Aveți senzație de durere, greutate și amorțire în picioare?

Te confrunți cu senzația de durere, greutate și amorțire în picioare? Acestea, dar și alte semne precum ,,vene în pânză de păianjen”, vase dilatate sau varice însoțite de schimbarea culorii pielii la nivelul gleznelor, ne sugerează o afecțiune venoasă superficială.

separator

Afecțiunea venoasă superficială poate afecta bărbații și femeile de toate vârstele și nivelurile de activitate fizică. Mulți oameni au vene varicoase vizibile, pe când alții nu au semne vizibile ale bolii. Problemele legate de insuficiența vasculară sunt adesea o consecință a factorului genetic, dar și a obiceiurilor nesănătoase, stilului sedentar de viață.

Cei mai importanți factori de risc sunt:

            • Modul nesănătos de viață (fumatul, obezitatea, lipsa exercițiilor fizice)

            • Istoricul familial de boală venoasă superficială

            • Sarcina

            • Leziuni ale picioarelor din cauza traumatismelor, intervențiilor chirurgicale sau cheagurilor de sânge anterioare

            • Perioadele îndelungate de stat în picioare sau pe scaun fără mișcare, ce pot cauza o presiune mare în venele picioarelor.

Insuficiența vasculară venoasă este o stare întâlnită foarte frecvent și, dacă nu este oprită, poate conduce la apariția venelor varicoase.

Cum poate fi recunoscută insuficiența venoasă?

Picioarele umflate pot fi primul semn al bolii venoase, chiar înainte ca venele varicoase sau alte semne vizibile să apară. Usturimea, furnicăturile și mâncărimea picioarelor pot indica debutul insuficienței venoase superficiale sau existența afecțiunii venoase. Dacă aveți picioare umflate în fiecare seară, indiferent de activitatea pe care ați avut-o în ziua respectivă sau dacă aveți gleznele umflate după o călătorie lungă, este posibil ca venele dumneavoastră să fie deja afectate și este timpul să acționați.

Ce poți face pentru a preveni insuficiența venoasă?

Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți circulația sangvină la nivelul picioarelor. În plus, puteți reduce simptomele și riscul apariției unor complicații. Cu cât începeți mai repede, e cu atât mai bine.

Cel mai important, se recomandă un mod de viață sănătos, care include exerciții fizice, renunțarea la alcool și fumat, precum și o dietă echilibrată. Gimnastica venoasă obișnuită poate, de asemenea, contracara dezvoltarea și progresarea insuficienței venoase superficiale.

În plus, în timpul călătoriilor lungi cu mașina, cu trenul sau cu avionul, picioarele dumneavoastră se confruntă cu dificultăți când stau pentru o perioadă lungă de timp în spații înguste. Acest lucru poate cauza dereglări de flux sangvin venos. Cu cât această condiție persistă mai mult, cu atât mai mare este riscul unei tromboze venoase care apare în sistemul venelor inferioare ale picioarelor. Persoanele care se confruntă deja cu venele în pânză de păianjen, vene varicoase sau se plâng în mod regulat de picioare grele după o perioadă îndelungată de călătorie sau șezut sunt în mod special predestinate acestei probleme.

Dacă aveți deseori dureri, greutate sau umflături la nivelul picioarelor, consultați medicul dumneavoastră.

Lioton 1000® Gel reduce efecient simptomele afecțiunilor venoase superficiale, cum ar fi:

         • Senzația de greutate în picioare

         • Senzația de durere în picioare

         • Roșeață și umflarea picioarelor

Heparina – componentul principal al Lioton 1000® Gel acționează în mai multe moduri. Acționând asupra mediatorilor pro-inflamatori, poate atenua simptomele cum ar fi iritația și durerea. În plus, heparina ajută la reducerea extravazării sângelui din venele inflamate, ceea ce poate reduce edemul. De asemenea, reduce coagularea, ajută la îmbunătățirea circulației.

Utilizați Lioton1000® Gel tot anul împrejur, în special dacă suferiți de afecțiuni venoase superficiale în timpul anului, simptomele se intensifică, în general, în perioadele mai calde ale anului.

Începeți să folosiți Lioton 1000®. Datorită concentrației înalte de heparină, aceasta pătrunde prin piele, unde prin mecanismul triplu de acțiune al heparinei contribuie la reducerea eficientă a simptomelor de picioare grele, umflate, dureroase, hematoamelor și venelor dilatate, edemelor și crampelor nocturne din cauza afecțiunilor venoase superficiale..

Formula de gel a Lioton 1000® aduce o senzație răcoritoare imediată și este ușor și plăcut de utilizat. Lioton 1000® Gel conține uleiuri de levănțică și neroli, care dăruiesc o aromă plăcută și proaspătă.

Lioton 1000® Gel este un gel non-uleios, care nu lasă urme, pentru a putea fi utilizat în mod confortabil. Lioton 1000® Gel se absoarbe ușor de pe suprafața pielii și ameliorează simptomele (picioare obosite, umflate, grele). Puteți să îl aplicați în orice moment al zilei, în conformitate cu schema de dozare indicată în prospect:

Lioton 1000® gel este indicat pentru tratamentul afecţiunilor venelor superficiale. Traume, contuzii, infiltrate şi edeme localizate, hematoame subcutanate.

Un mod sănătos de viață și utilizarea regulată a Lioton 1000® gel vă ajută să reduceți simptomele venelor varicoase, pentru a putea rămâne în picioare și a continua să duceți un mod de viață activ.

Pentru mai multe informații accesati www.lioton.md

Acesta este un medicament. Medicamentul se eliberează fără prescripție medicală.  Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Numărul de înregistrare: Lioton® 30g 22987 din 10.10.2016,  Lioton® 50g 22988 din 10.10.2016. Codul materialului: MD_LIO_06_2020_v02_web article.  Material elaborat: 13.04.2020.

Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85,  Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84;

  www.berlin-chemie.md

Când vânătăile de pe corp pot fi, de fapt, cancer

Vânătăile sunt adesea un semn că a existat o leziune a vaselor de sânge. Sângele se scurge din vasul rănit și apare ca o pată întunecată sub piele. Dr. Eunice Wang, hematolog și șef al Serviciului de leucemie și hematologie benignă de la Roswell Park Comprehensive Cancer explică și faptul că o vânătaie este roșiatică dacă este spart un vas care transporta oxigen și albăstruie când este spartă o vena care transportă dioxid de carbon, scrie clicksanatate.ro.

Uneori, însă, o vânătaie nu trebuie ignorată. Cancerele precum leucemiile, limfoamele, mielomul și cancerul de ficat pot provoca vânătăi ușoare. În cazul leucemiei, vânătăile apar deoarece numărul de trombocite este scăzut. Trombocitele, produse de măduva osoasă, îndeplinesc funcția foarte importantă de coagulare a sângelui atunci când vasele de sânge sunt rănite. Când celulele leucemice (care provin și din măduva osoasă) încep să îndepărteze celulele sănătoase, inclusiv trombocitele, ești predispus la vânătăi cu ușurință, deoarece corpul nu are suficiente trombocite pentru a-și face treaba de a astupa vasele de sânge rănite.

Chiar dacă ar putea fi dificil să diferențiezi vânătăile normale de vânătăile legate de leucemie, există alte câteva semne de avertizare la care trebuie să fii atent.

Semn de avertizare pentru leucemie?

Echimozele sunt destul de frecvente în cazul leucemiei. Vânătăile ar putea părea mult mai închise (aproape violet) și forma lor poate fi, de asemenea, neregulată. Este posibil să găsești vânătăi în zone în care în mod normal nu ai avea vânătăi; exemplele includ capul, fața, coapsele, spatele, mâinile, fesele, urechile și pieptul. Vânătaia ar nu va dispărea și nu va deveni mai mare. De asemenea, semnele se înmulțesc. Apariția mai multor vânătăi fără nicio explicație, este un motiv de îngrijorare.

Uneori, este posibil să te confrunți cu afecțiuni precum peteșie (hematom punctiform mic cu un diametru mai mic de 3 mm) sau purpură (o vânătaie cu diametrul de aproximativ 1 cm, în general de formă rotunda).

 Ambele sunt cauzate, din nou, de trombocite insuficiente în sistemul dumneavoastră. Peteșiile ar arăta ca niște pistrui roșii mici, împreună cu urme mici. Se întâmplă ca urmare a deteriorării capilarelor (vasele de sânge foarte mici) și se poate manifesta în locuri precum brațele, picioarele, stomacul, în interiorul gurii și chiar în jurul ochilor. Purpura apare ca pete roșii-violet sub piele. Este important să rețineți, aici, totuși, că ambele afecțiuni nu sunt doar rezultatul cancerului. Ele pot fi cauzate de infecții, deficiențe de vitamine și, de asemenea, anumite medicamente.

Dacă întâmpini în mod constant probleme în a lega o nouă vânătaie, probabil că cel mai bine este verifici situația. Cu cancere precum leucemia, ești predispus la sângerare excesivă sau neobișnuită și piele palidă. Sângerările nazale, sângerarea gingiilor și menstruațiile abundente sunt, de asemenea, semne de avertizare. Alte simptome includ febră și frisoane, scădere în greutate inexplicabilă, transpirație excesivă, oboseală, dureri osoase, ganglioni limfatici umflați și infecții.

Semn de limfom?

Limfomul, un cancer al limfocitelor care se găsește în general în ganglionii limfatici, poate fi clasificat în două tipuri principale: limfom Hodgkin și limfom non-Hodgkin.

La fel ca în cazul leucemiei, răspândirea celulelor limfomului în măduva osoasă alunga celulele sanguine sănătoase, cum ar fi trombocitele, ceea ce duce la niveluri insuficiente de trombocite în organism. După cum știm deja, trombocitele scăzute înseamnă că sângele tău nu este capabil să se coaguleze așa cum ar trebui, ducând la vânătăi inexplicabile și sângerări neobișnuite.

Alte semne de avertizare ale acestui tip de cancer includ oboseală, ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului, axilelor sau în zona inghinală (de obicei nedureroasă), febră, transpirații nocturne, mâncărimi ale pielii și scădere în greutate pe care nu le puteți explica.

În cazul limfomului non-Hodgkin, este posibil să ai dureri osoase, în special la nivelul picioarelor, coastelor, coloanei vertebrale sau pelvisului. Dacă observi, vei vedea asemănări în ceea ce privește modul în care se manifestă leucemia și limfomul.

Poate fi mielom

Cancerul care afectează celulele albe din sânge, care produc anticorpi pentru a ne proteja de infecție, celule plasmatice, este cunoscut sub numele de „mielom” sau „mielom multiplu”.

Atunci când măduva osoasă produce un număr mare de celule de mielom, eliminând celule roșii, trombocite și alte globule albe sănătoase din sânge, corpul tău, din nou, este predispus la sângerări și vânătăi excesive.

Este posibil ca mielomul să nu provoace simptome în stadiile sale incipiente, dar asta nu înseamnă că nu puteți fi cu ochii pe semne de avertizare. Dureri osoase legate de spate, șold sau coaste; oase fracturate sau slabe; anemie; infecții frecvente; hipercalcemie (niveluri neobișnuit de ridicate de calciu în organism); hipervâscozitate (sânge gros); probleme legate de rinichi, pierderea poftei de mâncare; pierdere în greutate; gleznele, picioarele și mâinile umflate; oboseală; piele iritata; și dificultăți de respirație sunt câteva alte simptome ale acestui cancer.

Cancerul de ficat

Atât cancerul hepatic primar, cât și cel metastatic pot provoca vânătăi. Cancerul hepatic primar este atunci când boala se formează în țesuturile hepatice. În cazul cancerului hepatic metastatic, celulele canceroase își au originea în altă parte și își croiesc drum (prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic) către unul dintre cele mai mari organe din corpul tău, ficatul.

Vânătăile asociate cu cancerul de ficat sunt ușor diferite prin faptul că sunt nodulare, cunoscute altfel sub denumirea de „hematoame”. Pe lângă trombocite, corpul tău are nevoie și de ceva numit „proteine ​​de coagulare” (produse în ficat) pentru a preveni scurgerea vaselor de sânge lezate. Când ficatul este afectat de cancer hepatic primar sau metastatic, există niveluri insuficiente de proteine ​​de coagulare în organism. Acesta este ceea ce contribuie la vânătăi și sângerări excesive sau ușoare în acest tip special de cancer.

Există și alte semne de avertizare din ficat cenu trebuie ignorate, cum ar fi scăderea inexplicabilă în greutate, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale în partea dreaptă sus sau dureri de omoplat drept, stomac umflat, senzație de sațietate după masă, un nodul dur sub coaste, senzație de oboseală, greață, vărsături, îngălbenirea pielii (icter), mâncărimi ale pielii și urină închisă la culoare.

Înțelegerea semnelor de avertizare care vin cu toate aceste tipuri de cancer și urmărirea vânătăilor este un prim pas. Este important de reținut faptul că această maladie, cancerul, nu este singura cauză a vânătăilor inexplicabile.

Utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi diluanți ai sângelui, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), steroizi și chiar unele suplimente și afecțiuni precum hemofilia A, hemofilia B, boala Von Willebrand, ciroza hepatică, sindromul Cushing și deficiențele de vitamine pot fi și ele vinovate.

Avertisment! Numărul bolnavilor de cancer s-ar putea dubla curând

Tot mai multe cazuri de cancer. Potrivit chirurgului clujean Patriciu Achimaș Cadariu, este esențial să ne pregătim încă de acum pentru o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri, pe fondul îmbătrânirii populației și a unui stil de viață nesănătos, accentuat de o monitorizare deficitară a pacienților din grupurile de risc. Declarațiile au fost prezentate de Actual de Cluj, scrie doctorulzilei.ro.

Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu este specializat în obstetrică-ginecologie și a deținut funcția de ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș. Este conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și doctor în științe medicale.

„Evit să fac previziuni alarmiste, dar este posibil ca volumul de pacienți, în special în domeniul cancerului, să crească cel puțin dublu în viitor. Referitor la afecțiunile cardiovasculare, nu fiind expert în acest domeniu, cred că ar fi indicat să consultăm opinia colegilor, dar cu siguranță ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de pacienți”, a subliniat deputatul clujean, potrivit G4media.ro. 

El consideră că, pe lângă implementarea unor strategii coerente, este necesară construirea de noi spitale, îmbunătățirea pregătirii personalului medical și, mai ales, promovarea educației sanitare.

Medicul a precizat că un aspect fundamental este educația. Pentru a preveni problemele majore de sănătate, este esențial să învățăm că este necesar să ne prezentăm regulat la medic. În unele țări, cei care nu se prezintă riscă să nu beneficieze de decontarea unor tratamente. De asemenea, ar fi benefic să învățăm despre efectele nocive ale fumatului, despre faptul căm nu este recomandat decât în cantități moderate – totuși, etanolul în sine este un agent toxic, și despre importanța activității fizice, precum și despre menținerea unui indice de masă corporală sănătos.

În loc să adoptăm o alimentație echilibrată, bazată pe consumul de fructe și legume, este tentant să îi oferim copilului un pumn de ciocolată să o ia cu el la școală și să scăpăm de grija mesei sale. În loc să ne dedicăm timpul copilului pentru activități în aer liber sau pentru practicarea unui sport, nu este mai simplu să ne lăsăm copilul în fața televizorului sau să petrecem timp inactiv pe canapea?

Acestea sunt aspecte care țin, în cele din urmă, de bun simț. Da, viața modernă s-a schimbat radical într-un timp foarte scurt, iar din perspectivă antropologică, suntem aproape de momentul în care pentru a ne hrăni, oamenii alergau kilometri întregi în fiecare zi și consumau cantități reduse de alimente. Această schimbare s-a produs cu rapiditate.

Guvernul a aprobat acțiunile necesare pentru reducerea mortalității prin cancer și susținerea pacienților diagnosticați cu această boală cruntă

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Planul stabilește acțiuni concrete în vederea depistării precoce și controlul cancerului, precum și accesul la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă a pacienților cu maladii oncologice.

În ultimele decenii se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în lume, inclusiv în Republica Moldova. Anual sunt înregistrate circa 10.000 cazuri de tumori maligne la nivel național, acestea ocupând locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile.

Maladiile oncologice au rate de vindecare ridicate atunci când sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici internaționale.

Astfel, documentul de politici urmărește reducerea mortalității prin cancer cu 7% la nivel național până în anul 2025, prin modernizarea și fortificarea serviciilor de diagnosticare a pacienților cu maladii oncologice, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esențiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienții oncologici.

Nicoleta Cotorobai: ,,Lucrurile frumoase din viața mea s-au întâmplat atunci când m-am așteptat mai puțin. Fără muzică nu aș exista”
Articolul anterior
Franța deschide granițele doar pentru cetățenii statelor din spaţiul Schengen
Articolul următor