Moldovenii pleacă din țară. 6.098 de ieșiri, în doar 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 10.812 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 4.714 traversări de persoane, iar pe sensul de ieșire – 6.098.

separator

Potrivit Poliției de Frontieră, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost: Aeroport Chișinău – 1.768 traversări, Leușeni – 1.213, Giurgiulești-Galați – 477, Sculeni – 478, Tudora – 243.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 10.812 persoane și completate 4.714 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 512 apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Republica Moldova, acord de securitate cu Marea Britanie

Președinta Maia Sandu a discutat azi cu șeful diplomației britanice, David Lammy, despre aprofundarea relațiilor bilaterale, stabilitatea regională și consolidarea democrației în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În cadrul întrevederii, șefa statului a salutat progresul pe marginea acordului privind recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, o prioritate pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în Regatul Unit. Președinta Maia Sandu a mulțumit Marii Britanii pentru sprijinul oferit în modernizarea economiei Moldovei, inclusiv în domenii precum dezvoltarea mediului de afaceri, reforma justiției și tranziția energetică: „Un parteneriat economic solid contribuie nu doar la prosperitatea noastră, ci și la consolidarea democrației și rezilienței țării,” a subliniat Președinta.

Discuțiile au abordat, de asemenea, perspectivele economice, iar șefa statului a evidențiat necesitatea intensificării eforturilor comune pentru a stimula schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Regatul Unit. Eliminarea taxelor vamale pentru mai multe produse agricole moldovenești și prelungirea acordului de liber schimb până în 2029 oferă un potențial semnificativ pentru extinderea exporturilor moldovenești, iar cooperarea pentru valorificarea acestor oportunități rămâne o prioritate.

Discuțiile s-au concentrat și pe situația de securitate din regiune, cu accent pe sprijinul internațional pentru Ucraina. Președinta Maia Sandu a subliniat că rezistența Ucrainei apără nu doar libertatea sa, ci și stabilitatea întregii regiuni. „Stabilitatea în regiune este esențială pentru siguranța cetățenilor noștri și dezvoltarea economică a Moldovei”, a declarat șefa statului.

Coronavirus: Moldova se află pe locul 17 în lume, în topul celor mai afectate țări
Articolul anterior
Bernie Ecclestone a devenit tată de băiat, la 89 de ani
Articolul următor