Ultima oră! Se introduce Starea de urgență de sănătate publică până la 30 iunie 2020. Restricții care rămân în vigoare

În seara zilei de 15 mai 2020 a avut loc Ședința Comisiei Situații Excepționale, în comun cu Ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, privind gestionarea epidemiei Covid-19 în Republica Moldova. Astfel, începând de sâmbătă, 16 mai, unele măsuri restrictive vor fi eliminate, în timp ce altele se mențin în continuare, iar nerespectarea acestora va fi sancționată conform legii.

separator

În perioada 16 iunie – 30 iunie, în Moldova va fi menținută starea Cod roșu în sănătate publică.

Se menține respectarea distanței sociale de 1,5-2 metri !

Purtarea măștilor devine obligatorie în toata țara, în spațiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței sociale. Masca de protecție trebuie să acopere nasul și gura.

Se interzic adunările în grupuri mai mari de 50 de persoane.

Până pe data de 1 iunie, rămâne restricționată ieșirea din casă a persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani și a tuturor persoanelor care suferă de boli cronice.

Terenurile de joacă, terenurile sportive rămân închise până la data de 31 mai.

Activitatea piețelor din Chișinău și Bălți rămâne a fi sistată până pe 30 iunie, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Restaurantele și cafenelele rămân închise până la 31 mai.

De mâine, poate fi reluată activitatea cabinetelor stomatologice, cu păstrarea tuturor măsurilor de protecție.

Tot de mâine, 16 mai, se deschid frizeriile, însă doar pentru servicii de frizură.

Vom reveni cu detalii după publicarea oficială a Dispoziției.

ChatGPT, nivel record de utilizare. Ce funcție a atras un milion de utilizatori

Utilizarea ChatGPT a atins un nivel record. Funcția de generare de imagini a dus săptămâna trecută la o creştere record a numărului de utilizatori ai chatbotului ChatGPT, dezvoltat de OpenAI. Serverele au fost nevoite să limiteze accesului la funcție, scrie evz.ro.

Utilizarea ChatGPT a atins un nivel record

Noua funcţie a permis utilizatorilor să creeze imagini inspirate din stilul desenelor realizate de celebrul studio japonez de animaţie Studio Ghibli, cunoscut pentru filme precum ”Spirited Away” şi ”My Neighbor Totoro”. Numărul mediu de utilizatori activi săptămânal a depăşit pentru prima dată în acest an pragul de 150 de milioane.

„Am adăugat un milion de utilizatori doar în ultima oră”, a scris CEO-ul OpenAI, Sam Altman, pe platforma X.

Noua funcție are un succes formidabil

Aplicaţia ChatGPT a înregistrat săptămâna trecută maxime istorice la capitolele utilizatori activi, venituri din abonamente şi descărcări. Lansarea actualizărilor modelului GPT-4o, care include funcţii avansate de generare a imaginilor, a fost foarte importantă.

Descărcările globale ale aplicaţiei şi numărul de utilizatori activi săptămânal au crescut cu 11%, respectiv 5%, comparativ cu săptămâna precedentă, iar veniturile din achiziţii în aplicaţie au urcat cu 6%.

CEO-ul Open AI, Sam Altman, este foarte încântat. „Este minunat să vedem cât de mult iubesc oamenii imaginile generate în ChatGPT. Dar plăcile noastre GPU aproape că se topesc”, a comentat Altman despre popularitatea explozivă a funcţiei.

Au apărut și controverse

Utilizarea extensivă a acestei funcţii în stilul Studio Ghibli a venit și controverse. Un avocat a declarat că legea nu este foarte clară.

”Peisajul legal în privinţa imaginilor generate de AI care imită stilul distinctiv al Studio Ghibli este încă incert. Legea drepturilor de autor protejează în general exprimările concrete, nu şi stilurile artistice în sine”, a explicat Evan Brown, partener la firma de avocatură Neal & McDevitt.

OpenAI nu a oferit un răspuns imediat la întrebările privind datele utilizate pentru antrenarea modelelor AI şi legalitatea noii funcţii. În 20216, co-fondatorului Studio Ghibli, Hayao Miyazaki, a declarat că nu acceptă arta generată de inteligenţa artificială.

”Sunt profund dezgustat. Nu mi-aş dori niciodată să includ această tehnologie în munca mea”, spunea Miyazaki după ce i s-a arătat o randare AI timpurie.

Performanță mondială: Pentru prima dată, un ficat de porc a fost transplantat unui om

Un ficat de porc a fost transplantat pentru prima dată unui pacient uman, au anunţat miercuri cercetătorii chinezi care au realizat această performanţă medicală, în contextul în care şi alte transplanturi experimentale de la animale la oameni au fost deja făcute cu succes în ultimii ani.

Noua performanţă, descrisă pe larg în revista Nature de echipa de cercetători de la Universitatea din Xi’an, reprezintă pentru moment doar un experiment, fără să aibe o aplicabilitate medicală imediată: beneficiarul era o persoană aflată în moarte cerebrală, informează AFP, citată de Agerpres.

Donatorul a fost un porc miniatural, modificat genetic pentru a creştere şansele de reuşită ale transplantului. Operaţia a fost realizată pe 10 martie 2024.

Ficatul transplantat a funcţionat timp de 10 zile. Apoi, cercetătorii chinezi au pus capăt experimentului, la cererea familiei beneficiarului.

Trebuie menţionat totuşi faptul că pacientul dispunea în continuare de ficatul său original: în acest caz a fost vorba despre o grefă „auxiliară”. Ideea constă în a le propune pacienţilor un organ de tranziţie înainte ca medicii să găsească un ficat sănătos provenit de la un donator uman.

Ficatul transplantat „a funcţionat cu adevărat bine” şi „a sintetizat fără probleme bilă”, cum ar fi albumină, a declarat într-o conferinţă de presă Lin Wang, coautor al studiului.

Potrivit unor experţi care nu au participat însă la studiu, acesta reprezintă un mare pas înainte, dar nu ar trebui considerat totuşi o dovadă a faptului că un ficat de porc ar putea înlocui cu adevărat un organ uman.

Acestea sunt rezultate „de valoare şi impresionante”, dar „nu pot înlocui transplantul unui ficat provenit de la un donator uman – în orice caz nu pe termen scurt”, a avertizat profesorul Peter Friend, specialist în transplanturi la Universitatea Oxford.

„Este un studiu util pentru a arăta compatibilitatea acestor ficaţi modificaţi genetic cu un pacient uman”, a rezumat el.

În orice caz, experimentul din China a confirmat faptul că porcul are potenţialul de a fi cel mai potrivit animal pentru dezvoltarea unor organe destinate transplantului uman.

Mai multe experimente medicale, realizate în ultimii ani în Statele Unite, au permis deja transplanturi de rinichi şi de inimi de porc. Deşi acei pacienţi arareori au supravieţuit pentru mult timp, unul dintre ei, care a primit un rinichi de porc în noiembrie 2024, este încă în viaţă.

Cu toate acestea, ficatul reprezintă o problemă cu un grad mai mare de complexitate, deoarece el este un organ ce are mult mai multe funcţii decât are, de exemplu, inima.

Chișinău – oraș finalist pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2028

Forumul European de Tineret a publicat ieri, 2 aprilie, lista scurtă a orașelor finaliste care vor lupta pentru titlul prestigios de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2028, iar printre acestea se numără și Chișinău. Despre aceasta a anunțat Primăria capitalei, scrie provincial.md.

Această nominalizare vine ca rezultat al eforturilor susținute și a angajamentului ferm al autorităților locale și al instituțiilor și organizațiilor de tineret din municipiul Chișinău.

Echipa Centrului Municipal de Tineret Chișinău împreună cu organizațiile de tineret sub egida Primăriei Chișinău vor lucra la elaborarea unui plan complex de activități pentru tineri care urmează a fi prezentat către juriul european, ca urmare în luna noiembrie să aflăm rezultatele finale!

Anunț oficial privind trecerea frontierei moldo-române după 15 mai
Articolul anterior
Atenție! Începând de sâmbătă, 16 mai, purtarea măștilor de protecție devine obligatorie pentru locuitorii din întreaga țară
Articolul următor
Close menu