzeului Național de Istorie. 25 dintre ei (doi dintre care în stare gravă, o pacientă fiind transferată la Chișinău), printre care și o femeie însărcinată, au ajuns la spitalul raional Căușeni, iar alți 5 pacienți au fost internați în spitalul raional Anenii Noi.

Potrivit sursei citate, șoferul de 48 de ani din Nissan Qashqai ar fi ieșit pe contrasens fără a se asigura și a intrat în autocar. Poliția urmează să stabilească circumstanțele producerii accidentului.

Atac cu rachetă asupra unui spital din Harkov: în blocurile instituției se aflau peste 1000 de oameni

În noaptea de 26 spre 27 aprilie 2024, ocupanții ruși au tras cu o rachetă S-300 asupra teritoriului unde se află mai multe clădiri ale unui spital de psihiatrie din Hrakov. O pacientă de 53 de ani a fost rănită, potrivit presei din Ucraina.

Acest lucru a fost anunțat de președintele Administrației Regionale de Stat din Harkov, Oleg Sinegubov. „La momentul bombardării, în cel mai afectat bloc, erau 60 de pacienți și 5 lucrători medicali. Explozia a deteriorat clădirea de catering, alimentarea cu apă și liniile electrice”, a menționat Sinegubov. Acesta a precizat că o pacientă de 53 de ani a fost rănită și a primit îngrijiri medicale pe loc. Toți ceilalți pacienți au fost repartizați între blocurile spitalului.

Valul de explozie a afectat mai multe clădiri și linii electrice adiacente.

Republica Moldova implementează votul prin corespondență. Care va fi procedura

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament în lectură finală. Documentul reglementează principiile de exercitare a dreptului la vot prin corespondență, procedurile electorale specifice, precum și atribuțiile organelor electorale care vor organiza această metodă alternativă de exercitare a dreptului la vot. Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost supus unui amplu proces de consultări publice la care au participat reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice și ai autorităților publice implicate în procesul electoral. Propunerile parvenite au fost luate în considerație la îmbunătățirea documentului.

Printre amendamentele acceptate figurează includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Astfel, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.

Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

De asemenea, a fost eliminată incertitudinea privind vârsta alegătorilor. Respectiv, își vor exercita dreptul la vot prin corespondență persoanele care, la depunerea solicitării, au împlinit vârsta majoratului. O altă prevedere inclusă în document se referă la asigurarea securității votului. Astfel, plicul cu materiale pentru votare va conține o declarație pe propria răspundere. Alegătorii vor fi obligați să o semneze pentru a confirma exercitarea votului secret. Totodată, alegătorii care nu vor respecta secretul votului vor fi sancționați. Codul Contravențional a fost completat cu un articol care vizează nerespectarea caracterului secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență sau transmiterea buletinului de vot unei persoane terțe.

Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Momente grele pentru Olga Busuioc. Bunica sopranei este internată cu Covid-19
Articolul anterior
Au vrut să impresioneze, dar au dat-o în bară! 12 de fotografii care te vor face să râzi
Articolul următor