O asistentă medicală fără boli cronice, aflată în primia linie de luptă cu Covid-19, a decedat la doar 45 de ani

Cazul Lenuței Buta, asistenta medicală de la Botoșani care a decedat în cursul zilei de sâmbătă la un spital din Iași a demonstrat încă o dată cât de agresiv și periculos poate fi virusul Covid-19, în special în rândulor angajaților medicali supuși unor cantități virale înalte de contagiune.

separator
Femeia nu suferea de alte comorbidități, iar starea sa de sănătate era bună, ea a fost internată în cursul zilei de miercuri, 15 aprilie, în cadrul Spitalului de Infecțioase Botoșani, dar aici nu a rămas nici 24 ore pentru că starea sa de sănătate s-a agravat puternic, ceea ce a determinat transferul pe secția de Terapie Intensiva din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Potrivit unei surse din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Botoșani, “asistenta medicală a fost internată la Spitalul de Infecțioase Botoșani în cursul zilei de miercuri, 15 aprilie, dar nu a stat nici 24 ore, pentru că a fost transferată imediat la Iași, din cauza faptului că avea saturația cu oxigen 40%. La câteva zile a fost confirmat și soțul său, care, deocamdată, încă este internat”, scrie stiri.botosani.ro.

Femeia lupta cu virusul ucigaș și părea că își revine, motivată fiind mai ales de copilul pe care îl avea acasă.

“Sunt puțin mai bine, ușor, ușor îmi revin! (…) Numai Bunul Dumnezeu m-a salvat si m-a ridicat… Lupt pentru copilul și familia mea… Recuperarea va fi grea după atâta timp la pat… De ziua mea, 5 mai… m-am născut pentru a doua oară… Dumnezeu a fost lângă mine… m-am schimbat 100% după așa o grea încercare…”, este mesajul transmis de Lenuța Buta unor colegi chiar cu câteva zile înainte să moară.

Asistenta medicală era foarte optimistă și a făcut referire și la momentul când urmează să fie externată, precizând faptul că nu are voie să plece cu nimic din spital, cu excepția hainelor și a poșetei, datorită riscului de contaminare.

“Mi-au zis ( n.r. medicii ), când voi ieși de aici, cu voia Domnului… să nu i-au nimic acasă. Doar hainele de stradă și poșeta, pentru că o dezinfectează ei, cu acte, chei, telefon.(…) Și cică va trebui să-mi mai tund părul…. a căzut exagerat, și după 30 și ceva de zile în covid, cu mască și balon… el oricum crește la loc”, au fost mărturiile transmise colegilor de către regretata asistentă.

Însă, doar la câteva zile, starea sa de sănătate s-a înrăutățit din nou, deși urmase un tratament puternic cu Remdesivir, iar pe 23 mai Lenuța Buta a suferit doua stopuri cardiace, la ora 8.00, respectiv 8:55, fiind resuscitată, pentru ca la ora 15.00 să survină și decesul, în urma altui stop cardiac, fără răspuns la manevrele de resuscitare.

“Din păcate starea Lenuței s-a agravat de dimineață cu două stopuri la ora 8, respectiv 8:55, resuscitate, cu saturație de 65%, și ultimul la ora 15.00, fără răspuns la manevrele de resuscitare… avea teste negative pe 19, respectiv 20 mai”, a fost mesajul transmis de un cadru medical.

Moartea ei ridică mari semne de întrebare asupra verocității acestui virus mai ales în condițiile în care, deși se negativase pe 19, respectiv 20 mai, decesul ei a survenit câteva zile mai târziu. Acest lucru demonstrează cât de agresiv este acest virus, care, chiar și după două teste negative, poate face ca pacientul să rămână cu sechele atât de puternice încât să îi curme viața.

„A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. Nu avea comorbidităţi care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. Ea, de la început, a fost internată la Terapie Intensivă”, a declarat la Digi 24 și Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, loc în care a fost înregistrat decesul Lenuței Buta.

Explicația medicilor? Sunt cazuri cu simptomatologii grave în care e nevoie să fie prelevată probă din bronhii ca să fie confirmată boala.

,,Asistenta a fost tratată pentru infecția cu noul coronavirus, chiar dacă a ieșit negativ la testare, pentru că prezenta simptome. A fost o internare lungă la Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir. De la început a fost internată la ATI. Nu avea cormobidități care să determine o atât de mare imunodepresie. Avea simptome grave de Covid, dar cu teste negative”, a explicat medicul Carmen Dorobăț.

,,Mai mulți specialiști din Europa au atras atenția, de când a izbucnit pandemia de coronavirus, că există numeroase cazuri de pacienți cu simptomatologie gravă, dar ale căror probe prelevate din nas sau gât dau rezultat negativ. Și noi am avut câteva astfel de cazuri, de bolnavi care au dezvoltat pneumonie specifică Covid, dar cu teste negative la probele din rinofaringe”, a explicat pentru un medic ATI la un spital Covid din București.

Specialistul ATI din București a precizat că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și protocolul abordării pacienților suspecți de infectare cu acest virus prevede ca, în cazul existenței simptomelor, să se meargă până la efectuarea unei bronhoscopii pentru confirmarea bolii.

“Uneori e necesar să prelevezi probe biologice din profunzimea plămânilor, din bronhii, pentru ca testul să iasă pozitiv. Mai mult ca sigur acest lucru s-a întâmplat și în cazul pacientei de 45 de ani care a fost confirmată abia la al treilea test, deși dezvoltase o formă gravă a bolii, care a dus, din păcate, la deces”, a continuat acesta. Medicul ATI a subliniat că numai o autopsie ar putea lămuri pe deplin dacă au existat sau nu cormobidități.

,,Ea a fost foarte bine echipată pe secție. Înainte de a se îmbolnăvi, a avut mama confirmată. Și are și soțul, care lucrează la ISU Botoșani, confirmat. Cel mai probabil, a luat de acasă. Întâi mama, apoi ei doi”, a declarat Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.

Colegii asistentei, și cei ai soțului ei sunt acum în doliu.

“Iubea oamenii. Iubea muntele. Dumnezeu a iubit-o prea mult și a luat-o la El, lăsându-ne consternați! Încă o victimă COVID-19 din rândul cadrelor medicale! Cuvintele sunt prea sărace ca să poată exprima durerea pe care o lași în urmă, draga noastră Lenuța! Dumnezeu să te ierte și să te primească în ceata îngerilor Săi!”, scrie în postarea colegilor Lenuței Buță pe Facebook.

“Suntem alături de colegul nostru, plt. adj. șef Ionel Buță, greu încercat în aceste momente. Am aflat cu imensă tristețe despre dispariția fulgerătoare a soției sale, Lenuța Buță, aflată în prima linie în lupta cu COVID-19. Ne este greu să găsim cuvintele potrivite. Îngerii să-i vegheze soției tale drumul către Dumnezeu! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, au scris și colegii de la ISU Botoșani ai soțului asistentei, potrivit Libertatea.ro.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Coronavirus: 158 cazuri noi, confirmate în Moldova
Articolul anterior
Încă un medic din Moldova a fost răpus de virusul Covid-19
Articolul următor