,,Nu anulați, ci reprogramați!”. Acesta este îndemnul agențiilor de turism pentru cei care au plătit avansuri și nu au reușit să meargă în vacanță din cauza pandemiei!

Turismul este cea mai afectată ramură a economiei mondiale în această perioada. Datorită închiderii granițelor și măsurilor de carantină, domeniul a stat pe loc începând cu luna martie, mai mult încă nu este clar când se va da startul sezonului estival.

separator

Situația este critică practic în toate statele din Uniunea Europeană și statele vecine, atât pentru statele care primesc turiști, cât și pentru statele cu turism emitent.

Domeniul turismului este afectat și în Republica Moldova, unde reprezentanții agențiilor de turism s-au pomenit în impas. Cei care au plătit avansul pentru vacanțe din perioada imediat următoare au ajuns în imposibilitate de a călători și își vor banii înapoi.

Anna Colta, Președintele Asociației Agențiilor de Turism din Moldova vine cu următoarele clarificări:

,,Noi trebuie să explicăm consumatorului că, de fapt, banii nu sunt la agenții economici din Republica Moldova ci sunt peste hotare, tranferați furnizorilor de servicii turistice (unități de cazare, transportatori, etc), iar guvernele acestor state pentru a nu permite intrarea în insolvență masivă a acestora, în eventualitatea unei cereri masive de returnări, au aprobat proiecte de lege prin care da dreptul hotelelor și touropertorilor să emite un vaucer valoric echivalent sumei achitate de turist și care sunt garantate de stat. Un astfel de exemplu este Grecia sau Bulgaria.

Reprezentanții din domeniu turistic ne asigură – deși suma nu poate fi întoarsă, banii nu se pierd! Oamenii îi pot folosi când vor decide să călătorească din nou.

Soluția optimală este de a reprograma vacanțele pentru o perioadă mai târzie sau chiar pentru anul 2021. Dacă clientul nu cunoaște când are concediul, poate să înghețe această suma și să o folosească pentru o vacanță planificată mai târziu”.

Ion Alexa, Directorul unei agenții de turism:

,,Noi ținem la turiștii noștri. La moment, hotelele din Grecia se pregătesc să se deshida de la 1 iunie. Hotelele doresc să primească turiști anul asta. Oamenii au început a face programări din octombrie 2019. Chiar dacă nu va fi posibil să plece acum, se fac programări absolut gratuit pentru perioadele următoare.”

Potrivit unui proiect de lege, agențiile de turism sunt obligate să întoarcă banii timp de 14 zile din momentul depunerii unei cereri, iar Agenția pentru Protecția Consumatorului a reiterat recent că pandemia nu este un motiv că banii să nu fie plătiți. Cei care activează în această ramură cer să fie măcar modificat termenul.

Anna Colta, Președintele Asociației Agențiilor de Turism din Moldova:

,,Noi cerem să fie instalat un moratoriu sau să vină cu un proiect de lege. Așa noi vom obține timpul necesar pentru a reîmbursa banii. Noi nu fugim de responsabilitate. Noi dorim să avem un termen mai mare decât este prevăzut în codul civil. Noi purtăm răspundere pentru aceste sume, importantă este să ne dea răgaz.”

În Republica Moldova sunt circa 500 de agenții de turism, iar pentru acest sezon și-au făcut rezervări aproximativ 25 de mii de persoane.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Doi copii sunt crescuți doar de bunica lor, în condiții greu de imaginat! Cum îi poți ajuta
Articolul anterior
Substanțele dăunătoare din măștile de protecție
Articolul următor