Cercetători din Italia: Epidemia va mai dura un an și va face 70.000 de victime

O analiză efectuată de mai multe universităţi italiene şi publicată de revista Nature Medicine, spune că în Italia, epidemia se află în plină desfășurare și va dura încă cel puțin un an.

separator

Giulia Giordano, de la Universitatea din Trento:

„O relaxare fără reguli va duce la o creștere continuă a infecțiilor. Prin efectuarea de teste-tampon și urmărirea contactelor, am putea compensa sfârșitul perioadei de lockdown. Iar rata de replicare ar rămâne similară cu cea actuală”, potrivit La Repubblica, citat de rador.ro.

Epidemia se află în plină desfășurare, iar la sfârșitul anului, numărul victimelor ar ajunge la 70.000. E ceea ce s-ar putea întâmpla în Italia în faza a doua. Curbele nu au fost proiectate doar de Comitetul Tehnico Ştiinţific, care orientează alegerile guvernului și care prevede că, în cazul în care atenţia nu va fi la cote maxime, în jurul datei de 8 iunie s-ar putea verifica un nou vârf de contagieri.

De această dată, concluziile provin dintr-o cercetare universitară, la care colaborează ingineri de la universitățile Trento, Udine și de la Institutul Politehnic din Milano, împreună cu medicii spitalului San Matteo din Pavia, inclusiv Raffaele Bruno, specialistul în boli infecțioase care l-a tratat pe „pacientul unu”, Mattia, în vârstă de 38 de ani. Studiul, plin de curbe și scenarii, este publicat în revista Nature Medicine.

Giulia Giordano, inginer al Universității din Trento, este primul autor.

„Am proiectat cel puțin trei ipoteze diferite. Menținând măsuri restrictive drastice, epidemia s-ar putea încheia în una, sau două luni. Trecând la faza a doua fără tampoane și fără controlul contactelor, am putea ajunge la 70.000 de victime, numărul contagierilor ar rămâne susținut, la sfârșitul anului, epidemia ar continua să fie în curs de desfășurare, iar în 2021, vom avea alţi morţi. Relaxând măsurile restrictive, dar păstrând atenția extrem de ridicată asupra noilor focare, prin teste efectuate rapid și pe scară largă, epidemia ar rămâne mai mult sau mai puțin la nivelul actual de contracție, cu o rată de replicare de 0,77, puțin mai mare decât astăzi și s-ar încheia până la sfârşitul anului, cu un număr total de victime între 30 și 35,000”.

„Am combinat diferite specialităţi: medicină, matematică și inginerie. Eu mă ocup mai ales de sistemele de control. Specialitatea mea este să iau date și să le formez în cadrul modelelor. Având în vedere însă că e vorba de un virus nou, medicii de la San Matteo ne-au ajutat să-i depistăm caracteristicile. Pornind de la numărul de contagieri din prima lună, am creat un model care este capabil să reproducă datele și chiar să anticipeze tendința epidemiei în viitor. Prin schimbarea unor parametri, cum ar fi rigiditatea distanțării sociale, reuşim să vedem cum vor reacționa curbele”.

– Cu toate acestea, ne-am spus deseori că numărul cazurilor de pozitivitate detectate cu ajutorul testelor nu corespunde celui real.

„Am luat în calcul și asimptomaticii care nu sunt testaţi. Nimeni nu cunoaşte cu exactitate care este numărul lor, însă ne-am bazat pe recensământul întregii populații făcute la Vo ‘. Calculăm că cei nediagnosticați sunt în procent de 30 și 40% din totalul de contagiaţi. Se pare că vârful, în rândul pacienților diagnosticați, ar fi fost atins în Italia între 15 și 20 aprilie, când s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri pozitive, inclusiv cele nediagnosticate. Estimăm că, în cel mai rău caz, curba va continua să crească și ceea ce numim astăzi vârf, va fi în curând depășit de o nouă creștere a numărului persoanelor contagiate”.

– În studiu se vorbește despre „monitorizarea agresivă”. Care sunt exact măsurile de control ale epidemiei care ar evita cel mai grav scenariu?

„Toate măsurile care ne permit să identificăm din timp persoanele pozitive pentru a rupe lanțurile de infecție, precum și respectarea strictă a regulilor de igienă și de distanțare dintre oameni. Nu facem distincție între aplicații sau alte metode. Însă avem încredere în faptul că principalul instrument va rămâne testul tampon, care urmează să fie făcut cât mai curând posibil tuturor suspecților infectați și contactelor lor.

– Care este mesajul transmis de studiul vostru?

„Din studiul nostru reiese că doar monitorizarea agresivă ne va permite să relaxăm măsurile restrictive fără consecințe grave”. (La Repubblica)

Caz șocant la Bălți: O femeie încerca să se arunce în fața mașinilor. A fost dusă la Spitalul de Psihiatrie

O femeie din Bălți, care avea un comportament agresiv, încerca să se arunce în fața automobilelor din trafic. Carabinierii au intervenit pentru a preveni un eventual accident sau traumatism, realitatea.md.

Totodată, a fost solicitată și o ambulanță.

„La scurt timp, femeia a fost preluată și transportată la Spitalul de Psihiatrie Bălți, pentru a primi îngrijiri medicale, iar ulterior s-a stabilit că aceasta era la evidența psihiatrului”, mai transmite carabineirii.

Noii miniștri au fost învestiți

Vladimir Bolea, Daniela Misail-Nichitin și Ludmila Catlabuga au depus jurământul, în cadrul unei ceremonii organizate la Președinție. Astfel, noul ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, noua ministră a agriculturii și industriei alimentare și noua ministră a afacerilor interne sunt de astăzi oficial în funcții, transmite IPN.

Președinta Maia Sandu a declarat că în domeniul afacerilor interne prioritățile sunt clare. Prima ține de accelerarea procesului de negociere cu Uniunea Europeană, iar a doua ține de creșterea capacității instituțiilor din subordine și îmbunătățirea cooperării acestor instituții, astfel încât cetățenii să fie și să se simtă în siguranță.

Șefa statului i-a urat bun venit în echipa guvernamentală noii ministre a agriculturii. Potrivit Maia Sandu, Ludmila Catlabuga a reușit să demonstreze profesionism și curaj într-un domeniu complicat, iar acum va trebui să conducă un domeniu cu multe probleme.

Lui Vladimir Bolea, președinta Maia Sandu i-a mulțumit pentru transformările pe care le-a făcut în agricultură, precizând că acum el preia un domeniu amplu, cu multe responsabilități și cu impact major asupra majorității cetățenilor. „Programele și proiectele de care este responsabil ministerul pe care îl veți conduce, contribuie în modul cel mai direct la creșterea nivelului de viață al omului. De aceea și viteza cu care ne mișcăm, și calitatea acțiunilor sunt foarte importante”, a precizat Maia Sandu la ceremonia de depunere a jurământului.

La rândul său, premierul Dorin Recean i-a spus Daniellei Misail-Nichitin că „poliția Republicii Moldova a demonstrat deja performanță în lupta împotriva corupției electorale, precum și o capacitate în creștere de a asigura ordinea publică. Vrem ca aceeași performanță vizibilă și în folosul oamenilor să fie în celelalte subdiviziuni ale MAI”. Dorin Recean i-a urat bun venit în cabinetul de miniștri și Ludmilei Catlabuga: „Am încredere că, așa cum ați construit agricultură cu valoare adăugată înaltă pentru familia dumneavoastră, veți reuși să multiplicăm această experiență la nivel de țară”. Premierul i-a mulțumit lui Vladimir Bolea pentru că a transformat un sector și l-a îndemnat să se apuce de altul. „Sectorul construcției trebuie revitalizat pentru că este un contribuitor și un motor al creșterii economice”, a menționat Dorin Recean.

Vicepremierul Vladimir Bolea, care până acum a exercitat funcția de ministru al agriculturii și industriei alimentare, a preluat portofoliul de ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, după demisia recentă a lui Andrei Spînu. Ludmila Catlabuga, care este femeie de afaceri, preia șefia Ministerului Agriculturii. Daniella Misail-Nichitin îl înlocuiește pe Adrian Efros, care și-a prezentat, luni seara, demisia din funcția de ministru de interne.

Doi vânători din Capitală, prinși în flagrant cu o căprioară împușcată

În adresa Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului a parvenit informația de la un inspector voluntar de mediu cu privire la comiterea acțiunilor de braconaj în fondul cinegetic din extravilanul comunei Gangura, raionul Ialoveni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Imediat deplasându-se la fața locului, în comun cu specialistul domeniul studiului vânatului al subdiviziunii teritoriale Ialoveni, inspectorii de mediu au constatat faptul dobândirii ilegale, prin împușcare din arma de vânătoare, a unui exemplar mascul, din specia căprior (lat. capreolus capreolus), comis de către doi locuitori ai capitalei, membri ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova.

La locul faptei au intervenit și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Ialoveni, care au ridicat două arme de vânătoare, muniție, două binocluri, permisele de armă, carnetele de vânător, cartușe percutate și un automobil utilizat pentru gonirea animalului. Cadavrul căpriorului a fost predat specialiștilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru examinare.

Potrivit Anexei nr. 6 din Legea regnului animal nr. 439/1995, taxa de despăgubire pentru vânarea ilegală a unui căprior este de 12.500 lei.

Pe numele suspecților a fost deschis un dosar penal pentru braconaj, conform art. 233 din Codul Penal. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă amenzi între 27.500 și 42.500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității între 180 și 240 de ore sau închisoare de până la trei ani.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului reiterează importanța respectării legislației de mediu și avertizează că faptele de braconaj vor fi pedepsite conform legii.

Turiştii care vor să viziteze Europa vor trebui să demonstreze că nu sunt bolnavi de Covid-19
Articolul anterior
O femeie de 101 ani, care a supraviețuit cancerului, s-a vindecat și de Covid-19
Articolul următor