S-a stins din viață un ilustru medic și savant din țara noastră

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și întreaga comunitate este profund îndurerată de trecerea în eternitate a profesorului Pavel Ciobanu, doctor habilitat în științe medicale, renumit medic ortoped-traumatolog, talentat savant, ilustru pedagog și promotor al medicinei autohtone, cu o activitate de peste 50 de ani în învățământul superior și în medicina practică.

separator
,,Doctorul neobosit, care a ajutat mii de pacienți să scape de suferință, a plecat către „o lume mai bună” la 29 mai 2020, la vârsta de 87 de ani”, se arată în comunicatul instituției.

Pavel Ciobanu s-a născut la 12 iulie 1933, în comuna Speia, plasa Bulboaca, judeţul Tighina, într-o familie de agricultori. A copilărit în satul natal şi a învăţat la Școala Primară din Speia, ulterior la Colegiul de Medicină din Tighina, pe care-l absolveşte cu menţiune, în 1954.

În perioada 1954-1960, Pavel Ciobanu studiază la Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău pe care, de asemenea, îl absolveşte cu menţiune. Încă de pe atunci, tânărul Pavel Ciobanu se evidenţia prin activismul său în viaţa studenţească, la facultate fiind printre lideri.

Activitatea practică medicală o inițiază, conform repartizării, la Spitalul Raional Anenii Noi, în 1960, în calitate de medic chirurg şi medic-şef adjunct pentru activitate curativă, unde a lucrat timp de trei ani. În 1963, își începe studiile de doctorat la Institutul de Ortopedie şi Traumatologie din Kiev, Ucraina, sub îndrumarea renumitului academician Fiodor Bogdanov. Doi ani mai târziu, a fost selectat de către ministrul Sănătăţii Nicolae Testemiţanu în calitate de şef al Direcţiei generale curativ-profilactice la Ministerul Sănătății, în această funcție aflându-se până în 1968.

În 1967, sub egida profesorului Bogdanov, susţine cu brio teza de doctor în științe medicale cu tema Reamputarea osteoplastică a gambei cu formarea sinostozei, în cadrul Institutului de Stat de Medicină din Chişinău.

Pavel Ciobanu a activat ca specialist oncolog-osteolog, în cadrul Institutului Oncologic.

A fost șef al Catedrei de protecţie civilă la Universitatea de Stat din Moldova (USM), iar ulterior, în perioada 1978-1986, revine la cursul de perfecţionare a medicilor în Ortopedie şi Traumatologie la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în calitate de asistent, mai târziu – conferenţiar universitar – ani de o valoroasă activitate clinică în diagnosticarea şi tratamentul patologiilor osteoarticulare, inclusiv cu referire la optimizarea consolidării fracturilor cu celule embrionare prin metoda elaborată şi implementată de Domnia Sa.

Din anul 2011, profesorul Pavel Ciobanu activează în calitate de cercetător ştiinţific principal în Laboratorul de inginerie tisulară şi culturi celulare.

Distinsul profesor are la activ peste 110 lucrări ştiinţifice, inclusiv 5 monografii, două articole în publicaţii internaţionale şi 7 instrucțiuni metodologice în domeniul protecţiei civile şi chirurgiei reconstructive. Este autor a 24 de brevete de invenţie în domeniul medicinei, inclusiv în traumatologie, ortopedie şi chirurgie reconstructivă.

Studiile ştiinţifice ale profesorului Pavel Ciobanu sunt consacrate utilizării celulelor fetale umane în tratamentul deficienţelor de consolidare a fracturilor aparatului locomotor. Domnia Sa a fost un specialist unic în terapia celulară, prin cercetările teoretice şi practice, efectuate cu contribuţia consultativă a unor specialişti morfologi, imunologi, embriologi şi clinicişti din URSS: I. Lavrişcelea, Valentin Govallo, Aleksandr Fridinştein (Moscova), Fiodor Bogdanov (Kiev), A.S. Cozliuc, Nicolae Cereş, Isaac Şroit (Chişinău).

Rezultatele cercetărilor sale au fost înalt apreciate în cadrul expoziţiilor internaţionale de inovații din ţară şi de peste hotare – cu 10 medalii de aur, 7 de argint şi 4 de bronz. Este Laureat al Premiului Național, ediția 2013 – pentru lucrarea Transplantul de țesuturi și celule.

Pentru activitatea multilaterală şi prodigioasă, profesorul Pavel Ciobanu a fost decorat cu medaliile „Pentru desţelenire” și „Nicolae Testemiţanu” şi insignele Eminent al Ocrotirii Sănătăţii din URSS, Eminent al Crucii Roşii din URSS și Eminent al Protecţiei civile din URSS.

Dumnezeu să-l odihnească pe ilustrul medic!

Doliu la Academia „Ştefan cel Mare”. Fostul prorector al instituției s-a stins din viață la doar 54 de ani

Colonelul de poliţie în rezervă, Ghenadie Chiriţa, fost prorector al Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, s-a stins din viață, la doar 54 de ani.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituției de învățământ, care au transmis un mesaj de condoleanțe, scrie unimedia.info.

„În aceste clipe de tristețe profundă, colectivul Academiei „Ştefan cel Mare” cu regret trăieşte trecerea în nefiinţă a colonelului de poliţie în rezervă Ghenadie Chiriţa.

Luarea de rămas bun va fi organizată miercuri, 29 mai, între orele 13.00 – 15.00, în incinta Complexului „Ritus” (sala nr. 3) str. Doina 193, din adiacentul cimitirului „Sfântul Lazăr” (colocvial – „Doina”), ulterior regretatul va fi petrecut în ultimul său drum.

Ghenadie Chiriţa s-a născut în oraşul Chişinău la 17 octombrie 1970. În 1987 a absolvit Şcoala militară Suvorovistă din Leningrad, iar în 1991 – Şcoala superioară militară de comandă „S.M. Kirov” din Leningrad. Totodată, pe parcursul activității profesionale a absolvit și Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI în 2000, iar în 2004 a obținut titlul de master în drept în cadrul aceleiaşi instituţii.

Fiind un specialist militar de înaltă calificare, Ghenadie Chiriţa, în anul 1992, a participat la operaţiunile de luptă în războiul de pe Nistru, pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. 

În diferite perioade a activat în mai multe funcții importante de conducere, printre care: Comandant-adjunct de companie al unităţii militare 1022 a Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Comandant de batalion al subdiviziunii batalioane a statului major al Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef al catedrei „Pregătire militară şi operativ-tactică” a Colegiului de Poliţie „Dimitrie Cantemir” al MAI; Şef stat major al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef-adjunct Direcţie generală pază de stat a MAI; Prim-adjunct al comandantului, şef stat major al Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Prorector pentru instruirea combatantă al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Prorector pentru cooperare internaţională al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI.

Ghenadie Chiriţa a fost prima persoană care a format şi a instruit, în perioada 1997-1998, Garda de Onoare a MAI. 

Succesele sale obţinute pe tărâmul profesional au fost apreciate printr-o mulţime de menţiuni, premii, cadouri de preţ, diplome, distincţii departamentale și de stat, printre care: „Colaborator eminent”, 1999; „Pentru serviciu impecabil”, gr. III, 1999; „Vulturul de Aur”, 2000; „Pentru serviciu impecabil”, gr. II, 2004; „Crucea pentru merit”, cl. II, 2007; „Pentru serviciu impecabil”, gr. I, 2009; „Crucea pentru merit”, cl. I, 2011; Medalia „Meritul Militar” 2012.

Este autorul şi coautorul studiilor ştiinţifice îmbrăcate în diverse forme precum: articole ştiinţifice, monografii, manuale.

Fiind profund marcaţi de pierderea ex-colegului și veteranului Ghenadie Chirița, întregul colectiv al instituţiei exprimă condoleanţe familiei îndurerate, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut în clipele apogeului profesional.

Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se arată în mesajul instituției.

Cod galben de averse puternice, emis în Moldova

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru astăzi, 28 mai 2024, în intervalul orar 13:50 – 24:00.

În țară, se prevăd descărcări electrice, ploi de scurtă durată Izolat, averse puternice (15-25 l/m²), grindină slabă, Intensificări ale vîntului în rafale de până la 15-18 m/s.

Ala Nemerenco, aleasă vicepreședinte al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății desfășurate la Geneva

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a fost aleasă vicepreședinte al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății desfășurate la Geneva.

Pe pagina sa de facebook, Ala Nemerenco și-a împărtășit unele dintre impresiile acestui eveniment.

,,Astăzi două lucruri mi-au umplut inima de mândrie.

Primul este că am fost aleasă Vicepreședinte al celei de-a 77-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății (WHA 77) la care particip în calitate de ministru al Sănătății și care se desfășoară în Geneva.

Adunarea Mondială a Sănătății este organul suprem de decizie al Organizației Mondiale a Sănătății și reunește 194 de state membre care se întâlnesc anual, la Geneva, pentru a stabili prioritățile și politicile OMS.

Iar al doilea este că în restaurantul la care am fost invitată seara (cel mai popular restaurant din Geneva la care foarte greu poți găsi locuri libere fără o comandă din timp – Les Armures), am aflat că bucătarul șef este un moldovean de-al nostru. Ion este mândria restaurantului, dar poate, și a Genevei, și bucatele elvețiene într-adevăr au fost delicioase. Bucuroasă că l-am cunoscut, iar desertul din poză a venit din partea bucătarului șef, pregătit de el personal.

Cu așa oameni, chiar dacă nu sunt acasă, țara noastră, mică și dragă, va reuși să renască. Fiindcă bogăția ei sunt oamenii. Cu drag, din Geneva”, a punctat Ministra Sănătății.

Ar putea fi o imagine cu Sacré-Cœur

În Moldova, crește numărul bolnavilor internați cu Covid-19, inclusiv al celor aflați în stare gravă
Articolul anterior
Prognoza meteo. Meteorologii anunță când vom avea +32 de grade celsius
Articolul următor