Două săptămâni fără nici un caz nou. Ridicarea regimului de carantină în localitatea Carahasani

Astăzi, 27 aprilie, a fost eliminat regimul de carantină în localitatea Carahasani, raionul Ștefan Vodă.

separator

Activitatea posturilor de securitate la intrare și celor mobile în localitatea Carahasani a fost stopată, iar cetățenii pot circula fără restricții, care au fost instituite de Comisia pentru Situații Excepționale pe perioada regimului de carantină pe data de 1 aprilie 2020.

Mesajul ÎPS Vladimir cu ocazia sărbătorilor pascale

ÎPS Vladimir a venit cu un mesaj pentru toți moldovenii care sărbătoresc în această duminică Paștele.

”Această aleasă şi sfântă zi, praznic al praznicelor, unește astăzi cerul cu pământul, oferindu-ne tuturor prilej de bucurie şi veselie duhovnicească „căci, iată, ne-a venit sărbătoarea cea dorită şi mântuitoare, ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, temeiul păcii, pricina împăcării, încetarea războaielor şi călcarea morții” (Sf. Ioan Gură de Aur).

Potrivit este să ne amintim cuvintele Sf. Ap. Pavel: „Unde îți este, moarte, biruința ta? Unde îți este, moarte, boldul tău?” (1 Corinteni 15, 55). Astăzi Domnul Vieții a risipit moartea şi a luminat întunericul, încurajând şi îmbărbătând pe cei care au devenit fii şi fiice ale Învierii, eliberându-i de frică şi de întristare.

În dimineața Învierii, Femeile Mironosițe au primit acest curaj, iar mai apoi, mergând pe cale, şi marea bucurie, transmisă de Însuși Cel înviat din morți.

Hristos-Mântuitorul ne cheamă să devenim „făptură nouă” (2 Corinteni 5, 17), îndemnându-ne să ne împărtășim din darurile Învierii Sale.

De aceea, fraților, în miez de noapte pascală, fiind plini de curaj şi îmbărbătați duhovnicește, să ne adunăm în preajma Sfântului Altar, simbol al Mormântului Celui răstignit şi înviat, pentru „a bea băutură nouă, nu din piatră seacă, făcută cu minuni, ci din izvorul nestricăciunii” (din Canonul Învierii).

Participând la Sfânta Liturghie euharistică, descoperim continuu sensul fundamental al Crucii şi al Învierii, deoarece „prin Cruce a venit bucurie la toată lumea”, iar această stare de bucurie poate fi perpetuată în ființa noastră, dacă suntem nelipsiți de la Cina Domnului. Aici ne umplem de pace şi lumină, de dragoste şi împăcare, pentru că Hristos Care a adus pacea în mijlocul ucenicilor Săi, umple şi inimile noastre cu har şi cu sfințenie.

A înviat Hristos şi toate s-au umplut de lumină. A înviat Domnul şi îngerii cu oamenii să veselesc în Biserica lui Dumnezeu.

Ca fii ai Învierii, suntem fiii Bisericii, care este „trupul lui Hristos” (Efeseni 1, 23). Noi, cei care mărturisim Învierea din morți a Domnului, facem parte din acest trup (1 Corinteni 12, 27) al cărui „cap, adică al Bisericii, este Hristos” (Coloseni 1, 18).

În Biserica „cea sfântă şi fără prihană … fără pată sau intinăciune” (Efeseni 5, 27) sălășluiește Iisus Cel înviat, lucrând mântuirea noastră. Doar aici, în Biserica „Mielului Celui înjunghiat” (Apocalipsa 5, 12), în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Hristos își împlinește dorul de „a mânca Paștele împreună cu noi” (Luca 22, 15).

Drept-slăvitori creștini,

În aceste zile ale Învierii Mântuitorului, inimile şi sufletele noastre să rămână copleșite de îndemnul Mirelui Ceresc: „rămâneți în dragostea Mea” (Ioan 15, 9), iar îndemnul nostru părintesc pentru toți fiii şi fiicele Sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova, cei de acasă şi cei plecați departe de țară, este următorul: „Bucurați-vă pururea în Domnul, frații mei, şi iarăși zic: Bucurați-vă!” (Filipeni 4, 4).

Sărbători pascale binecuvântate, petrecute cu familia şi cu semenii, în pace şi iertare, în liniște şi iubire sfântă!”

Veaceslav Platon a cerut azil în Marea Britanie

Procedura de extrădare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care s-a refugiat în Marea Britanie, după ce a fugit din Republica Moldova, ar mai putea dura. Aceasta este destul de anevoioasă din cauza faptului că Platon a depus o cerere de azil la Londra. 

Declarațiile au fost făcute de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unei emisiuni de la TV8. 

„E o chestie care complică lucrurile pentru că dânsul a aplicat pentru azil politic în Marea Britanie și atunci extrădarea e cu mult mai complicată dacă există o astfel de cerere pendinte”, a subliniat Dragalin. 

Potrivit șefei PA, Republica Moldova ar putea avea o claritate în privința posibilității extrădării lui Veaceslav Platon abia după ce va exista o decizie legată de cererea de azil. 

În context, Veronica Dragalin a spus că cererea Republicii Moldova privind necesitatea extrădării lui Veaceslav Platon conține argumente bune, însă nu le-a putut dezvălui.

Abonați-vă la canalul nou de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață” și activați clopoțelul pentru notificări despre noile investigații, emisiuni despre corupție și dezvăluiri despre scheme ilegale – https://bit.ly/3JkDiPf

Ucraina ar putea ajunge la negocieri cu Rusia. Putin, față în față cu Zelenski?

Ucraina și Rusia ar putea ajunge la negocieri. Acesta nu ar fi posibile mai devreme de anul 2025, susține un oficial al serviciilor secrete ucrainene. Astfel, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski s-ar putea așeza la masa discuțiilor, scrie evz.ro.

Oficialul de rang susține că, la un moment dat, Ucraina va fi nevoita să inițieze discuții cu Rusia. Astfel, cele două state ar putea pune capăt conflictului.

Până în prezent, Zelenski a respins orice inițiativă de dialog cu Kremlinul. Mai mult, în anul 2022, acesta a semnat un decret care declara „imposibilă” orice negociere atât timp cât Vladimir Putin este la putere.

Generalul Vadim Skibiţki este de părere că negocierile trebuie să aibă loc în următorul an.

„Astfel de războaie se pot încheia doar prin tratate.”

Cu o poziție importantă în cadrul Direcţiei de informaţii a armatei ucrainene (GUR), acesta a declarat discuţiile dintre Putin și Zelenski ar putea avea loc în a doua jumătate a anului 2025.

„Generalul Skibiţki spune că nu vede cum ar putea Ucraina să câştige războiul doar pe câmpul de luptă. Chiar dacă ar fi capabilă să împingă forţele ruseşti înapoi la graniţele sale – o perspectivă din ce în ce mai îndepărtată – acest lucru nu ar pune capăt războiului. ”, conform The Economist.

În prezent, ambele puteri luptă pentru obținerea unei poziții favorabile. Cu toate acestea, se presupune că negocierile serioase nu vor începe până cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2025. Volodimir Zelenski și alți oficiali au afirmat că Rusia nu va fi invitată la summitul pentru pace din Elveția, organizat din luna iunie.

„Scopul summitului din iunie este de a reuni ţările care împărtăşesc abordări şi principii pe care se pot baza pentru acţiuni ulterioare. Abia apoi comunicarea cu Rusia ar putea fi posibilă, iar Rusia ar putea participa la negocieri. Pentru că, aveţi dreptate, în final, nu este posibil să se pună capăt războiului fără ambele părţi.”, a spus ministrul ucrainean de externe.

Covid-19 a ajuns la Institutului Mamei și Copilului. 4 lucrători medicali, depistați pozitiv
Articolul anterior
Andra, mesaj pentru instrumentistul Vasile Advahov: ,,La mulți ani, prieten drag și talentat!”
Articolul următor