Avatarurile iubirii: cum desluşim dependenţa de iubire

Suntem cu toţii dependenţi de iubire, într-un anume fel. Avem nevoie de ataşament, ca şi de aer – pentru a supraveţui; avem nevoie de un ataşament sănătos – pentru a trăi bine. Toţi oamenii caută iubire, din instinct. Dorinţa de iubire nu este disfuncţională. Aşa este dependenţa de iubire, acea poftă avidă, cronică şi nestăvilită de dragoste, exprimată prin eforturi enorme, deseori iraţionale, de a ne lipi, cu orice preţ, de cineva, în căutarea zădarnică a unui sentiment securizant cu privire la propria noastră valoare, pe care doar celălalt, credem că ni-l poate asigura.


Daniela Terzi-Barbarosie,
psiholog, psihoterapeut de familie si cuplu

Majoritatea oamenilor cu care discut par foarte convinşi de faptul că fără iubire, viaţa nu e viaţă, exact cum zice şi celebrul vers:

„Dar unde dragoste nu e, nimic nu e

Nici soare nu-i, nici viață nu-i…”

Iar de la această convingere denaturată şi pretenţioasă, până la o relaţie de dependenţă nu e prea lungă distanţa… Mult prea adesea am văzut cum se confundă iubirea cu dependenţa, cum se chinuie reciproc oamenii şi ce răni le rămân în suflete. Sunt multe situaţiile în care oamenii se blochează în acest ciclu distrugător, iar alţii – sar de la o relaţie la alta în căutarea acelui sentiment minunat pe care l-au trăit cândva sau pe care şi l-au imaginat că-l vor trăi „în doi”. Alții stau în singurătate, în ciuda senzației de nemulțumire şi înfofolocesc gânduri o mie, însetaţi sau înşelaţi de „foşti” şi „foste”, neavând vreun indiciu clar, de unde să-şi (re)înceapă viaţa.

Nu intenţionez să vă etichetez în vreun fel, voi ştiţi cel mai bine cine sunteţi, cum iubiţi şi pe cine. Aş vrea să vă invit însă să chibzuiţi asupra următoarelor întrebări:

Crezi că o dată cineva te-a iubit în acel „mod special”, asta te poate face fericită pentru tot restul vieţii? Ai fost preocupată de felul în care dragostea este exprimată în muzică, filme, pictură etc.? S-a întîmplat vreodată să te ataşezi de cineva nepotrivit, motiv pentru care nu ai fost deosebit de mândră, doar pentru că ai simţit o nevoie acută de iubire în acel moment? Ai rămas vreodată într-o relaţie proastă sau ai refăcut în mod repetat o relaţie disfuncţională doar pentru că nu ai putut suporta să fii singură? Obişnuiești să folosești expresiile „suflet-pereche”, „jumătate” cu referire la modul în care ar trebui să fie iubirea? Ești capabilă să-ți acorzi timpul necesar pentru a te „vindeca” după o relaţie proastă și a face un travaliu temeinic de post mortem acestei relaţii, înainte de a te lansa într-o altă relaţie sau de a începe „căutările” unui alt iubit?

Dacă bănuiești că ai o dependenţă de dragoste – nu e cazul să te simţi devastată. Primul pas l-ai şi făcut: ai admis că ai o asemenea experienţă! Şi-apoi, tocmai această experienţă, chiar dacă e dureroasă şi plină de dezamagiri, te poate ajuta să ajungi la o alta: frumoasă, sănătoasă şi autentică.

Cauzele dependenţei de dragoste sunt destul de ușor de identificat: educaţie inconsecventă, cultivarea unor aşteptări eronate în copilărie, preluarea unor „standarde” necorespunzătoare în adolescenţă, stima de sine scăzută, lipsa unor modele pozitive pentru relațiile umane, îndoctrinare cu imagini culturale de dragoste romantică perfectă, „până când moartea ne va despărţi” etc.

Uneori, nu este însă suficient să recunoşti la tine acest model şi să ştii cauzele, deoarece multe nu prea mai poţi schimba aici. Ceea ce însă poţi face cu certitudine, este să schimb modelul de relaţionare, să zdruncini temelia şi să construieşti alta.

Iată câteva măsuri inițiale pentru ruperea modelului de dependenţă de dragoste:

Opreşte-te din ceea ce faci acum, în această relaţie, îndepărtează-te imaginar (sau real) de protagonişti şi observă-ţi propriul comportament. Analizează şi relaţiile semnificative din trecut şi elaborează un inventar al modelelor disfuncţionale pe care le aplici în relaţiile tale curente. Fă notiţe. Fii onestă, nu da vina pe nimeni altcineva pentru alegerile tale. Dacă nu ești angajată la moment într-o relație, nu te implica emoţional într-o interacțiune potenţial romantică pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.

În timp ce faci inventarul, fii atentă la anumite „teme” care par comune pentru relațiile tale, subiecte care apar cu regularitate în toate relaţiile semnificative. Nu există vreo similitudine între anumite experiențe din copilăria ta și de opțiunile tale ca un adult? Dacă este așa, atunci trebuie să ştii că acest lucru nu este o simplă coincidenţă, de cele mai dese ori.

Dacă nu eşti într-o relație la moment, ia în consideraţie şi obțiunea apelării la servicii profesioniste în ceea ce priveşte autocunoaşterea înainte de a începe să cauți din nou. Dacă eşti într-o relație, nu lua decizii radicale şi nu anunţa revendicări până te analizezi şi înţelegi pe tine.

Întreabă-te cum ar fi viața dacă ţi-ai asuma întreaga responsabilitate pentru propria fericire, pentru succese și eșecuri, dacă te-ai iubi pe tine aşa cum vrei să te iubească celălalt.

Fă-ţi un plan și urmează-l zi de zi. Poate vor fi zile în care te vei simţi singură, tristă sau frustrată, dar în cele din urmă, vei primi darul cel mai de preț dintre toate: te vei cunoaşte şi te vei iubi. Numai atunci vei putea face alegeri bune şi vei avea o relaţie reală, plină, chiar şi imperfectă, pe care o meriţi.

Ca un act de iubire, care va dura o viaţă, acceptă-te şi iubeşte. Darul ăsta nu vine cu o fundă mare şi roşie, dar este cu certitudine unul dintre acelea pe care toată lumea îl aşteaptă.

Ce femei nu au voie să meargă la Înviere!

Sfânta noastră Tradiţie, păstrată neschimbată de două mii de ani, spune că femeia este specială în perioada lunii când sângerează din organul născător de prunci. Clericii sfătuiesc femeile să se roage acasă și să nu intre în Biserică până în ziua a opta.

separator

femei_biserica_02_ee9401fa26-1024x768

Nici in curte nu poţi asculta Liturghia lipită de zidul Bisericii, pentru ca curtea oricărei Biserici este sfinţită de episcopul locului, conform cuviosului Ilarie, potrivit antenastars.ro.
De asemenea, în această perioadă femeia nu are voie: să se împărtăşească, să ia anafură, să bea apă sfinţită, să se împreuneze cu bărbatul. Iată cuvintele lui Dumnezeu, aşa cum apar ele la scriptură, în Levitic 15, versetele 19-28.
„Mulţi vor zice că asta e legea veche, dar Măicuţa Domnului a respectat-o, deşi era pururea curată fecioară! De aceea, tu ca femeie trebuie să urmezi acest exemplu, să nu vii la Biserică şi să nu te atingi de cele sfinte atunci când borhotul pântecelui se revarsă. Nerespectarea acestei rânduieli este mare păcat, pentru care vei da seamă”, scrie cuviosul Ilarie pe blogul personal.

sursa: antenastars.ro

„Degeaba ignorăm instinctul”. Cum ştii că eşti în relaţia nepotrivită. Sfaturile unui parapsiholog

Viața de cuplu nu este mereu roz, iar atunci când vine vorba despre aceasta, unele semne te pot ajuta să îţi dai seama că eşti în relaţia nepotrivită. Iată ce sfaturi are un parapsiholog.

„Sunt multe semne care ne arată că nu este locul nostru acolo. Noi vom vorbi despre patru moduri în care putem afla. De pildă, când unul din ei stă de vorbă la telefon şi celălalt se învârte în jurul lui şi vrea să discute.

Atunci când zâmbeşti din ce în ce mai rar. Pe faţa oamenilor se pune tristeţea, dispare sclipirea. Oamenii când sunt fericiţi, atunci când sunt iubiţi, le sclipesc ochii. Când începe să îţi dispară sclipirea din ochi şi nu mai zâmbeşti atât de mult cât zâmbeai, trebuie să îţi pui întrebarea dacă eşti lângă persoana potrivită. Dacă te face să zâmbeşti, dacă te face să râzi, dacă te face să te simţi iubit, dacă îţi dă atenţie. E valabil şi viceversa. Nu numai femeile au sclipici în ochi.

Te confrunţi în mod constant cu o stare de agitaţie. Atunci când îşi găseşte lucruri de făcut. Ar pierde timpul oriunde şi cu oricine, numai să nu ajungă acasă. E un semn. Când începe să facă chestia asta, e un semn. Şi femeile au chestia asta de a se simţi anxioase în prezenţa bărbatului. Când li se pune lor pata pe ceva, încep să devină nervoase şi anxioase.

Un alt lucru este legat de insomnii. Oriunde te-ai duce, chiar dacă dimineaţa te aşezi să bei cafeaua, ele se aşează pe marginea ceştii şi se uită în ochii tăi. Alea sunt gândurile tale.

Cea din urmă, dar nu ultima, este atunci când simţi că ceva nu este în regulă. Instinctul tău ştie de cele mai multe ori. Degeaba ignorăm instinctul. Este primul care sesizează toate schimbările, toate energiile, toată starea, simţim când minte, când nu minte, când e agitat partenerul, când ascunde ceva.

Dacă eşti într-o relaţie fericită, instinctul doarme. Pentru că nu simţi acea formă de alarmă. Instinctul nostru simte alarma. Senzorii noştri spun ceva. Dacă simţim chestiile astea trebuie să vorbim, să discutăm. Dacă eu am o suspiciune, dacă am o stare de agitaţie. Discută, nu lăsa lucrurile la interpretarea altora, pentru că pe ceilalţi nu îi interesează.

Acestea sunt lucrurile pe care le putem vedea înainte de a fi parteneri de viaţă. Tocmai atunci, la început, trebuie bătut fierul cât e cald, când e îndrăgostirea maximă. E bine că eşti orb, pentru că te înveţi cu unele lucruri pe care partenerul tău le face şi le iei ca atare.

Sunt multe cupluri în care, după zece ani, oamenii sunt perimaţi. Aşa că, văzut, plăcut, luat. E o loterie, dar noi simţim care este partenerul nostru, noi simţim care poate fi tatăl copiilor noştri. Şi bărbatul simte cine poate fi mama copilului lui. Asta se vede de la început”, a povestit Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, potrivit antena3.ro.

Ce se întâmplă cu viața ta sexuală când dormi după-amiaza?

Specialiștii spun că un pui de somn la amiază are o mulțime de beneficii susținute de știință, cum ar fi reducerea oboselii, îmbunătățirea performanței, suține atenția și îmbunătățește starea de spirit. Dar știai că și viața ta sexuală poate beneficia de somul de dupa-amiaza?

Potrivit profesorului de psihologie de la Universitatea din California și coautor al cărții „Take a Nap! Change Your Life”, Sara Mednick, un pui de somn poate face câteva lucruri utile viața ta sexuală, cum ar fi îmbunătățirea rezistenței și a dispoziției generale.

Poate deloc surprinzător, somnul și viața ta sexuală sunt strâns legate. În timp ce lista lucrurilor care se întâmplă cu corpul tău atunci când încetezi să faci sex include somn prost, lipsa somnului poate dăuna și vieții tale sexuale. Somnul și sexul împărtășesc o relație simbiotică.

Lipsa somnului a fost asociată cu libidoul scăzut și excitarea sexuală slabă la femei și cu disfuncția erectilă la bărbați. Potrivit omul de știință Matthew Walker, hormonii noștri reproductivi, esențiali pentru sănătatea sexuală, sunt afectați atunci când nu dormim suficient. „Tinerii care dorm doar cinci ore pe noapte timp de o săptămână vor avea un nivel de testosteron care este cel al unei persoane cu 10 ani mai în  vârstă din punct de vedere biologic decât ei”, a spus Walker. Având niveluri scăzute de testosteron înseamnă că este posibil să ai un apetit sexual scăzut și probleme la obținerea unei erecții. Pentru femei, somnul insuficient le poate afecta hormonul luteinizant și hormonul foliculostimulant; sănătatea sexuală și fertilitatea unei femei depind de funcționarea corectă a acestor hormoni.

Potrivit unui studiu din 2015 realizat pe femei, publicat în The Journal of Sexual Medicine, a dormi doar o oră în plus a fost asociat cu o șansă crescută cu 14% de a intra în intimitate cu partenerul.

Experții subliniază că somnul de după-amiază nu poate înlocui somnul recomandat pe timp de noapte, dar dacă te simți obosit și nu te poți concentra în timpul zilei, un pui de somn de 20 de minute ar putea fi benefic. S-ar putea să te pună într-o dispoziție mai bună și să-ți ofere rezistența pentru a intra în intimitate.

Sfatul este să limitezi somnul 30 de minute, o oră  și să nu îți strice  odihna pe timpul nopții, care poate fi direct legată de viața ta sexuală. „Avem două momente pe zi în care ritmul nostru circadian se schimbă și devenim adormiți în mod natural: prima dată este noaptea, iar a doua este după prânz”, a spus dr. Robert Oexman, cercetător la Institutului Sleep to Live.

Dacă te confrunți cu somnolență excesivă în timpul zilei și ai nevoie de somn pentru a te simți odihnit în mod constant, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare. Totul, de la depresie și probleme cu tiroida până la tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn, ar putea fi de vină. Dacă se întâmplă acest lucru, verifică starea ta cu medicul de familie.

sursa

Locuri exclusiviste pentru o vacanță de poveste
Articolul anterior
IMAGE STUDIO
Articolul următor