Intoxicație cu ciuperci la Rezina: două femei au decedat, iar un copil se află în comă

Două femeie au decedat, iar un copil de 3 ani a ajuns la spital în stare gravă după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.

separator

Ofițerul de presă Elena Băetrău a declarat că poliția a fost alertată azi, 8 iunie, de către medicii de pe ambulanță care au fost chemați de către soțul femeii de 26 de ani.

„Cadavrul femeii de 24 de ani era în camera de baie, iar cel al mamei acesteia era culcat pe pat. Vizual asupra cadavrelor nu au fost observate careva semne de moarte violentă.

La fel, la domiciliu se afla și copilul minor de 3 ani, care de urgență a fost transportat la SR Rezina, din motiv că avea vomă și convulsii, fiind internat în secția de reanimare cu diagnoza intoxicație acută”, a spus Băetrău, pentru stiri.md.

Totodată, Elena Băetrău a comunicat că polițiștii au stabilit că pe 7 iunie, în jurul orelor 14:00, soțul împreună cu soția și soacra sa au mers la pădure de unde au strâns ciuperci.

„La orele 22:00, ajungând la domiciliu, femeii de 24 de ani i s-a făcut rău și a plecat în camera de baie, iar mama sa s-a culcat cu copilul minor să doarmă. De, asemenea în bucătărie, pe masă în farfurie şi plită în tigaie, au fost depistate ciuperci pregătite”, a mai spus Băetrău.

Versiunea preventivă este că decesul a survenit în urma intoxicației acute din cauza consumului de ciuperci. Cadavrele au fost transportate la CML Rezina pentru stabilirea cauzei decesului.

Starea copilului este gravă, acesta afându-se în comă.

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică atenționează populația asupra faptului că, din cauza mutațiilor genetice, numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare crește de la an la an, fenomen care îi derutează chiar și pe cunoscători. Culegătorii de ciuperci trebuie să aibă mai multă experiență, să cunoască la perfecție speciile de ciuperci comestibile și să acorde o atenție sporită.

Intoxicațiile cu ciuperci decurg foarte grav, îndeosebi în rândul copiilor, bătrânilor și asupra celor care au suportat recent boli grave. Este foarte important să ne asigurăm că preparăm și consumăm ciuperci comestibile, preferabil dintre cele care sunt crescute în seră. Simptomatic, intoxicațiile cu ciuperci se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie (cu perioada de incubație lungă), apare coma, urmată chiar de deces.

În context, medicii vin cu o serie de recomandări privind prevenirea intoxicațiilor acute cu ciuperci:

  • Nu mâncați și nici măcar nu degustați ciuperci, dacă nu le cunoașteți specia sau înainte de a fi preparate termic;
  • Fierbeți ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute, schimbând apa de fiecare dată;
  • Nu implicaţi copiii în procesul de culegere a ciupercilor;
  • Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
  • Selectați minuțios ciupercile culese înainte de preparare;
  • Nu culegeți ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide și ierbicide;
  • Nu procurați ciuperci din stradă de la persoane necunoscute;
  • Nu păstrați timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci;
  • Nu păstrați ciupercile marinate și sărate în vase de zinc;
  • Achiziționați sortimente de ciuperci numai din locuri autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper și supermarket, unități de alimentație publică), locuri în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate și care prezintă o garanție pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.

În cazul în care aveți anumite simptome și suspectați o intoxicație, trebuie să vă prezentați de urgență la medic, pentru a evita anumite consecințe nefavorabile asupra sănătății.

Poliția de Frontieră lansează Unitatea de Informații privind Pasagerii

La data de 17 februarie curent, Poliția de Frontieră lansează, în premieră, Unitatea de Informații privind Pasagerii (UIP) o subdiviziune care va avea misiunea de a prelucra datele din Registrul cu numele pasagerilor (PNR). Scopul Unității de Informații privind Pasagerii, creată în cadrul Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, are rolul esențial de a colecta, stoca și prelucra datele din Registrul cu numele pasagerilor (PNR) – ce va conține informații colectate de la companiile aeriene, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

La eveniment a participat ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail – Nichitin, care în discursul de salut a remarcat: ,,Pentru oameni, UIP înseamnă frontiere mai sigure, protecție sporită și o călătorie mai sigură, fără a compromite drepturile și libertățile fundamentale. Această unitate va funcționa cu respectarea deplină a standardelor internaționale în materie de protecție a datelor personale, păstrând echilibrul între securitate și libertate”. 

Susținerea partenerilor internaționali a fost esențială pentru operaționalizarea UIP. În acest sens, șefa Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Ruiz de Azua Ester, a accentuat importanța acestei inițiative: „Este o onoare să particip la lansarea oficială a Unității de Informații privind Pasagerii, un proiect strategic ce marchează un nou început în consolidarea securității naționale a Republicii Moldova și sprijinirea cooperării internaționale în prevenirea și combaterea terorismului și a infracțiunilor transfrontaliere. OIM susține acest demers prin sprijinirea infrastructurii UIP, furnizarea de echipamente și consolidarea capacităților autorităților naționale. Asistența noastră este coordonată îndeaproape cu ONUCT și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, iar angajamentul nostru este de a continua sprijinul atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.”

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca a subliniat că: „Toate statele europene au implementat deja astfel de sisteme pentru securitatea frontierelor lor, iar Republica Moldova face acum acest pas necesar pentru a se alinia standardelor internaționale. Experiența altor țări a demonstrat că utilizarea acestor mecanisme duce la îmbunătățirea controlului la frontieră, la identificarea mai rapidă a riscurilor și la creșterea nivelului de securitate aeriană. Pentru noi, acest lucru înseamnă o mai bună protecție a frontierelor naționale și un sprijin real pentru ofițerii Poliției de Frontieră, care vor avea acces la informații relevante exact atunci când este nevoie”, a subliniat șeful Poliției de Frontieră.

Reiterăm că Sectorul Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău” este unul dintre cele mai importante puncte de trecere ale frontierei de stat, cu un flux de pasageri în continuă creștere. Această realitate impune nu doar măsuri stricte de securitate, ci și un sistem mai avansat de analiză și prevenție. UIP nu înlocuiește controlul la frontieră realizat de echipele noastre, ci îl sprijină prin furnizarea de informații care pot indica din timp posibile riscuri. Acest lucru ne va permite să alocăm mai eficient resursele și să intervenim acolo unde este necesar, fără a afecta călătorii care respectă regulile.
Subdiviziunea UIP va contribui activ la prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor transnaționale, asigurând totodată schimbul de date cu unități similare din alte state și cu Europol, în strictă conformitate cu normele privind protecția datelor cu caracter personal.

Papa Francisc, internat în spital cu bronșită

Papa Francisc urmează să se afle mai multe zile în spital, a spus Vaticanul luni, 17 februarie, adăugând că medicii de la spitalul Gemelli din Roma au fost nevoiți să-i schimbe tratamentul, din cauza unei „situații clinice complexe”, scrie Europa Liberă.

Serviciul de presă al Vaticanului a spus că rezultatul testelor efectuate în ultimele zile au relevat nevoia unui nou tratament, din cauza evoluției bronșitei de care suveranul pontif suferă, a scris Reuters.

„Toate testele efectuate până în prezent indică o imagine clinică complexă, care va necesita o perioadă adecvată de spitalizare”, se mai spune în comunicatul emis luni.

În vârstă de 88 de ani, Papa se confruntă cu bronșită de mai bine de o săptămână, fiind internat vineri, 14 februarie, la spitalul Gemelli din Roma.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a spus că pontiful „este într-o stare bună”. El nu a precizat dacă papa suferă de o infecție bacteriană sau virală, dar a spus că o actualizare a stării sale de sănătate va fi emisă pe parcursul zilei de luni, 17 februarie.

Medicii pontifului i-au recomandat anterior odihnă completă, fapt pentru care Papa Francisc nu a mai putut susține rugăciunea săptămânală de duminică pentru pelerinii din Piața Sfântul Petru și nici să conducă o masă specială pentru artiști cu ocazia Anului Jubiliar al Bisericii Catolice.

Duminică, 16 februarie, Vaticanul descria starea lui ca fiind „stabilă”.

În timp ce se afla în spital în weekend, papa a continuat să-i sune aproape zilnic pe membrii unei parohii catolice din Gaza, a transmis televiziunea italiană Mediaset.

Unul dintre membrii parohiei a spus că Francisc a sunat atât vineri, cât și sâmbătă și era „în stare bună”, dar suna „puțin obosit”.

Vaticanul a anulat și vizita papei la studiourile de film Cinecitta din Roma, programată pentru luni.

„Mulțumesc pentru afecțiunea, rugăciunea și apropierea cu care mă însoțiți în aceste zile”, a scris papa pe X duminică.

În 2023, Francisc a avut un caz grav de pneumonie, părăsind spitalul după 3 zile și recunoscând diagnosticul după externare, a notat AP. El a fost atunci internat de urgență, după ce a avut dificultăți de respirație și o durere ascuțită în piept.

Poliția caută un bărbat suspectat de furt dintr-o piață din Bălți

Inspectoratul de Poliție din Bălți este în căutarea unui bărbat, fiind bănuit de comiterea unui furt. Potrivit oamenilor legii, la 9 ianuarie, suspectul ar fi profitat de neatenția unei femei de 55 de ani, care lucrează în calitate de vânzătoare la o piață din municipiul Bălți, și i-a sustras pe ascuns portmoneul, în care se aflau acte și bani, scrie safenews.md.

În cele din urmă, bărbatul ar fi plecat într-o direcție necunoscută.

Astfel, autoritățile solicită ajutorul comunității și îndeamnă persoanele care au recunoscut bărbatul din imagini să informeze neîntârziat Poliţia la numerele de telefon: 112, 069944600, 068218216.

Meteorologii prognozează temperaturi caniculare
Articolul anterior
Cum a fost marcat Paștele Blajinilor în acest an?
Articolul următor