Orașul Glodeni a fost scos astăzi din regimul de carantină

Astăzi 11 mai, conform Dispoziției Comisiei pentru situații excepționale, regimul de carantină din orașul Glodeni a fost ridicat.

separator
Măsurile de sistare a regimului special au fost coordonate de conducerea MAI, reprezentată de secretarul de stat Gheorghe Bălan. Oficialul a mulțumit forțele antrenate pentru activitate, dar și pentru siguranța oferită oamenilor din localitate. Totodată secretarul de stat al MAI a îndrumat autoritățile să vegheze în continuare respectarea tuturor cerințelor necesare pentru evitarea infectării persoanelor cu Covid- 19, dar și pentru prevenirea riscurilor.

În perioada regimului de carantină pentru menținerea siguranței cetățenilor au activat 47 de persoane cu 12 unități de tehnică. Acțiunile au fost organizate de angajați din cadrul MAI și reprezentanții Ministerului Apărării. Regimul de carantină în orașul Glodeni a fost introdus pe 14 aprilie 2020, iar începând cu 11 mai ora 00:00 acesta a fost sistat. 

Nenorocire la Tohatin! Un copil de 14 ani, lovit de o mașină în timp ce traversa strada pe zebră

Un băiat de 14 ani a fost lovit pe trecerea de pietoni, în apropiere de localitatea Tohatin din municipiul Chișinău.

Imaginile au fost expediate pe un canal de telegram.

Deocamdată nu se cunoaște în ce stare este copilul, iar poliția nu a venit cu detalii.

Tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte: finii pleacă în vizită la nași!

În cea de-a doua zi de Paşte se respectă alte tradiţii şi obiceiuri păstrate din timpuri străvechi.

În această zi se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi.

Potrivit tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle se ciocnesc „cap cu dos”.

Un alt obicei presupune stropitul cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus.

Aşadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar marţea fetele îi udau pe feciori.

Obiceiul se păstrează şi astăzi, iar tradiţia de a stropi cu parfum rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşte este o reminiscenţă târzie a acestei datini.

sursa

Leul moldovenesc se întărește

Leul moldovenesc a înregistrat o consolidare în fața dolarului american și euro, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei pentru începutul acestei săptămâni, scrie unimedia.md.

În comparație cu sfârșitul săptămânii trecute, leul s-a apreciat față de ambele valute majore, menținându-și valoarea fără o schimbare nominală în termeni de lei sau bani. Euro se tranzacționează astăzi la valoarea de 18.9424 lei moldovenești, fără a înregistra o diferență față de valoarea de la sfârșitul săptămânii trecute. Dinamica euro a fost una descrescătoare în ultimele două zile, indicând o întărire a leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană.

Dolarul american este cotat astăzi la 17.6973 lei moldovenești, stabil față de valoarea de la sfârșitul săptămânii anterioare. Acesta a urmat o traiectorie similară cu cea a euro, marcând o tendință descrescătoare în ultimele două zile, ceea ce sugerează o consolidare a leului moldovenesc și în raport cu dolarul.

Leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusă se tranzacționează astăzi la valorile de 3.8068, 0.4477, respectiv 0.1927 lei moldovenești. Toate cele trei valute au prezentat o dinamică descrescătoare în ultimele două zile, indicând o tendință generală de întărire a leului moldovenesc în raport cu aceste monede. Fără a înregistra o schimbare nominală în termeni de lei sau bani, leul moldovenesc și-a menținut poziția consolidată față de monedele vecinilor săi regionali.

Video! Mândrie mare! Fiul Allei Pugacheva a moștenit talentul artistei
Articolul anterior
Caz cutremurător la Sângerei. Un nou născut a murit în timp ce bunica îi făcea masaj
Articolul următor